沈陣營第九十五期 -振盈茶餐廳之撚手大茶飯

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
跌少少比條鳩頭執下煙頭食
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180130/57773217

港股今日急跌逾300點,訊匯證券行政總裁沈振盈「沈大師」,今日開腔為大家指點迷津!被問到大市是否已「沈判日」,大師指,「大沈判?未到未到,仲等緊啲因素出現。」
他表示,「呢兩日嘅跌,暫時未可以Confirm個市係大跌住。」他解釋,由於1月份升幅大,期指結算後出現回吐亦合理,而北水亦開始套現,「臨近過年,升咗咁多,都會有套現壓力,所有我諗嚟緊呢個禮拜,都會偏軟為主。或者試一試落31800至32000點呢啲位。」
他強調,早前睇淡的因素一直存在,「發酵緊但未到觸發點,我估計個市過年前都安全。只係回吐,但回吐完又會發彈返上去咁樣。」
「香港投資者情緒仍然好樂觀,似乎唔理會背後因素,所以暫時落完去都會抽返上去,直至因素發酵,如3月議息。」
他指出,要留意美國十年長債息,現時債息升至2.7厘,如果升勢未止,則壓力會加大;另要留意美匯,料短期會見底回升,如美金抽升,應會對美股有壓力。
另外,被問到是否仍「一股不留」,他指,「冇架,我只係炒輪咋,都係以高沽為主,股票我冇啦,連我啲愛股我都清晒。」他透露,現時主力指數熊證「打游擊」,一高即沽,「未大口坐倉」,「通常抽高,我就會用300-400點距離打靶嘅熊證,預咗3-400點嘅止蝕位。」
「當Confirm個市落,我就會沽個股,目標都係港交所(388)、騰訊(700)、平保(2318)

再fall多d買隻吸血鬼call坐上去
其實吸血鬼係邊隻
call都簡好 27726

坐緊吸血鬼 比債息殺到冇晒力
睇埋fomc meeting再決定買唔買
大家加油,總會有沈完既一日

沈判有希望
前路沈門創
GOOD!
Next Topic
已更新

我5.18都唔驚,冇嘢乜都唔使做,等市好就上返去,仍然係上升通道,噚日量能大過今日,陽燭大過今日支陰燭

炒正股唔使咁緊張,只要自己睇過有信心,唔使理佢一日半日升跌,如果正股都控制唔到情緒,期指更加玩唔掂,好易炒到人都傻埋

乜嘢TA乜嘢理論冇用,炒賣最緊要冷靜,我個倉有成40萬股票喺度,我一啲都唔擔心,聽日我又上強國,咪由得佢喺度上上落落,最重要係肯定自己冇揀錯就得

買入任何股票之前自己做吓功課,否則喺沈門睇幾多都冇用嘅
想問下有5手2382,$104.2入。睇個勢唔好,依家又沈判,係咪應該要走貨
我覺得呢啲位唔怕
佢已經靜咗
唔會咁大波動
頂唔順就走少少套錢等反彈轉馬
諗緊大市呢輪都唔會有大行情,個股就逐隻睇,估計農曆年初十後先會有轉機,等吓

師父串唔到幾多日嘅啫
歲晚擺走鬼檔賣沈門揮春幫補下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞