沈陣營第九十五期 -振盈茶餐廳之撚手大茶飯

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
師父上2個星期真係夾到佢怯咗,以前佢一早吹雞開淡倉,當日豪情萬象男兒傲氣冇鳩晒
賺左18萬5 開心都全日笑出黎
隻熊升左7成幾

我其他贏嘅,不過冇咁多
頂得住師傅會幾倍還錢ga la
對唔住大家 聽日唔跌小弟就大獲
唔知幾時先有機會update條柱 己經回左800點

我睇升完再落,放心
祝你好運啦
忍一棍啦,聽日又夾過

師父幾時開淡倉呀
食左年幾煙頭好耐無大魚大肉過啦
快啲開淡倉
港股今日急跌逾300點,訊匯證券行政總裁沈振盈「沈大師」,今日開腔為大家指點謎津!被問到大市是否已「沈判日」,大師指,「大沈判?未到未到,仲等緊啲因素出現。」

他表示,「呢兩日嘅跌,暫時未可以Confirm個市係大跌住。」他解釋,由於1月份升幅大,期指結算後出現回吐亦合理,而北水亦開始套現,「臨近過年,升咗咁多,都會有套現壓力,所有我諗嚟緊呢個禮拜,都會偏軟為主。或者試一試落31800至32000點呢啲位。」
他強調,早前睇淡的因素一直存在,「發酵緊但未到觸發點,我估計個市過年前都安全。只係回吐,但回吐完又會發彈返上去咁樣。」
「香港投資者情緒仍然好樂觀,似乎唔理會背後因素,所以暫時落完去都會抽返上去,直至因素發酵,如3月議息。」
他指出,要留意美國十年長債息,現時債息升至2.7厘,如果升勢未止,則壓力會加大;另要留意美匯,料短期會見底回升,如美金抽升,應會對美股有壓力。
另外,被問到是否仍「一股不留」,他指,「冇架,我只係炒輪咋,都係以高沽為主,股票我冇啦,連我啲愛股我都清晒。」他透露,現時主力指數熊證「打遊擊」,一高即沽,「未大口坐倉」,「通常抽高,我就會用300-400點距離打靶嘅熊證,預咗3-400點嘅止蝕位。」
「當Confirm個市落,我就會沽個股,目標都係港交所(388)、騰訊(700)、平保(2318)」
師父真係夾到鳩都縮埋
我已經代佢開左,袋埋落袋
發酵緊但未到觸發點,我估計個市過年前都安全。
只係回吐,但回吐完又會發彈返上去咁樣。
⋯所以暫時落完去都會抽返上去,直至因素發酵,如3月議息。

師父預備接你火棒
極度相信上個禮拜五師父奶左野
未見過佢帶咁大個頭盔
師傅頂勝利皇冠戴唔落了咁
等佢擺低個頭盔就係沈家軍反擊之時,多謝師父連出擊時間都提示埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞