繼續住hall先知,原來扑野真係好容易

1001 回覆
1010 Like 79 Dislike
人地才子黎
每次睇完都覺得自己浪費咗當年既hall life
點解冇好似故仔入面咁精彩
自己盲9仲發撚晒窮惡 過主啦連登冇凸字版
Lm
lm睇更多
利申有追上一個po
樓主真係多得你地唔少, 成班無腦盲撐既撚樣, 唔怪得無進步啦, 隔撚左半年寫黎寫去都係同一個垃圾主題, 加個'故'字係標題要好撚多時間? 我敢講堆負評絕大部分都係因為比人呃左入黎先比, 你地繼續慢慢圍爐啦
報道 上個po有追
追LIVE
開係講故台你都睇唔撚個分類自己入錯左黎仲要屌人
戇鳩盲閪就躝啦柒頭
12點出,不過今晚個篇唔會好多份量
個故咁撚垃圾都有堆死忠出黎護主, 睇故睇到做埋人地隻狗, 真係屌晒你班撚樣老母
自己盲9仲發撚晒窮惡 過主啦連登冇凸字版
樓主真係多得你地唔少, 成班無腦盲撐既撚樣, 唔怪得無進步啦, 隔撚左半年寫黎寫去都係同一個垃圾主題, 加個'故'字係標題要好撚多時間? 我敢講堆負評絕大部分都係因為比人呃左入黎先比, 你地繼續慢慢圍爐啦
開係講故台你都睇唔撚到個分類自己入錯左黎仲要屌人
戇鳩盲閪就躝啦柒頭
唔講樓主寫得好唔好先 自問我冇資格批評

不過個post就開喺講故台 仲洗撚講到明係故咩

自己眼殘就收皮啦
我淨係知故台其他post起碼我一睇個標題就知係故, 樓主對自己個故咁無信心 要咁樣呃人入黎 咁樣點做大作家呀
多謝你咁關注我個標題
下個故加返,唔洗咁勞氣嘅
lm
今篇幾多成係真
屌點解要俾我咁快見倒。。。。
屌。。。我都係去返煲你前面個故先
邊煲邊等
睇完好想住hall好想瘋狂扑野
利申 絲
《二、三人遊》

大學讀緊第三年,離離合合已過幾回,漸漸地對感情事都變得麻木。

面對分手都好,我都唔會傷心好耐。

當然唔係話無感覺,如果發生係自己身上面咪會唔開心囉,但係好快又可以處於泰然,因為我知道離別係人生必經階段。

無人可以陪你一世。

呢句說話係我一路以來對自己警剔,所以就算拍拖又好,分手又好;我都盡量以平淡嘅態度看待。

無期望先唔會有失望,呢個係永垂不朽嘅真理。

我咁樣諗,我嘅人生會好過啲。

Sophia: 21:33 屌我又同佢嗌交。
Sophia: 21:33 傳來一張圖片。
Sophia: 21:34 傳來一張圖片。

呢個係同我同科嘅Sophia,我year3,佢year4。
我地兩個今年一齊玩ocamp,part咗做組爸媽,所以同佢可以話係非常熟稔。
雖然我地熟都不過係短短呢兩三個月之間嘅事。

而我同佢之所以咁熟,除咗因為我地ocamp個排日對夜對之外,就係因為佢口中成日講個句:「點解你會咁明白我架屌!」

係囉,我都唔明點解。

我對Sophia一開始都無咩特別好嘅印象,純粹覺得呢條女癲癲得得,講嘢又粗魯大聲,成個佬咁;外表就不過不失,稱唔上好靚但帶出嚟都唔會失禮個種咁喇。

後來同佢搞ocamp所以成日要見 ,認真mode傾起計上嚟先發現原來佢同我想像中都幾唔一樣。

「屌,你溝仔咪又係睇靚唔靚仔高唔高有無錢咁樣,咁啲男人睇樣睇身材又有乜問題先。」雖然我自己本身就唔算好外貌協會嘅人,不過我當時以一般男人嘅角度同佢討論有關擇偶條件嘅話題。

「吓,唔係囉,我唔係咁樣架!」佢聽完之後即刻好激動咁反駁我。

「收皮喇,實係咁講架,到現實咪又係會睇樣,比個暗瘡毒撚溝你,你要唔要呀?我就唔撚信你會受呀。」我不屑咁回應。

「拿,我拍過三次拖,唔係話未同過靚仔一齊,係好彩姐!」話撚咗架喇,口裡說不,正當我想咁樣駁佢嘅時候,佢話:「我開我上個ex比你睇喇。」

之後我係到諗緊應該又係個啲好識著衫,然後ig有好多followers個啲仔,因為Sophia衣著方面真係唔錯,就算有個咁男朋友都絕對唔係咩出奇事。

然後佢開出嚟個張相我真係呆咗。
12點喇 推
「喂,呢個係你ex?咪玩鳩我喎,你係咪開錯呀?」佢將成個電話隊係我眼前,我推返去佢面前,指住相入面果個男仔:「屌,呢個喎!你ex喎?唔好搞笑喇!」

我之所以咁激動,係因為相入面果個並唔係咩ig男神,更加唔好話咩靚仔。

係一個目測超過200磅嘅大肥仔。

「佢好搞笑架,同埋佢性格好好,同我好夾。」佢好認真咁同我講。

「吓,又估你唔到喎。你唔會覺得佢同你唔襯咩?」我對佢開始有啲改觀,因為好少見女仔唔睇樣到呢個程度,特別係Sophia呢type望落都叫「ok」嘅女仔。

「無架,咁我又唔係好靚女,無話咩襯唔襯嘅。」佢笑咗一下,之後話:「同埋我有性格潔癖架,如果對方有性格方面嘅嘢我接受唔到,就算佢勁靚仔都無用。最緊要係思路一致。」佢聳聳膊、不可置否咁講。

個一下真係徹底改變哂我對Sophia嘅觀感:除咗覺得佢同一般女仔好唔同之外,就係佢居然有同我一模一樣嘅諗法。

我好少同人透露自己內心嘅真正諗法,因為自身嘅保護意識比較強,所以都唔想表露太多真正嘅自己比人睇;另外唔多唔少都係因為我知啲人一定會話我戇鳩。

「屌,溝女睇咩呀,梗係睇樣睇波睇腳喇!」我roommate Jay就係好典型個啲只係用下體嚟諗嘢嘅男人:「又唔係同佢過世,好屌就得喇!」

唉,試問如果我同佢講我其實對性格嘅追求好執著,有精神潔癖咁,只係想搵個好明白我思路嘅女朋友,佢會點呀?

然後我又真係戇鳩鳩咁樣話咗佢知。

佢同我預知嘅答法一樣:「屌你神交咩,叫啲女幫你口交好過喇。你咁樣落去真係自己打飛機打成世架喇屌。」

係呀,所以我咪自已打緊囉,屌。

至於Sophia,你話我有無諗過溝佢,又真係無。

可能由一開始對佢就有個定形係到,即使我之後對佢改觀都好,都唔會話特別想追呢個女仔,純粹會覺得:佢都唔錯呀,咁大把囉。

係呢個情況下,我地嘅關係愈來愈緊密,我地成日一齊食飯、講經、飲酒,總之出雙入對咁喇,所以好多人都以為我同佢拍拖。

試過有次食飯撞到我地科嘅professor,佢一見我地就話:「嘩,原來你地一齊架。」

我地兩個即刻異口同聲咁話:「痴線!」

咁都唔怪得人嘅,俾著我係其他人都會誤會喇。

直到Sophia出咗pool。
lm
「恭喜哂喎,終於拍拖。而家唔洗成日痴住我啦!」個日我地係房邊隊啤邊吹水,Sophia話我知佢同隔離department個男仔一齊。

「拿,我同咗阿謙講我同你好friend,佢唔會有啲咩架,所以我都會照痴你架喎,放心!」佢好燦爛咁笑,之後show咗張合照俾我睇:「點呀,得唔得先。」

相入面係佢地兩個人嘅大頭照:個男仔戴住圓形復古幼框眼鏡,白色裇衫;然後Sophia笑得好甜咁挨係佢膊頭上面。

「掂喇,文青仔仔喎。」我俾返部電話佢。

「我地係個workshop到識架,估唔到佢男人老狗會自己走去整皮革。」佢手舞足蹈咁講佢地嘅相識經過比我聽,睇得出佢好開心。

自從Sophia拍拖開始,佢就少咗搵我。
不過我都唔覺得奇怪,話哂熱戀期緊,正常都會痴男朋友多啲,唔通痴第二條仔咩,仲奇怪喇。

Sophia:15:31 今晚食飯?

係佢地拍咗個幾月之後,Sophia約我食飯。

「咩風吹你嚟呀,唔洗瘟仔咩。」我習慣一定要揶揄下佢先安樂,所以一見面就拮咗佢兩句。

「屌,講到我咁重色輕友,我拍咗拖唔可以搵你嘅!」Sophia向住我舉咗下中指,然後話:「阿謙呢排忙呀,我地無得成日見。」

阿謙,即係Sophia男朋友好似有上莊,應該要忙住搞唔同嘅活動,分分鐘仲忙過final year嘅Sophia。

「哦,即係搵我攝時間喇撚樣?」我故作生氣咁講。

「唔係囉,咁我都可以搵其他人架嘛,搵你即係重視你喇,係咪呀。」佢好似驚我真係會嬲咁,猛咁係到解釋。

「係喇,知喇知喇。」我擺一擺手,問佢:「你條仔無詐你型咩同我食飯?」

「都話知我同你friend底,無嘢囉。」

「唔係呀,我係驚我太靚仔,佢怕自己比下去咋。」我撥一撥其實已經gel起咗嘅頭髮。

「屌,你食屎啦。」佢打咗我一下,然後我地就嗌嘢食。

雖然我地之間從來都唔會係好聲好氣個種態度,但我又幾享受呢種打打鬧鬧嘅相處模式。

起碼我可以對佢做返自己。

又過咗一段日子,間唔中我都有同Sophia食下飯飲下嘢咁。

有次,收到佢電話。

「喂點呀Sophia。」我一接就講。

「喂....」Sophia把聲震哂咁。

「喂,做咩事呀?」我見勢色唔對路就即刻正經地問。

「你...你係邊呀...」佢好哽咽咁講,話裡間仲聽到斷斷續續嘅索鼻聲。

「我係hall呀,發生咩事呀,你無野呀嘛?」

「我嚟搵你得唔得呀…」

隔咗唔洗半個鐘,佢whatsapp我話已經到咗我樓下,叫我落去接佢。

一見到佢就好明顯見到佢喊過嚟:雙眼浮腫,眼白入面有好多紅筋;而個鼻都紅哂,望落好似好憔悴咁。

我地返咗上房,之後佢緩緩地講:「琴晚呢,阿謙話要分手。」

「吓?點解呀?你地唔係好地地架咩。」

「我地琴晚嗌交,之後佢就話覺得我地性格唔係好夾,不如分開算。」

然後佢一五一十講哂成件事嘅經過比我聽。

聽完之後我只係覺得,Sophia根本同呢個男仔唔夾,無論係感情觀定性格上。

係我眼中我唔覺得佢地會行得長,就算唔分手都好。

「咁你仲想唔想同返佢一齊?」我好認真咁問佢。

「我唔知呀,我仲鍾意佢,不過我自己都覺得同佢唔係話好夾。」佢嘆咗口氣:「不過我諗佢唔會搵我架喇,佢都講到咁。」

因為個晚我roommate好夜先返,所以Sophia留到好晏先走,我陪佢呢個夜晚就係不停咁討論佢同阿謙之間嘅感情、講咗好多佢無講過嘅事比我聽。

呢晚之後我覺得我又了解Sophia多咗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞