繼續住hall先知,原來扑野真係好容易

1001 回覆
1010 Like 79 Dislike
《一、hall life?》

響hall嘅雙人房入面,有個樣貌甜美嘅女仔同另一個高大黑實嘅男仔一齊係床上面睇緊戲,面上掛住好燦爛嘅笑容,兩個人相對而視;

然後佢地會一齊係hall嘅活動穿梭、一齊煮飯、一齊做好多好多嘅事;

以上種種行為簡稱:hall life。

故事嘅結尾係佢地好開心地向住鏡頭高舉「yeah」字嘅手勢,叫同學快啲報hall。

「呢條宣傳片又拍得幾好喎。」Queenie闔埋枕頭上面部手提電腦,向住我講。

「有幾好呀,假象嚟架姐屌。」我冷笑咗下,重新打開部電腦,拉去宣傳片頭個幾分鐘:「一男一女瞓係同一張床,你估真係咁青春呀?」

「吓,好寫實呀,我同你都成日係床睇戲架。」佢重播條片:「我地咪又係趴係床到咁,個姿勢一模一樣架喎。」

「係呀,個姿勢梗係一樣喇。」我停頓咗一下,之後講:「你試下我係仔,你睇下我成晚係咪只係同你睇戲咁簡單?」

「嘩,你咁講野嘅。」佢笑咗笑:「你好似有啲經歷喎?」

「無,我只係想話,住hall先發現所謂hall life同想像中有啲唔同姐。」我語帶雙關咁講。

「呀老鬼,咁請問有咩唔同呢?」第一年入宿嘅Queenie無理好氣咁問。

「你真係想知?」

「係呀。」

「咁我同你講一個故仔,但你唔可以講出去架喎。」
阿聰係個Year4嘅學生,雖然已經唔係大學嘅新鮮人,不過係hall入面佢就係一個確確實實嘅新丁。佢參加咗hall搞嘅ocamp,認識咗一班住係同一座宿舍嘅朋友,係hall嘅生活總算係多姿多彩,起碼悶起上嚟一定有人陪佢玩。

「今晚酒局!一定要齊人!」

「喂今晚有無人打牌呀?」

「求飯腳呀,有無人未食飯呀。」

每日佢都會係whatsapp group接收到一大埋messages,電話總係響個不停。

阿聰投入hall活動之餘,並無忽略同佢唔同U嘅女朋友Stephanie。

佢同Stephanie由中學嘅時候已經一齊,到而家足足四年感情,即使唔同學校都好,都無被距離影響到佢地嘅關係。

初時Stephanie知道阿聰要住hall都有啲擔心,問過佢:「你住hall之後會唔會因為太好玩唔理我架?」

「點會呀,我之前上莊咁忙都有理你喇傻妹,住hall算係啲咩。」阿聰摵一摵Stephanie塊面:「我女朋友咁得意,邊捨得唔理你喎。」

「算你喇。」Stephanie好甜咁笑咗下,攬實阿聰。

就係咁,阿聰點玩都好,都會預留大部份時間比Stephanie,因為佢心底入面真係好愛Stephanie。

有時佢仲會帶Stephanie返hall,所以hall嘅人都知道阿聰有女朋友。

直到第二個學期,有啲宿生因為係交換生,只會係到住一個sem,所以有唔少人都搬走咗,宿舍又出現一堆新嘅面孔。

而阿聰嘅生活而因為咁開始泛咗起一陣漣漪。

「對面搬咗個新嘅local入嚟喎。」阿聰roommate Cason同阿聰講。

「係咩,靚唔靚架。」阿聰係咁意咁迎合下Cason。因為佢一向對其他異性唔會有太多嘅留意,即使係靚女都好。佢覺得點都唔關佢事,反正佢已經有Stephanie。

「OK喇,不過對腳幾正,之前見佢著住短褲出去斟水,白滑到仆街。」Cason講到七情上面咁,阿聰都係一笑置之。

「溝囉,反正你無女。」

「哈哈,有機會我都想識到佢呀屌。」

開學無幾耐就到農曆新年假,正常人都會返哂屋企過新年,所以會留係hall嘅宿生都係得小貓三四隻,就連平時一定會留係hall嘅Non local都會返哂大陸,所以比起聖誕果個sem break更加水靜鵝飛。

阿聰年初二就返咗hall,因為屋企人會返大陸過年,而佢就因為要做埋final year project嘅手尾而無跟埋返去,所以佢寧願返hall都唔想一個人留係屋企。
LM pish
重甜唔該
加甜
個晚阿聰一個人煮緊公仔麵,有個著住hoodie、下身係短運動褲嘅女仔入咗嚟,手上面拎住包出錢一丁。

佢見阿聰用緊個爐,猶豫咗一陣想轉身走;呢個時候阿聰開口:「你係咪要用個爐呀?我就煮完架喇。」

「er,係呀,唔該哂。」女仔即刻露出一個好放心嘅樣,同阿聰講:「咁我轉頭再出嚟,你用埋先,唔急架。」

阿聰煮完個麵就坐咗係到食,食到一半個女仔先返嚟。

「我用完架喇,你慢慢喇。」阿聰禮貌上講聲。

「好呀,唔該。」個女仔同樣地回應。

之後嘅氣氛格外地寧靜,無人出過一句聲。

唔知有無試過呢種情況:雖然你同一個陌生人共用同一個空間,理應唔講野係唔會感到尷尬,但只要一但開始咗交流,之後唔出聲反而會有一份尷尬同不安係到。

阿聰就係因為咁樣諗,所以就嘗試打開話題同個女仔講:「新年都係hall嘅?唔洗返屋企過年咩?」

女仔好似有啲意外阿聰會開口同佢講野,不過好快就答返佢:「屋企人唔係香港呀,所以我咪返嚟囉,反正都係自己一個。你都係喇,新年流流自己係到食公仔麵。」

「哈哈,係呀,同你一樣囉。」

佢地好自然咁傾落去,話題不外乎係講下自己year第、讀咩科之類嘅門面野。

「係呢,講咗咁耐,你叫咩名?」

「叫我靜怡得喇。」

到大家都食完麵各自返房,阿聰先知原來靜怡就係Cason口中,對面房新搬入嚟果個女仔。

明明一直以來阿聰都無撞過靜怡,但一識咗之後就好似冥冥中有注定咁,之後幾日出出入入都經常見到靜怡。一開始佢地都只會打個招呼,後來大家都會寒喧幾句,甚至試過頂住自己房門企係門前傾一陣返番房。

阿聰心入面覺得靜怡的確好似Cason所講咁係幾靚女,簡單啲講就係可供食用,不過有女朋友嘅阿聰都無諗太多,呢啲野留返比Cason好過。

而呢幾日嘅交流不疑令佢地好似突然拉近咗好多咁。

「咦,咁夜嘅。」阿聰個晚準備出去食飯,遇到啱啱出lift嘅靜怡。

「係呀,我頭先收工返嚟咋嘛。你咁夜去邊?」靜怡問佢。

「我出去食野咋,掛住做FYP都未食夜晚,餓到仆街。」阿聰講完之後摸摸自己個肚。

「哈哈,我都未食野呀,諗住煮個麵算。」

「咁不如一齊出去食喇。」

阿聰無諗咁多,純粹諗住兩個人一齊食個便飯。

靜怡眼入面閃過一絲猶豫,不過最後都係應承咗。
沿途上佢地都無咩出聲,可能因為大家都未試過要對住對方一段頗長嘅時間。

靜怡著住件大褸,頸上圈住一條杏色嘅頸巾,不過佢都凍到係咁搓自己對手。

「你係咪好凍呀?」阿聰問。

「少少喇。」靜怡有啲靦腆咁講。

阿聰本身想除件褸比靜怡,不過又覺得似乎會做多咗,所以都係放棄咗呢個念頭。

「咁我地行快兩步喇!」佢唯有咁講,加快腳步行去茶餐廳。

由於新年嘅關係,附近嘅食肆好多都未開門,唯獨得呢間唔係特別好食嘅茶記全年無休,所以呢個夜晚都異常爆滿。

「叫兩個餸一齊share好無?」阿聰問。

「好呀。」

當晚佢地一邊食住魚香茄子同咕嚕肉,一邊傾起自己嘅事。

「點解你呢個sem先入嚟住嘅?」阿聰問靜怡。

「上個sem我去咗exchange呀,所以而家先返嚟囉。」靜怡微笑。

「唔怪得喇。仲以為你係新人而家先收到hall offer。」
「唔係喇,我舊年已經住緊呢間房架喇。」靜怡反問阿聰:「你呢?點解Year4先嚟住hall嘅,之前又唔住?」

「無呀,本來住得唔算太遠都廢時哂錢。但臨grad都係想體驗一下hall life,咪住囉。」阿聰淡然咁講。

「係嘅,人一世物一世,乜都要試下。」靜怡若有所思咁講:「唔係第時會後悔。」

食完飯之後佢地一齊返到自己個層,臨入房門之前靜怡問阿聰:「係呢,你今晚有咩做?」

Cason呢段日子因為同屋企人去旅行,所以開sem先會再返嚟;而Stephanie亦都跟屋企人返咗大陸而唔係香港,阿聰夜晚其實非常得閒。

「無呀,應該係房彈下結他、hea下咁掛。」阿聰答。

「咦,你識彈結他架?咁我地jam下歌好無呀?好耐無唱歌喇我!」靜怡聽到阿聰識結他,馬上露出興奮嘅神色。

阿聰見靜怡誠意拳拳,又唔好意思拒絕,於是就話沖完涼再搵靜怡。

「都係jam下歌姐,無事嘅。」阿聰心入面諗。
Pish
靜怡返到房之後,拎部iPhone出嚟望一望,Eddie都係無搵過佢。

自從去咗exchange之後,遠距離將佢同Eddie嘅感情同時拉遠,縱使佢地已經一齊咗兩年。雖然Eddie從來無講過分開,不過靜怡感覺到距離呢日不遠。

靜怡曾經嘗試過挽回,不過似乎無法令已經變咗嘅Eddie回心轉意。

而返到香港之後,Eddie更加成日搵唔同嘅藉口推搪同靜怡見面。

靜怡覺得好心淡,同時又好寂寞。

靜怡第一眼見到阿聰,就覺得佢同Eddie好似:戴住黑色圓框眼鏡;正常適中嘅身形;一頭清爽短髮;重點係成日著裇衫。

靜怡一向對著裇衫嘅男仔毫無抵抗力。

所以自從同阿聰認識之後,靜怡成日借意爭取同阿聰交流嘅機會。

好多時所謂嘅「偶遇」,都係靜怡刻意製造出嚟。

因為hall嘅走廊距離好窄,要聽到門外面嘅情況其實並唔難。

好多時只要細心一聽,對面房出入嘅開門聲其實好明顯。

靜怡就係捕捉住呢啲時刻,係阿聰出門口嘅時候同時打開自己道門,咁就會同阿聰「偶遇」到。

「Hi,去邊呀。」每次阿聰都會主動同靜怡打招呼先,而靜怡都會故作淡然咁回應,其實所有野都係佢預期之中。

當然,靜怡咁樣做嘅目的都係因為想見到阿聰。

不過佢自己都分唔到到底係因為阿聰太似Eddie;定因為佢真係想見阿聰。

反而呢種癮有增無減,所以佢更加樂於同佢相處。

呢晚佢仲主動話去阿聰間房Jam歌,其實靜怡希望可以同阿聰更加親近。

以前Eddie都會拎個結他同靜怡唱下歌咁,可惜呢啲日子唔會再返嚟。

沖完涼之後,靜怡著住camp tee短褲咁行過去阿聰房。

「hello,你ok未呀?」靜怡探個頭入阿聰房。

「你入嚟喇。」阿聰頭頂仲有未乾透嘅水珠,靜怡諗佢應該係啱啱沖完涼。

靜怡雖然心入面想同阿聰靠近更多,不過始終係男仔房,加上佢地嘅熟稔程度又未至於可以令靜怡當係自己房咁,所以入到房都只係企咗係到。

「你坐喇,唔洗企係到喎。」阿聰指指床上面嘅位置,而佢自己就坐係電腦櫈到。
「好呀。」靜怡小心翼翼地坐係阿聰張床到,之後話:「你彈開咩歌架?」

「英文歌多,都有啲冷門,唔知你識唔識喎。」阿聰笑咗笑。

「你試下講首聽下?」

「The look of love.有無聽過?」阿聰答。

靜怡點點頭,阿聰就拎起枝結他,開始輕輕掃動上面嘅絃線,緩緩地吐出低沉嘅歌詞。

The look of love

Is in your eyes

A look your smile can't disguise

阿聰望一望靜怡,靜怡接住唱:

The look of love

It's saying so much more

Than words could every say

And what my heart has heard

Well it takes my breath away

靜怡唱唱下,眼裡面望實阿聰,阿聰本能地同靜怡一齊唱落去:

I can hardly wait to hold you

Feel my arms around you

How long I have waited

Waited just to love you

Now that I have found you

don't ever go

靜怡嘅目光仍然無離開過阿聰,好似等緊阿聰嘅行動咁。

阿聰心入面有種感覺,雖然極力按捺住呢種情緒,但係阿聰打從心底咁享受呢個moment。

佢唔知自己點解會三更半夜同個唔係女朋友嘅女仔係到唱埋啲咁嘅歌;

佢只係覺得好浪漫。

呢刻理智阻擋唔到阿聰,佢輕輕托起靜怡嘅頭部,然後一下錫咗落去。
靜怡對呢一步可以話係唔意外,所以都好配合阿聰嘅動作,將舌頭伸入阿聰嘅口入面。

靜怡好耐無感受過呢種溫柔。

阿聰嘅嘴唇好軟、好暖;而且每一下進攻都係溫文細膩,無半點心急。

同Eddie個種好粗暴亂吻嘅感覺實在有天壤之別。

佢地由坐係到變成訓係到;阿聰慢慢掃向靜怡嘅背部,再輕撫佢嘅全身。

靜怡將阿聰隻手放係自己係胸前,係阿聰嘅手背上面拍一拍,示意佢可以任意挑逗自己嘅雙乳。

阿聰緩慢地將手心放係靜怡嘅胸上面,然後開始搓弄佢32C嘅小肉球。

比起Stephanie嘅A級身形,靜怡嘅一對吸手波係呢刻更加引人入勝,令阿聰想入霏霏。

雖然心入面閃過一絲猶豫,尤其係Stephanie嘅面孔係阿聰腦海飛過。

不過好快阿聰就被眼前嘅誘惑淹沒咗,呢一刻佢只係想快啲進入靜怡嘅身體。

佢轉而向靜怡嘅下體進發,靜怡嘅生理反應早已令佢濕潤無比;而阿聰手指感受到一陣濕熱後,將手指隨意撥弄幾下,靜怡嘅液體就滿滿咁沾滿係阿聰嘅手指上。

靜怡亦係呢個時候將手伸向阿聰嘅硬物到,先係龜頭上面輕輕用指頭摸一摸;繼而用O形嘅手勢套住硬物,上下套弄。

靜怡同阿聰都因為對方嘅慰藉而發出一陣陣低吟,靜怡更加忍唔住將雙腳縮起。

「啊…」靜怡因為阿聰嘅一下深入淺出而呻吟,阿聰聽到之後,手部嘅動作亦加快咗。

阿聰不忘將頭再次伸向靜怡面前,再次同佢激吻起黎。

靜怡轉眼間就被阿聰嘅身體壓住,佢將雙腳微微張開,呢個時候阿聰嘅硬物已經頂住靜怡嘅下體。

「可唔可以呀?」阿聰係靜怡耳邊低語。

靜怡無出聲,只係將自己嘅身體而上一頂;阿聰就馬上掏出自己嘅硬物放咗入靜怡嘅裡面。

靜怡同阿聰無轉太多嘅pose,而呢次嘅性愛對靜怡黎講都係前所未有咁溫柔同舒服。

臨完事之際,阿聰急急將自己嘅硬物拔出,將滿滿嘅慾望全部落係靜怡嘅肚上面。

阿聰無講啲咩,將白色液體抹乾淨之後,佢問靜怡:「你今晚留係到?」

靜怡心裡面依然沉醉緊係阿聰嘅溫柔入面,就算明知阿聰對佢應該只係一時嘅性衝動都好,佢都選擇留咗係到。

因為靜怡真係好怕寂寞。
「吓?咁之後點呀?佢地有無一齊到呀?」Queenie聽嘅過程已經係咁嘩嘩聲,之後好心急咁問我。

「無呀。」我好淡然咁答。

「咁都無一齊?係咪因為個女仔知道咗佢有女朋友呀?」Queenie再追問。

「一黎喇。同埋個男仔都扮無事發生過。」我哭笑不得咁講。

「痴線架,咁樣都可以當無發生過?扑咗喎?」Queenie難以置信咁講。

「我話你知呢個故仔,就係想講,hall呢其實好多人都係咁樣。」我好認真咁講。

「你唔好嚇我喇,我諗我地hall唔會有呢啲人掛,我地咁摺。」因為我住緊嘅唔係個啲好active嘅宿舍,啲人普遍都比較靜,唔似啲所謂嘅「chur hall」。

「其實唔關事架,係hall嘅氛圍令到呢件事好容易發生。」

「你唔好話比我知,你就係果個女仔呀嘛?」Queenie一臉疑惑咁望住我。

「唔係喇,真係我friend嘅經歷黎。」我托托眼鏡:「我就係聽咗好多呢啲野,所以先覺得住hall真係好淫亂。」

「吓,乜仲有其他架?我想知喎屌。」

「仲有成年流流長住,我慢慢share你聽喇。」
留左名先睇
Hi各位巴絲
唔知仲有無人記得我

出住一個故比大家過下癮先,今晚會開新故事

同上次一樣會以短篇形式出

都係個句:會有唔同U唔同HALL嘅故事,當中有真有假,大家當我鳩up得架喇;最緊要唔好起底,我仲想保住條命,同埋大家都唔想爛尾架嘛係咪先。

通常會深夜出文,盡量每晚update。
如果有咩事出唔到會講聲,所以大家屌我出文慢又好乜都好,屌得細力少少

最後最後嘅利申:呢到係講故台,上連登勿認真
盡量喇
我愛樓主
Lmlmlmlm
第一個故係咪九龍塘三大其中一間既故事黎
一陣睇
經典 留名
我都愛你
支持
唔知呢,留返啲幻想空間俾大家,自己諗
多謝哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞