呼喚用礦物粉既絲打

145 回覆
11 Like 1 Dislike
用緊jane iredale 但偏貴 有啲想轉
Sephora? 我都諗緊試唔試,大家都話難揀岩色
好用嗎但?
幾好呀,至少冇敏感
但遮暇就唔太夠
我係mimingmart都有見過佢隻防曬粉,試過synergie果隻bb flawless, 但覺得麻麻
春夏一路用bm original
但有時塊面太乾會覺得上粉唔夠smooth
見好多人推bm remedy/barepro,請問乾肌推介用邊款?
om 6號太白 8號太深
好好X人隻2號就剛剛好 coverage都唔錯
暗瘡肌膚, 外油內乾
應該用咩好
果隻冇防曬?
我見隔離post有人用pro 你睇睇
礦物粉就係岩暗瘡肌 我都試緊唔同牌子呀
無呀 但om都好似得spf10幾 所以都係自己另外再上防曬
om premium有冇絲打用過
想去買黎試
因為premium好似冇咁乾..佢聲稱
淨係用開synergie mineral whip 偏貴500幾 想轉
暗瘡肌(A酸醫好九成半咁)留名

利申BM remedy 底妝用家 用咗八個月番唔到轉頭
但用得有啲快 四五個月用完一盒粉底
Mineral whip好用嗎?好似coverage 幾好?
用左om年幾
混油肌 會加sofina base用 唔用base既話覺得唔太持久
om有個粉盒款既保濕啲
成日覺得礦物粉好難上同易甩咁
bm remedy用咩base 好,冬天有d乾
之前夾過隻primer遮唔到兩頰痘痘
有生暗瘡時就中意用Bare Minerals Blemish Remedy
消炎又唔算但就無令暗瘡惡化, 所以相對暗瘡會快好D
而且遮瑕度可以Build Up 都遮到d印同埋瘡
(我有配埋佢支遮瑕掃重點上.勁好用)

好多人話黃我又覺得上完格一陣就唔會咁黃
/ 我心理作用

夏天我有時會用佢果支黑色包裝既Gel base
但我覺得麻麻地
可能用晒會買返佢最原裝果隻Base

冬天就Rmk, Lm, Make up for ever 都夾到
但都要吸收得7788 先好上

覺得BM d 野好好用
我舊愛係Ready
Original 果隻之前都用晒
但佢Liquid既我就2支都唔Ok
夏天ok, 會加lm 碎粉定妝
今日買左premium,試下先
遲d去日本買粉盒先
Om都易甩...唯有上埋碎粉
唔難上呀 打圈上ok
Bare minerals 好似有滑石粉?
Rmk係liquid foundation???
無知一問,礦物粉係咪即係粉底?
如果個人乾底,上親妝都會粉係咪唔好試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞