有市民到清真寺旁報佳音 遭炮轟不懂尊重其他宗教

91 回覆
4 Like 33 Dislike
咁撚多嘰咭 星期一、二唔撚好放聖誔假囉笨

一百年前火雞國亞美尼利人屠殺同埋土佬唔信任阿拉伯酋長...成日想靠聖戰要團結伊斯蘭炸喎
包你老母容

100年前已經係近代啦而家講緊中世紀阿拉伯帝國時代呀

無記錯十字軍屠過幾次城eg耶路撒冷屠殺,但之後薩拉丁奪回耶路撒冷就放走哂d人。
中世界個陣既伊斯蘭其實好正常,真係去到近代先出事,而耶教/天主教就相反,又獵巫又迫害學者

中世紀伊斯蘭教唔殺自己人
但係異教徒RIP
耶撚 有啲就話唔屌得 有啲又話屌寶沖個涼就得
都唔知信邊個

媽好亂啊
其實鬧果D知唔知伊斯蘭都信有耶穌

但地位唔同, 耶穌只係先知

分支出黎
基本上 世界宗教一係上帝派 一係佛陀派 我係咁分
天主基督都叫有進步 伊斯蘭係冇 係零
佛教 印度教 都係同宗 好多演化 佛教相對好溫和 印度教就傳統d

都係果句 上帝果班傻傻地 特別伊斯蘭 洗撚同佢講譜世價值 又唔見佢地包容他人

其實睇歷史反而件事好有趣

耶教本身無限接近邪教,黑暗時期真係好惡。就算佢有宗教改革都好,都係好惡。伏爾泰當年比班信徒圍就係好例子。去到近代宗教退潮,西方社會改革,先開始好啲。

相反伊斯蘭教一開始好包容,作唔會迫你信教。穆斯林征服果段時期就打咗好多土地返黎,當地人信唔信都得,只不過信就收少啲稅黎利誘你信。 Ottoman empire果時,更加係種族同宗教包容,信東正教嘅巴爾幹人可以入去做官。但到咗近代就變哂做癲佬

你鳩噏當呼吸咁做乜柒?
唔識就咪撚衝出黎獻柒喇
土耳其包容都夠膽講

分支出黎
佛教 印度教 都係同宗 好多演化 佛教相對好溫和 印度教就傳統d

都係果句 上帝果班傻傻地 特別伊斯蘭 洗撚同佢講譜世價值 又唔見佢地包容他人

耶教本身無限接近邪教,黑暗時期真係好惡。就算佢有宗教改革都好,都係好惡。伏爾泰當年比班信徒圍就係好例子。去到近代宗教退潮,西方社會改革,先開始好啲。

相反伊斯蘭教一開始好包容,作唔會迫你信教。穆斯林征服果段時期就打咗好多土地返黎,當地人信唔信都得,只不過信就收少啲稅黎利誘你信。 Ottoman empire果時,更加係種族同宗教包容,信東正教嘅巴爾幹人可以入去做官。但到咗近代就變哂做癲佬

你鳩噏當呼吸咁做乜柒?
唔識就咪撚衝出黎獻柒喇
土耳其包容都夠膽講

無知唔識歷史真係可怕

你鳩噏當呼吸咁做乜柒?
唔識就咪撚衝出黎獻柒喇
土耳其包容都夠膽講

無知唔識歷史真係可怕

分支出黎

你鳩噏當呼吸咁做乜柒?
唔識就咪撚衝出黎獻柒喇
土耳其包容都夠膽講

你知唔知伊斯蘭喺土耳其出現前已經存在左幾百年
係外國應該會死撚左
Allahu Akbar !!!

阿拉烏 阿卡巴 !!!

你鳩噏當呼吸咁做乜柒?
唔識就咪撚衝出黎獻柒喇
土耳其包容都夠膽講

你知唔知伊斯蘭喺土耳其出現前已經存在左幾百年

據我所知,土耳其同Ottoman Empire 都已經係兩樣野

分支出黎

你鳩噏當呼吸咁做乜柒?
唔識就咪撚衝出黎獻柒喇
土耳其包容都夠膽講

土耳其/ottoman empire係好包容
巴勒斯坦地區唔同宗教和平共處
係英國搞搞震比猶太人移民先搞成咁

你要用過去幾個世紀既標準黎定義包容 /相對於歐洲排猶
唔係現代社會所講既包容
無一個古代社會做到現代社會所講既包容
做得好呀

今年耶撚竟敢挑釁班isis邪教

all muslim = isis
Goodest logic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞