真 - 專業行山(保暖)服飾品牌

188 回覆
89 Like 4 Dislike
行進緊嘅中層唔使太多 普通一件fleece做中層就夠哂 太多會過熱

primaloft呢隻synthetic insulation 有個好大嘅缺陷

就係lifespan好短 如果成日"宅"住好快會冇哂loft

冇loft就唔會暖 如果係要揀synthetic

最好用番climashield apex呢啲比較耐用啲嘅物料做insulated jacket

polartec就主要係fleece會用到嘅物料 相對嚟講透氣度好好 行進緊好啱用

個人有件polartec grid 嘅lightweight fleece,透氣排汗係幾好

但十度以上著住嚟上山一樣會太暖
呢件jacket
香港著嚟講可能會過暖

其實睇一件insulated jacket暖唔暖唔係淨係睇幾多fill power

好多時要知道埋fill weight係幾多 同埋咩物料再計番個clo 值嚟判斷到底夠唔夠暖

例如一件800 fp 嘅 down jacket有5 oz fill weight

咁佢個clo 就有 1.68X5 = 8.4CLO

一件700fp 嘅 down jacket有10 oz fill weight

咁佢clo = 1*10 = 10CLO

所以700fp呢件jacket 就會相對上暖啲

可以參考下呢度嚟了解吓咩係CLO同埋唔同物料嘅clo係幾多
http://www.adventurepoet.com/adventure/gear-tips/outdoor-gear-insulation-ratings-explained/
arcteryx's coreloft 會唔會都係咁?
本身我諗緊買 photon x
巴打好pro 啲terms我要慢慢google下
其實我買件insulation外套仲有想用黎應付黎緊會去-15度以下地方嘅時候用
Polartec物料會唔會唔夠用?
呢個回覆我係bpl度睇到嘅

3-4個月每日一個鐘日常穿著 耐唔耐用呢就見人見智啦
拎開ethics個啲嚟講 goose down嘅耐用度係最高 都係段重量嚟計最暖
如果一定要synthetic material, 就揾用apex 做嘅'嬲'啦
行進緊同停低係差好遠
行緊的話mid/heavy weight polartec + mid weight base layer + hard shell 或者可以

但你停低一段時間係呢個温度,而剩係得polartec 做insulation就一定係玩命

停低就真係要有loftness嘅insulation

仲要睇埋你運動量同有冇咩住大backpack /風速 /濕度/ 有冇太陽/ 食飽咗未

太多因素 真係好難估計
有冇邊幾件 insulated 分享下?
未聽過呢個brand
先留名後學野
唔該爸打,我著黎去北海道
留名學野
羽絨Marmot, 其他就Mountain Hardware 啦
最近經過歐洲機場,見到好多鬼佬都有著一個叫Geographical Norway 既品牌,但望埋佢地個website,先唔理個質素,但個樣就真係唔得

Patagonia Men's Windsweep 3-In-1 Jacket

http://www.patagonia.com/product/mens-windsweep-3-in-1-rain-jacket/28090.html

依種外套唔多,其他牌子留比其他人介紹,我只係識P記有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞