[副作用?併發症?] 其實疫苗同西藥都係一樣

88 回覆
111 Like 3 Dislike
可能關細個打過中伏事 中一打過,幾個月之後咳撚咗半年

英國NHS 都係建議:

大過65 歲同細過18 歲
大肚婆
長期病患
住係安老院
Carer
醫護人員

打flu vaccine, 健健康康免疫力正常又真係唔駛打嘅
我都唔係好明fb點解咁多人屌柒衛生署
減毒活疫苗一早都有用
而且係有晒數據證明係有效
都唔明有咩好拎黎講
而家就係啲家長信,唔俾小朋友打
sor 其實我紅字錯左.
我應該要紅字既係"幾個月之後"
大佬, 你打完支針幾個月之後先開始咳半年關之針撚事咩.
知唔知要食幾撚多先有hepatotoxicity
一個post見到部分連登仔智力幾咁低
基本probability都未搞清學人扮專家
是藥三分毒
成個西藥市場
係一個極巨大嘅暴利行業
利益鏈既寬且深
如果唔將呢啲反對聲音第一時間重鎚壓下
萬一星火燎原,影響既得利益者
邊個可以孭得起?
講真我都唔建議打
六合彩就成日屌唔中
一中併發症就恭喜曬
所以話自己身體健康唔洗打其實都幾自私
你好人好者中流感緊係休息三兩日無事啦
但係有無諗過你係會傳比細路老人家
而流感死既往往係呢班人
唔該你自私自己唔打都算
但係唔好周圍散播錯誤訊息/叫自己兩老仔女唔打搞到真正高危果班人無抵抗力啦
咁講法,兩老仔女打咪得囉??
對於流感呢類對普通成年人無乜威脅&轉變得快既病咪建議高危先打囉
因為原意係想減少高危人士感染流感 從而減少佢地出現嚴重感染甚至死亡
最完美就當然人人打曬減少埋非高危人士傳染比高危人士既機會啦 奈何政府無咁多針同埋流感針要每年打 未必值得投放咁多資源比普通人打埋
而醫護人員要打既原因係佢地經常接觸高危人士 怕醫護人員自己感染之後成為傳染鏈一部份向一班本身身體已經差既病人散毒所以佢地都應該要打
ps上面都有巴打講英國都係建議高危去打
另外都想提一提
琴日衛生防護中心記招講話有10幾個兒童嚴重感染個案 當中9成係無接種流感疫苗 有無因果關係我唔知 不過相信個老豆老母已經後悔緊無打
同華人講科學真係好撚戇鳩
用中醫針灸醫cancer啦,畀毒蛇咬呀?針灸啦
反疫苗係西方流行先,on9無分國界。

中醫冇副作用呢個concept又係on9,做西醫要up晒呢啲畀你聽,因為有事你都係返嚟醫。中醫醫到有事通常係西醫話返畀你知點解有事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞