真 - 專業行山(保暖)服飾品牌

188 回覆
89 Like 4 Dislike

LM
lm
點解columbia 會唔好?
冬天上雪山露營同滑雪都用佢
其實所有fleece 係一定會甩毛
其實係好唔建議你地成日洗
因為洗出嚟嘅microfiber 係污水處理廠處理唔到直出海洋 而且係會污染埋成條海洋生態食物鏈
蹤走行五日都係着同一件又係冇味

羊毛襪又係 行完除低有少少味 一吹番乾又係冇哂味
Columbia唔係一定唔好 佢同TNF 一樣分2大條線

一條係outdoor fashion呢類係真係垃圾嚟 又貴又唔實用

係用嚟比啲普羅大眾着出街 物料做工技術同一般行街衫冇乜分別

另一條係真係for 番行山用嘅high end啲嘅line, 呢類係真係ok嘅

始終佢地用第一類個啲outdoor fashion賺好多 佢地R&D自然比其他牌子多

好多resource, 有好多新興技術或者物料都係呢啲大廠研發同應用嚟去啲

product到先嘅 所以唔係Columbia 同TNF 就一定係垃圾

仲有, Outdoor research其實都係Columbia旗下 但係啲嘢好高質
原來係咁,學到嘢
咁巴打你點睇佢件 Omni heat?
lm
睇你purpose 係乜, 真係持續行進係可以話係冇用

因為好易會overheat, 但如果你係去下旅行行企企其實冇乜所謂
唔該巴打

另外我想問下 因為我會去西藏阿里 d 溫差應該會好大

如果廿度著merino (唔著外套)係咪會好熱
睇你着幾厚嘅merino wool baselayer
大約~150 gsm嘅merino wool baselayer叫做lightweight 20度着係可以嘅
只要你唔係好激烈咁上上落落 應該算係舒服嘅温度
merino wool個好處係熱嘅環境你會feel到涼咗
凍嘅環境你又會feel到暖咗 温度調節得好好
所以都幾啱啱温差大嘅地方
我反而覺得其實冇咩嘢
唔該晒巴打好詳細

巴打有冇咩牌子推介?上網睇左排都冇話邊隻牌子比較好

LM
Ibex smartwool ice breaker montbell etc etc
2隻都係好嘢
英國牌子 而家出啲product 好多時會兼顧
埋ultralight 用家
而家全世界最輕嘅hard shell 係berghaus 嘅hyper 100
之前係montane 嘅minimus 777
高質👍🏻

Colombia 知自己d野唔掂,近幾年都不停收購其他專業戶外品牌公司,例如mountain Hardwear
唔怪得mountain hardware 呢幾年香港冇晒影

搭單想問下3月中去英國德國旅行咁樣著3層ok嗎?
利申有uniqlo heat tech同不死鳥防風外套
諗緊買咩羽絨/外套好
唔該巴打
留名學野
冇人試過?
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞