沈陣營第九十七期 - 弟子食飯,師父埋單

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
700 爆上緊
屌你老母.... 兩邊買晒
大戶睇住師父黎撚佢老人家
師父買兩邊係點都中
屌佢老味爆上緊都即刻灰番
屌正諗住禁制買700牛,轉個頭俾師父燈上去
真心佩服大師
無ga la,你預佢灰番幾日啦
師父: D因素一直存在但係唔理, 爆煲情況就好嚴重, 千絲萬縷關係, 非法圈錢落自己袋呀, 擺0係市場上舞高弄低呀, 到一D警戒線就會有D壞消息出黎, 所以一直都唔睇好A股

師父: 人民幣升冇話好定壞, 對經濟預期初期會好, 之後影響就會浮現, 冇擔心過, 無謂估佢個頂, 等美元轉勢

師父: 中國籌碼多過美國, 中國0既政策係收緊, 一好就打落黎, 明白國情就應該要驚, 完全唔建議而家買內銀, 基本面應該會惡化, 海航, 融創, 樂視, 不良貸款比率會惡化
過完年先再嚟,估冇大行情,A股初八之後先開市,等年初十之後穩陣
今朝屎忽痕入牛, 把個價愈改愈低, 排到現在都未入到
唔該熱師兄
唔奇,應該都開始有大戶盤手放假
師父: 內房板塊---政策大方向一定不利, 有數字遊戲玩緊, 有上年比較但係冇上月比較, 上年過年係較早, 一月成績係差D, 輪流不斷抽水, 睇下玩到幾耐有不利消息出黎
師父: D因素一直存在但係唔理, 爆煲情況就好嚴重, 千絲萬縷關係, 非法圈錢落自己袋呀, 擺0係市場上舞高弄低呀, 到一D警戒線就會有D壞消息出黎, 所以一直都唔睇好A股

師父: 人民幣升冇話好定壞, 對經濟預期初期會好, 之後影響就會浮現, 冇擔心過, 無謂估佢個頂, 等美元轉勢

師父: 中國籌碼多過美國, 中國0既政策係收緊, 一好就打落黎, 明白國情就應該要驚, 完全唔建議而家買內銀, 基本面應該會惡化, 海航, 融創, 樂視, 不良貸款比率會惡化
唔該熱師兄

師父做左一年錄音機 其實佢會唔會好悶
【明報專訊】沈振盈大師是我的好朋友,講到人品,簡直是謙謙君子,無得頂。至於他評論股市,其實有着大智慧,不過有時只是微觀看不全準,才會被人拿作話柄,我則笑他人沒水平,看不穿而已。

以他在兩年前向我推介的恒大(3333)為例子,先是下跌,過了大約一年後,才大升幾倍。要知道,這種大型股票,從籌備到炒上,需要比細價股更長的時間,但如果沒有耐性的普通股民,就看不穿了,就會批評他的預測不準確了。

對今年股市的看法,大部分股評人咪話低見28,500點之類囉!但只有沈大師,才夠膽說下半年低位或下試2萬點水平。不過,對於這個「沈判日」,他的說法是﹕「大沈判?未到未到,仲等緊啲因素出現。」

牛市完熊市現 跌一兩萬點閒閒地

我告訴大家,一個熊市,應該會跌去三成或七成的指數,幾乎沒有例外。所以,如果以今天的指數計,當牛市結束、熊市出現時,跌一兩萬點是閒閒地。所以,那些保守預測波幅幾千點的股評人未夠班,也不懂股市。沈大師的水平,的確是比這些人高上幾班。

不過,也按照沈大師的往績,往往有着一定的standard deviation,這正如恒大的例子一樣,是大方向正確、時間有偏差,說不定跌至兩萬點的日子,是在明年而非今年,也未可知,因為一個標準熊市,可以跌上一至兩年,才跌至最低點。

簡單點說,沈判日必將來臨,只是不知何時何日,正如耶和華的審判日,最初很多人會以為將發生在耶穌死後不久,後來人們以為發生在第一個千禧年……趁現在未發生,大家不妨盡量happy,繼續跳舞!

[周顯 投資二三事]

仆街大戶無啦啦散貨
曾經有人喺連登搞周門,學我哋,冇人理沉底

打手真低質,周顯呢條友辣殺嚟
175仲要撚幾耐 cut loss換馬算
大C, U煎個班點都係董事/總裁. 周顯似賭場扒仔, 靠R 錢多.
師父: 992----都合理, 條數唔係太大問題, 稅改只係一次性, 每個分支業務都改善緊, 抽到上4.7, 4.2-3 買囉
算啦 周蜆都有幫師父打下飛機,師父自從變燈神後一直無性生活好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞