出故照抄都有200正評?唐小鴨???

99 回覆
207 Like 4 Dislike
OK,轉其他色!
嘩,屌,我地一齊欣賞下唐小鴨「高超」既「原創」寫作。
好文欣賞:
第六夜附加 — 相反 

她。她?她!
他!他?他。

8個正評,1個負評

我地又睇下其他「原創」作品:
第六夜 – 飛機

太長唔quote。
7個正評,3個負評

但我地睇下佢既「改編」作品先:
第一夜,下半夜──《松果》

嘩,91個正評。

《三千年》開篇既文言:
越國有女,名緲珠,貌美如花自望族,能歌善舞,琴棋書畫皆通,為候一男子終生未嫁。

又跌返落11正評。

《三千年》開篇既文言係我作既,我可以寫得出一啲好文筆既野,但用既時間一定會長唔少

大佬呀,你那來既自信呀?
即日起停止係連登連載
會係其他平台不定期更新,我會按自己節奏出文。

同所有支持我既人講聲抱歉,令你地失望。

人唔笑,狗都吠啦
喂,你仲未同「被抄襲」既人道歉呀,咁快就走?
推爆佢老母
好快咁睇左幾篇已經見到好明顯有唔同既筆風
即使同一篇文 行文間明明有時好流暢突然有好奇怪既用字轉折/不暢順 與上文用開既用字風格唔同 唔知點講 唔知係咪我錯覺
有時就用他媽的同長破折號呢種手法黎寫
下一篇就極似大陸小說既套路 對話加心理描述
又有時會犯中學雞式既冗句毛病
文風真係好多變
好快咁睇左幾篇已經見到好明顯有唔同既筆風
即使同一篇文 行文間明明有時好流暢突然有好奇怪既用字轉折/不暢順 與上文用開既用字風格唔同 唔知點講 唔知係咪我錯覺
有時就用他媽的同長破折號呢種手法黎寫
下一篇就極似大陸小說既套路 對話加心理描述
又有時會犯中學雞式既冗句毛病
文風真係好多變

絕對唔係因為條友就係一條炒狗,仲要死唔認錯。
在一次傾盆大雨之中,小松鼠不幸遇見了貂,她深知如果跟貂一起,受傷的必然是自己,但她還是無可救藥地傾情於貂,每日提心吊膽跟在貂的身邊

用番你呢篇做例子 佢改都改得唔好
開首 點會用一次 一係就一場
後尾提心吊膽地跟在 其實係無得删走個地字
而且語言節奏上用小松鼠 但用單字貂感覺奇怪 一係就用埋小貂/貂鼠

小小拙見
樓主好波
聽講唐小鴨係hku,對有咁既師弟表示好失望。
寫故都要抄
寫唔到咪唔好寫,咁虛榮
你咪係講天文果位巴打

冇料就咪撚寫
咪左抄啲右抄啲當原著
雖然佢已經成為過街老鼠,但都想置頂下等各位引以為介。
唔好抄故,引以為戒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞