[副作用?併發症?] 其實疫苗同西藥都係一樣

88 回覆
111 Like 3 Dislike
西藥會有副作用係因為西藥一般係直接針對某個pathway

好似降膽固醇藥statin咁
佢就係靠阻止Autophagosome同lysosome合埋一齊
係可以好有效降低blood cholesterol
但同時亦會導致muscle cell death
繼而有muscle weakness
甚至muscle atrophy 雖然好少見
但你想blood cholesterol過高然後有心臟方面疾病
定係肌力弱啲但唔使心臟病死?
你自己都會無咁易中喎
都係既死果個唔係你屋企人係會無咁覺得唔傳染人係幾咁重要
你啲閱讀理解都幾差
人哋係叫唔好誤導啲小朋友老人家唔打
食飯,飲水,飯麵都係會死人
死無咩可怕,唔識諗野先可怕
日本人教育得好
基本有讀過下書既都會有公責任

但相對,佢地一樣有獨立思維
日本政府會真心為國民禁某D疫苖,好似樓上條片LINK住既xmr
而且政府就算有心,都會做錯,之前入隻HPV真係搞到唔少女人癱左

不過當地係講法治,政府呢個失誤俾當地受害人聯合起來告
政府敗訴要賠錢

呢D事件係香港發生會點???
一定官腔...個別事件,內部徹查啦
謝安琪講嘢成個無知師奶咁都有人撐
就知依家d 人幾無常識啦
好恐怖
on9仔又自動比喻啦

覺人唔識諗野同自己唔打針完全唔撚關係
幾個月後
笑撚咗
諗起審死官星爺問如果我依家打完佢,十年後佢死左係咪表示我謀殺
我乜都唔識, 淨係識睇數字.
10幾 9 成無接種 疫苗 即係有 兩個 係接種左 啦.

岩岩睇到 全港兒童 接種率 係 20% 左右 , (仲要打左幾次果啲唔知佢點計法)
基本上 就 即係有打同無打 嚴重感染個案機率 都差唔多啦

"2014-15 年打完針中flu 嘅人可以由50-60% 減少23% 到接近一半,好明顯利大於弊"
我覺得呢句 係 50-60% 變做 38% - 48% .... 有錯請屌
Anti vaxxer係一種信仰
無論你拎幾多statistics同evidence出黎
唔信既人都係唔信
大部份人都係irrational
所以public health先咁難搞
所以唔使理班垃圾
法律上
傷者如果拖咗過一年先死嘅
係唔會charge謀殺
會改其他charge
幾好
d medical 相關巴絲打上晒水
https://www.cdc.gov/flu/professionals/vaccination/effectiveness-studies.htm

唔係話疫苗冇用,不過效果真係吹大咗。
美國cdc effectiveness 十年統計基本上低過50%

其實就算有疫苗都應該小朋友老嘢優先
不過老野打完可能都未必有用,因為個本身免疫系統太低, 根本未必可以產生抗體。
無有錯

你睇kay個回應,佢都無話自己理解有錯,純粹係話無諗過會傳出黎。

信仰呢d根本無得糾正
Anti vaxxer係一種信仰
無論你拎幾多statistics同evidence出黎
唔信既人都係唔信
大部份人都係irrational
所以public health先咁難搞

無知嘅人永遠都有理由去説服自己唔去接受/承認事實…
http://time.com/5138100/how-effective-is-the-2018-flu-shot/

How effective is the 2018 flu shot?
Early findings from Canada indicate a 17 percent effectiveness against the viral strain, known as H3N2, that’s been the main culprit of flu in the U.S. this winter.

According to preliminary results from Australia, the flu shot was only about 10 percent effective against H3N2 there during the last winter in the southern hemisphere.

淫Kay 又錯唔晒wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞