沈陣營第九十五期 -振盈茶餐廳之撚手大茶飯

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
係當confirm個市落先沽,即係宜家未confirm
有漏洞 Lenovo 電腦指紋認證軟件可能外洩用家敏感資料

除了輸入密碼外,部分手提電腦亦與手機一樣,設有指紋認證系統,提供多一重防護。不過,Lenovo 表示他們發現自家的指紋認證軟件出現漏洞,有洩漏用家資料的風險。

Lenovo 公布,旗下的指紋認證用軟件 Fingerprint Manager Pro 存在安全風險。雖然內裡儲存的指紋及 Windows 登入資料已經加密處理,但加密方式只運用了低級的演算法。更甚的是,即使用家沒有取得系統管理員權限,依然能存取這些敏感資料。

這個漏洞,影響的是運行 Windows 7 / 8.1 的電腦,而 Windows 10 的電腦不受影響。至於今次漏洞影響的電腦型號,名單如下︰
ThinkPad L560
ThinkPad P40 Yoga, P50s
ThinkPad T440, T440p, T440s, T450, T450s, T460, T540p, T550, T560
ThinkPad W540, W541, W550s
ThinkPad X1 Carbon (Type 20A7, 20A8), X1 Carbon (Type 20BS, 20BT)
ThinkPad X240, X240s, X250, X260
ThinkPad Yoga 14 (20FY), Yoga 460
ThinkCentre M73, M73z, M78, M79, M83, M93, M93p, M93z
ThinkStation E32, P300, P500, P700, P900
Lenovo 呼籲,用家應盡快將 Lenovo Fingerprint Manager Pro 軟件更新至版本 8.01.87 或以後的版本,以修補此漏洞。若大家有使用上述型號而未有更新至 Windows 10,就要盡快更新軟件了。

https://pc3mag.com/lenovo-fingerprint-sensor-vulnerability/

992天崩了
等992落到4蚊樓下
師父推薦 地府相見

屌 我用緊t450s

呢條仆街

呢條仆街

...文都唔洗作就出到稿
股榮辣殺嚟,唔見得有幾高明

今年年尾就鞭佢屍,咪又係買單邊搏買中為止
佢條辣殺直頭要俾狗屌,左抄右抄
咪撚俾我知佢有連燈user
美期沈判了
美帝講明調整爺閪又壓市
臭閪港女日日都要無限中出了
美期沈判了
貼定都得。
聽日一定沈判

師父昨日今日同明日嘅心情:

我有個fd成日cm問佢野
仲有個窮一生咩咩咩咁
劇本似升
通常跌一日之後就升
大撚膽
第95期了 大師兄仲未番到黎開post
點解d新人唔識尊師重道?想師傅祝福?
美期沈判了
貼定都得。
聽日一定沈判

師父昨日今日同明日嘅心情:

大膽呀你
Callnowyeah
三師兄嚟嘅
三師兄黎
真喺大撚膽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞