有市民到清真寺旁報佳音 遭炮轟不懂尊重其他宗教

91 回覆
4 Like 33 Dislike

去年平安夜,有市民發現有教會在油麻地天后古廟外的榕樹頭公園報佳音,一眾教友在廟的大閘上,掛上由油尖區基督教會印製的「聖誕報佳音」橫額,並以古廟作為活動大台的背景,就被指是不尊重其他宗教。

到今年,榕樹頭下只有10數人唱聖詩,規模較少,未有出現去年的挑機事件。然而,在尖沙咀柏麗大道及清真寺中間的一條樓梯,卻有數十人在列隊唱聖詩,拍攝者留言指:「年年都係,點解咁鍾意係人地門口唱?其實尊重下人地個宗教真係咁難?」、「我諗走個人出黎嗌真主偉大班友一定鳩縮。」

不少網民都認同此舉屬挑釁行為,有網民就表示:「好在呢度係香港,唔係呢班迷信者一早去搵阿拉或者見基督啦。」
耶撚挑人機就得
非耶教即邪教云云

有冇耶撚出黎解釋下點解佢地咁嘔心
有冇耶撚出黎解釋下點解佢地咁嘔心

耶撚本身就係偽善
我諗走個人出黎嗌真主偉大班友一定鳩縮。
D耶撚不嬲都鳩下鳩下架啦
其實鬧果D知唔知伊斯蘭都信有耶穌

去佢地門口破地獄

但伊斯蘭唔認佢做救世主
認為佢只不過係先知
但都唔係等閒人物
因為佢係少數可以直接上天堂嘅先知
真主偉大

得罪講句
香港地咁多宗教入面耶撚就係最on9

土地不足麻
--
其實最簡單尊重都唔識又真係..
連廣告都幫你地唔到 耶撚

但地位唔同, 耶穌只係先知

分支出黎
基本上 世界宗教一係上帝派 一係佛陀派 我係咁分
天主基督都叫有進步 伊斯蘭係冇 係零
佛教 印度教 都係同宗 好多演化 佛教相對好溫和 印度教就傳統d

都係果句 上帝果班傻傻地 特別伊斯蘭 洗撚同佢講譜世價值 又唔見佢地包容他人
耶撚
耶撚
高登仔唔係屌耶教左膠咩?
依家敢踩回教場做乜又反
最好所有教徒大混戰
耶撚係最on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞