[副作用?併發症?] 其實疫苗同西藥都係一樣

88 回覆
111 Like 3 Dislike
咩承受完風險之後
講到打完枝針你會死咁
flu shot最大風險就係Guillain-Barré Syndrome
現有嘅research都估計打完flu shot之後會有GBS嘅機會係 < 1 in 1000000
事實上你感染influenza之後都有機會有GBS
influenza引起嘅GBS嘅機會係重高過flu shot引發GBS嘅機會

繼續用Statin做例
44 in 100000嘅病人食完statin之後有rhabdomyolysis
即係橫紋肌溶解症
面10-15% 食statin嘅人會有肌肉痛/肌肉問題
但俾你揀
你要high blood cholesterol繼而引發心臟病
定係 lower blood cholesterol但有肌肉痛

你個名冇改錯 真係八婆港女
人地睇唔明你啲英文呀
再睇下啲comment 班baby condom 信徒
人地population 都唔知點解
香港講到係人都要打
水飲得多都會中毒
當然最理想係係人都打嘅
有樣嘢叫herd immunity, 例如如果全部人口有95% 或以上嘅人打左Measles 嘅針 (MMR) 就已經可以做到全民免疫
因為果5% 人無打針都好,其他人都打曬針免左疫,隻病就唔會傳到俾無打嘅人
科學家原本以為Measles 已經到左herd immunity 唔再有威脅,但係班anti vaxxer 鼓吹唔打MMR 針,令到接種人口跌低過95%,結果之前美國就再出現Measles
講返Flu vaccine, 最理想當然全民接種啦,但係打針要市民自費,同埋健康成年人又真係夠免疫力嘅,中左都未至於話死人
痴線,最理想係係人都打嘅
你係唔係矯枉過正咗啲。
你話終身免疫或者十年都話ok,一年
所以後面咪講健康成年人唔駛
英國啲高風險人士都係年年打
只係NHS 免費咁解
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/flu-influenza-vaccine/
好低質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞