每日出memes講香港嘢(盡量每日)

483 回覆
385 Like 244 Dislike
多謝巴打,你覺得係我啲片有問題,定另外兩位Admin都有問題?
留名
咁呢張如何?

公就佢贏字就我輸,你仲信制度內抗爭?

相關新聞:林鄭質疑量入為出 倡用儲備 指擁護基本法毋須「條條同意」 個人不認同107條公共財政

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160813/s00001/1471024336588
好夾硬嚟 冇meme嗰隻短小精幹

即係咁樣呀
講本土野就咪用外國meme圖啦
低質到咁完啦好嗎
meme 本身就係外國嘢 問題係點樣將啲外國嘢帶入本土色彩 同時保留返meme 嘅精華 好似rap咁
好,巴打我試下向呢個方向走。
好多meme都像一幅圖
可以改做N個故事
依張感覺似四格漫畫多過meme
我會搵多啲香港嘢嘅圖,多謝巴打提點,
多謝巴打意見
問題係幽默感無得勉強
你鍾意聽意見係好事
但幽默感係好講天份

meme係講求
1 言簡意賅
2 一針見血
3 個punch line要靚

1可以靠你操文筆
2,3主要講天份同創意,好先天,無得勉強造出黎,所以你見其他巴打反應好麻麻
樓主其實唔一定要用咁多字 有時就算唔用字都會get到佢噏乜
表情包個啲用返香港本土嘅會好啲
試下用燦神啲cap圖
巴打講得啱,幽默感無得夾硬嚟,不過我見到都有好多巴打入嚟講佢地嘅睇法,我打算繼續落去。

memes 只係其中一個我想去講多啲、表現多啲香港文化嘅方法,真係唔掂嘅話我都會再試下唔同方向。

我繼續努力緊搵多啲素材,方便發揮
收到巴打
加油呀
個喎字好突兀
不過都支持
rubbish not funny
每張圖夠精簡
但係想講嘅嘢太多變得好累贅
支持樓主
幽默感點會係講天份
創作嘅嘢望落愈自然愈花心機計算
唔得
- 1. meme要見過認得先識笑,哩度係連登唔係reddit/twitter/9gag;再者就算認得個meme好多嘢都lost in translation
- 2. execution唔得,太心走出嚟呃like喇;一係收返翻埋操到滿意先,一係準備好百屌成材或者無人理都繼續做落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞