沈陣營第九十五期 -振盈茶餐廳之撚手大茶飯

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
今朝都講咗,強國幾隻股等緊上市,中東佬一隻全球最大市值公司睇緊喺邊度上市

咁快熊市點上市呢,投行都要食ipo大茶飯,冇咁快散水嘅

回調吓更健康,睇季線未有耐係頂,36500附近先再研究上定落
食完返到酒店了

其實港股要小心,理智上賺多左應該去開美股account, 美帝現在都仲係強勢,美股跌其他仲跌得多, 我MPF都學大師冇hsi

精神啲師父有借有還嘅,放心喎
【最高折扣$150】騰訊誘港人用WeChat Pay 夥麥當勞每餐減10蚊
https://lihkg.com/thread/545446/page/2?ref=web

啱呀,有生命先會有希望,d錢係擺住喺師父度啫,遲早實拎得返
萬寧呀百佳呀都有WECHAT PROMOTE...不過死都唔用支那野
衍生我冇玩開冇策略,要自己諗
詳情請參閱兩年前嘅TNG 定 Tag and Go
美股
But 綠色銀行好似有apple pay回30蚊cash dollar
why not?
果次好似係hkma 出手搞?
大特價
剩係記得啲coupon多到傻 但依家邊有人會係冇優惠個陣拎出黎用
沈振盈表示,港股連跌兩日,恒指回試32,500點水平,初步回補了前周的上升裂口。大市之弱勢,主要是美國債息高企,及周一晚美股受蘋果公司下跌影響,道指回吐177點所致。此外,臨近聯儲局議息,特朗普又發表國情咨文,在此等不明朗因素影響下,資金傾向套現為主。

周二期指結算,上午市況仍勉強撐着,到上午中段情況已急轉直下,若以周一高位計,已回落近1,000點。

除美債及美股受壓外,匯市亦開始出現逆轉的走勢。美匯指數雖仍處於90樓下,但走勢上已見初步喘定,兼且正在儲蓄動力,隨時會轉勢向上。金價、油價繼續回軟,英鎊及歐元亦似聚頂回落,相信只待聯儲議息會議後,美元的升浪將獲確認。只要美元走勢一轉強,環球資金流向亦會引起顯著的改變,股市回調的壓力亦會大增。

港股方面,恒指已累積頗大升幅,兼且面對外圍的利淡因素正在發酵,出現回調也屬正常。加上內地股市開始走弱,中銀監的金融政策進一步加強監管及收緊,以防範系統性風險,短線對股市極為不利。估計大市在農曆新年前將現調整,先下試32,000點關口。

究竟大市何時才會正式回頭逆轉,這是最難去作估計,但今次的情況較過去的金融危機更加嚴峻。筆者相信,港股的跌浪來臨之時,會是既急且狠,並不容易去躲避的。最好的做法,始終是要及早抽身離場。或許這建議不為大眾所接受,這是明智定愚昧,就等結果去告訴大家吧!

訊匯證券行政總裁 沈振盈
(作者為註冊持牌人士)

#沈振盈 #港股 #跌浪來臨既急且狠 #抽身離場 #外圍利淡因素發酵 #恒指累積頗大升幅

就等結果去告訴大家吧!
就等結果去告訴大家吧!
就等結果去告訴大家吧!
就等結果去告訴大家吧!
就等結果去告訴大家吧!
cfu燈下納指道指得唔得
我d指數etf
tng 奶野好似係因為hkma 出左份statement 話佢無拎到相關牌照
聽日又要數錢 牛熊圖真係好準
omg lo more is back
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞