[副作用?併發症?] 其實疫苗同西藥都係一樣

88 回覆
111 Like 3 Dislike
謝安琪流出單嘢我諗大家都睇左
關於疫苗嘅製作方法之類袁國強呢班專家都已經講曬,我就無謂再多講
但係好多巴打/anti vaxxer 批評疫苗有好多副作用同併發症,我就想講下

我係之前個藥用大麻post 都講過西藥嘅副作用,我照copy 算
“(西醫) 用藥係講risk and benefit之間取個平衡. 基本上所有藥物都有side effects,甚至大把藥物比大麻更容易上癮同造成dependence。簡單食粒止痛藥 (NSAIDs 啦我指) 都可以導致胃潰瘍。但係用得正確嘅話就係有效嘅療法”

其實唔單止西藥,疫苗甚至成個西方醫學都係咁,有得必有失,在乎邊樣大啲咁解
但係西醫會每隻樣嘅藥理都研究清楚,知道曬可能出現嘅副作用/併發症,再搵動物同少部份病人試過,證實benefit>risk 先會推出

疫苗係可以導致併發症 e.g. Guillain-Barré syndrome,亦都係無得完全避免嘅問題
但係比起中flu,併發症嘅機率係低至 1/1,000,000
放係成個population 睇,2014-15 年打完針中flu 嘅人可以由50-60% 減少23% 到接近一半,好明顯利大於弊

所以求下大家睇少啲垃圾 content farm 同偽科學
有求知慾自己research 係好事,但係要搵可信嘅source

Source: WHO
1: http://www.who.int/vaccine_safety/initiative/tools/Influenza_Vaccine_rates_information_sheet.pdf?ua=1
2: http://www.who.int/entity/influenza/vaccines/virus/recommendations/201502_qanda_vaccineeffectiveness.pdf?ua=1
pish
袁國勇呀 柒頭
係喎屌
自膠
panadol食得多都有hepatotoxicity啦
放係成個population 睇,2014-15 年打完針中flu 嘅人可以由50-60% 減少23% 到接近一半,好明顯利大於弊

Flu 係會死人㗎大佬
其實大家知唔知flu完都可以Guillain-Barre Symdrome
relative risk v.s. absolute risk
吹到打針係唯一cause 咁
pish
pish
50-23 = 27
60-23 = 37

未打50-60%, 打左27-37%
唔打針就一定冇併發症
都唔一定中流行性感冒

Flu 係會死人㗎大佬

最緊要係,感染率同接種人數好有關係,對高傳染病嘅病毒,接種人數要到90%先可以做到族群免疫,越多人接種,咁自己同人哋就越安全,你哋無中招都係多得人哋有打針咋

睇下呢篇文啦
http://pansci.asia/archives/8842
唔打針就一定冇併發症
都唔一定中流行性感冒

Flu 係會死人㗎大佬

即係打咗針仲有一半機會會中流行性感冒

點會用population嘅proportion去做個人感染嘅probability
硫柳汞(Thimerosal)是一種有機汞的衍生物(乙基汞),作為疫苗產品之保存劑,抑制微生物在疫苗貯藏與使用過程生長。其不同於造成人體傷害之甲基汞(methylmercury)或無機汞,乙基汞(ethylmercury)在體內可被代謝掉且不會在人體內累積。

根據2006年美國小兒科醫學會(AAP)及公共衛生服務部預防接種諮詢委員會(ACIP)提出的報告,以及世界衛生組織全球疫苗安全諮詢委員會(GACVS)之聲明,目前並沒有因為疫苗中含汞造成傷害的案例,亦無證據證明疫苗中的硫柳汞,對受其暴露的嬰兒、兒童或成人具有毒性。

疫苗是否不能含硫柳汞的爭議為時已久,為降低疑慮,各疫苗製造廠也陸續提升藥品製造技術,發展出含極微量硫柳汞或不含硫柳汞之疫苗,且被全球廣泛採用。

source :https://www.fda.gov.tw/tc/newsContent.aspx?id=19797&chk=aa7787da-b641-4a1e-aa29-b9fc8f2182d9
「現時,政府為香港兒童免疫接種計劃採購的七種疫苗(即(i)卡介苗;(ii)乙型肝炎疫苗;(iii)白喉、破傷風、無細胞型百日咳及滅活小兒麻痺混合疫苗(DTaP-IPV);(iv)白喉(減量)、破傷風、無細胞型百日咳(減量)及滅活小兒麻痺混合疫苗-加強劑(dTap-IPV);(v)肺炎球菌疫苗(13價);(vi)麻疹、流行性腮腺炎及德國麻疹混合疫苗;及(vii)水痘疫苗)合共涉及十款註冊藥劑製品。這十款註冊疫苗全部不含硫柳汞(即thiomersal,屬一款含水銀的防腐劑)。在兒童接種疫苗之前,醫護人員亦需要向家長/監護人或代表解釋,並取得同意後才可進行接種。」

啲content farm吹到會中水銀毒咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞