[Fineapple] APRIL討論區 (2) 祝願妹妹團2018年大發

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
知英B抽中POLAR?

無呀,邊有咁好彩
《演唱會(尾場)篇》

我同寶拉尾場坐響第 17 行,比起頭場前咗2行,但係位置都仍然係好後。我諗都係好難攞到簽名波㗎啦…

場館兩邊VIP席都坐咗人。不過d人同頭場果d唔同。因為出面 lobby d 花牌我地已經影過,所以今次我無響 lobby hea,就早咗入場。開頭個場都幾冷清。我諗坐咗兩、三成滿。我同寶拉話,如果到時開場真係坐唔滿,不如膽粗粗坐前d啦…

響會場坐緊等開show嘅時候,我個手機響起上黎,原來 APRIL 開咗V Live 做緊直播。咁我地就一邊睇佢地幾個響後台做 V Live,一路等開場啦。等下等下,個場慢慢坐滿晒人,尾場都坐爆晒,後面企位亦都企咗好多觀眾,睇黎兩場演唱會都係咁墟冚喎。事後我響 Twitter 聽日飯憶述,一年前妹妹團去日本開演唱會,亦係搞咗兩場。當時頭場係爆滿,但係尾場就坐唔滿人,其實都幾樣衰下。今次兩場都爆滿,睇黎人氣有改善,佢地六個都應該安慰了。

今次尾場每個座位上面,又放咗另外一個 banner。

原來今次係同珍率做個生日祝賀嘅驚喜。陣間響 MC 時段,觀眾就會個個舉高 banner,同五日之前生日嘅珍率講聲 Happy Birthday。

演唱會正式開始。佢地嘅歌衫同頭場一樣,而唱嘅歌曲亦同頭場無分別。一開場就唱咗呢三首:

1. 《손을 잡아줘》 (Take My Hand)
2. 《따끔》 (Lovesick)
3. 《봄의 나라 이야기》 (April Story)

可能佢地體力有d下降,開頭唱第一首歌嘅時候,佢地好似唔夠大聲,演唱會入面全部都係現場收音,無咪咀,唱成點無得呃人,觀終確實會聽得出黎。幸好唱咗一陣,佢地d狀態返黎,keep 到頭場嘅水準。

唱完三隻歌,兩個MC 又走出黎啦。佢地講嘅野,同埋六個成員嘅對話,其實係有晒「劇本」,所以內容同頭場係一樣嘅。我查返兩個MC 嘅資料,原來呢兩個係日本d搞笑組合黎,佢地叫做「ハイキングウォーキング (HIKING WALKING)」

長頭髮果個就係隊可樂果個MC黎。MC 環節過後,就唱咗呢三隻歌:

4. 《꿈사탕》(Dream Candy)
5. 《Snowman》
6. 《유리성》(Glass Castle)

又到MC環節,都係有個抽獎環節,六個成員送聖誕掛飾俾觀眾。最後一個係娜恩子抽,佢抽到第17行,即係我同寶拉坐緊果行!!可惜抽唔中我同寶拉果個位。

抽完獎,車公同車王就去返後台準備 special stage,長頭髮肥仔 MC 表演隊可樂。肥仔 MC 一口氣隊完一支可樂,佢今次好掂,可以一口氣講晒 JR 山手線所有站名,中途無嘔到 d 氣出黎。

呢度有兩個佢以前表演嘅片段:
https://youtu.be/scOAx7bSjSk
https://youtu.be/Jh7v1PlDWgc

隊完一支可樂,d 觀眾仲未夠喉,想肥仔 MC 再隊多一支。觀眾係咁叫囂拍手,肥仔 MC 最後真係攞咗另外一支可樂出黎,一口氣咁又隊埋佢落肚。今次佢唔係講山手線,而係講 APRIL 六個成員嘅名,佢講咗車王、車公、Rachel、娜恩,咁就嘔咗成肚氣出黎。觀眾笑到拍爛手掌。
美少女娜恩子
Mexican Chicken wallpaper
《演唱會(尾場)篇》 (續)

Special stage #1 (車公、車王):
7. 倖田來未 《キューティーハニー》 (Cutie Honey)

Special stage #2 (珍率、娜恩子):
8. 《Let It Go》 (迪士尼電影 《冰雪奇緣》 入面其中一首歌)

娜恩子嘅歌聲再次令我滾動。佢放膽去唱,唱得比頭一次更好,d 高音上得更準。而珍率嘅表現亦都一如已往,好穩定,好有力。唱完全場拍掌叫喊。

Special stage #3 (大面、Rachel):
9. ももいろクローバーZ (桃色幸運草Z) 《走れ!》

Special stage 完成之後,projector 播放咗一段短片。今次嘅片段同頭場嘅唔同。片段係講六個一齊去玩 VR game。首先係珍率玩,佢揀咗個拳擊 game,佢打得唔錯。之後到車公,佢揀咗個 VR 盪秋韆嘅模擬遊戲,個秋韆係 fing 到好似玩海盜船咁大幅度。車公嚇到 Wee 嘩鬼叫,好似俾人老強咁。其他人係咁 369 佢。

下一個就輪到打機最拿手嘅大面。佢揀咗個第一身射擊 game,開正佢果範啦。佢玩得好投入,一路開鎗射,一路嗌「Nice!」。

之後到 Rachel 玩,佢揀咗個高空踩鋼線嘅模擬遊戲。雖然 Rachel 跳芭蕾舞叻,但係佢就唔係敢夠膽玩踩鋼線。佢連第一步都唔敢行出去,驚到成個人踎低咗響度。車王同娜恩子睇到拍晒手。呢個時候,娜恩子靜雞雞響側邊推咗 Rachel 一下,嚇到 Rachel 尖叫。 推完一下仲唔夠,過多陣娜恩子再推多 Rachel 一野。

接住到車王啦,佢揀咗個模擬滑雪遊戲。佢玩得似模似樣,由雪山上面一路向下滑落山,滑得越黎越快,最後仲去到個滑雪跳台前面一躍而飛。

最係一個玩 VR 嘅係娜恩子,佢同車公一樣,揀咗個 VR 盪秋韆。佢都係好細膽嘅,玩玩下驚到成個人坐咗落地,四腳朝天咁。現場觀眾包括我都笑到停唔到。

短片播完後,佢地換咗歌衫出黎,呢套衫同頭場果件唔一樣。佢地著咗深藍色長袖露腰嘅衫,同埋白色白摺裙。即係呢套:

不過件衫嘅絲帶轉咗做紅色閃閃令嘅:

佢地一連唱咗三隻快歌:

10. 《MAYDAY》
11. 《띵》 (Tting)
12. 《YES SIR》

之後嘅 MC 環節,觀眾又叫肥仔 MC 隊可樂。肥仔 MC 佢自己唔飲,將個波交俾佢個 partner,佢飲咗半支就頂唔順,嘔咗成肚氣出黎。最後佢無飲晒成支可樂。之後 MC 叫全場觀眾幫 APRIL 打氣,叫 APRIL fighting。響呢個時候,觀眾就一齊舉起個祝賀珍率生日嘅 slogan。

個 projector show 咗個 Happy Birthday 嘅字樣,另外 BGM 就播起「Congratulation」 嘅歌曲。珍率見到之後呆咗一呆。工作人員推咗個好大嘅生日蛋糕出黎:

珍率果陣就忍唔住眼濕濕,喊咗出黎。 觀眾見到就叫「烏之媽、烏之媽」,叫佢唔好喊。車公見到個蛋糕咁鬼靚,忍唔住走去偷食,之後話「Oishi」。 MC 問珍率有咩感想,珍率答話唔知到其他成員會同佢咁樣慶祝生日,又多謝現場觀眾。(大概係咁嘅意思啦。)現場觀眾有人大聲問珍率佢幾多歲,珍率答話日本計法就係16歲,韓國計法就係17歲。

之後佢地六個坐響高凳上面,唱咗兩首慢歌:

13. 《사랑해도 될까요》 (Shall We Love)
14. 《Fine Thank You》 (日文版)

唱完慢歌,又係 MC 時間。六個成員同埋現場觀眾一齊做咗 d heart 嘅手勢。現場觀眾又想叫肥仔 MC 隊可樂,但係佢無答應到。之後六個成員每人各自講下感謝嘅說話。講完就唱咗兩隻大師姐 KARA 嘅歌:

15. KARA 《Jet Coaster Love》
16. KARA 《Jumping》 (日文版)

由於頭場嘅觀眾已經聽過佢地唱呢兩首歌,到尾場嘅時候,d 應援聲明顯係大聲咗同埋齊過頭場嘅。接住佢地再唱多一隻歌:

17. Tinkerbell

唱完隻歌,佢地就退返後台。之後觀眾就拍手嗌 encore。過多一陣,六個再次出返黎。今次佢地換咗件白色短袖衫。

Encore 環節,第1隻歌係:

18. WOW

唱完佢地就同觀眾黎個大合照:

影完大合照之後,就唱最後一首歌:

19. Muah!

佢地一路唱,一路掟簽名波俾觀眾。我坐得太後,波皮都掂唔到...

尾場嘅包膠就係咁啦。仲有等佢地收工嘅部分,得閒再打...
[知英台]

今晚節目擇要:

- tvN 《모두의연애》 直播 (APRIL 娜恩出演)
- APRIL V Live 本週直播重溫

10:30 pm 開台

http://jiyoungbb.weebly.com/
黎到演唱會包膠最後一篇了。

《離場送別篇》

話說我成個尾場錄晒 video,完場之後響衫袋拎返部手機出黎,見到手機話 low battery,個錄影停咗。我以為錄錄下中途唔知幾時已經停咗,好彩 check 返發現成場 concert 都錄晒,部機先至話唔夠電,有驚無險。

一日之內連續睇兩場演唱會,其實體力消耗都幾大。如果睇緊果陣又跳又叫,分分鐘仲攰過做運動。演唱會雖然完咗,但係我同寶拉都仲未走得。事關我地想等埋 APRIL 佢地離開會場下班,影佢地上車果一刻,目送佢地離開。咁我同寶拉執好晒 d 隨身物品,著返晒 d 厚衫,就走出去場館外面嘅行人路等佢地啦。

當時應該係夜晚 9:30 左右,我同寶拉行到出外面,見到已經有好多人響度等緊。比起影上班路,影下班嘅人仲多。企響街外面等緊嘅起碼有 40 人。我無帶相機,淨係得一部手機,所以響夜晚咁暗嘅環境下拍片應該唔係好掂。好彩寶拉帶咗部 DC 仔,咁佢就負責拍片,而我就負責影相啦。

呢度就係條行人路

外面企滿晒人

響會場入面一 d 都唔凍,一件長袖衫就夠 ,但係街外面係另外一個世界。我同寶拉企響一堆飯嘅後面,一路等就一路捱住凍 。初頭都無乜野,諗住等一陣姐,拍完就可以返酒店唞吓。但係等下一陣、等下又一陣,等咗好耐都唔見佢地出黎。突然聽到有班女仔嘅聲,好似係 APRIL 黎 。咁我就打醒十二分精神,舉定手機準備影野啦。點知原來係有個日飯播緊 V Live 片。我望下佢睇咩片啦,原來係 APRIL 響後台開 V Live 直播,等我仲以為佢地出咗黎。

外面都幾大風,我圍咗頸巾,發覺唔係好夠暖,咁就笠埋外套上面嘅帽。但係街外面實在堅係凍,我打晒冷震 ,最後我出埋最後嘅保命神器上身:口罩!笠咗口罩,個人先至頂到 d 寒風。(我15年去上海睇 KARA 最後舞台表演,都係全靠個口罩保命。)

我記得當時室外溫度應該係單位數字,我諗大概 6-8 度咁上下啦。我揸住部手機同埋尿袋,隻手凍到震晒,但係為咗捕住佢地出黎,又唔可以縮埋。我同寶拉一路等,就一路爆晒粗 ,最後凍到連粗都唔爆出,要慳返淡氣暖肚

過咗唔知幾耐,終於見到地皮個四眼西裝肥仔走出黎。之後餃子 manager 都行咗出黎,而 APRIL 六個就慢慢跟住行出黎,步向架七人車。一眾 fans 見到 APRIL,就一面大嗌佢地六個嘅名,一路影相拍片。

響我前面有個飯,佢舉起把扇係咁左 fing 右 fing,阻住晒人地拍野,我真係想星巴佢。

把扇阻鬼住晒

佢地出黎嘅時後,場面都有 d 混亂,個個都想行近架車度拍攝。我見到 Rachel、大面、車公同埋車王行出黎,但係唔見珍率同娜恩子。其實六個都有行出黎,可惜因為角度問題,所以我見唔晒咁多個。咁多個之中,Rachel 最 nice,佢上咗車之後,仲不斷向外面嘅 fans 好好笑容咁揮手,大面上車之前都有同 fans 大動作揮手。佢地上咗車之後,無較低車窗。架車好快就駛出去路面,我地成班飯就向架車揮手、講再見。

Rachel 好勤力係咁同我地揮手

睇返原來我都有影到珍率同埋娜恩子 (要用顯微鏡先睇得到 )

事後睇返我影 d 相嘅時間,原來佢地成 10:30 先行出黎。我地成班人響條街度吹風吹咗足足成粒鐘,就係為咗拍果段一分鐘都唔夠嘅下班路。你話呢 d 唔係傻,就係愛嘅表現。

bye bye 了

好啦,影完下班之後,我同寶拉就行返去 JR 品川站,佢搭火車返酒店,我就繼續步行返酒店。返到酒店,拿拿聲沖返個熱水涼,回返魂。當時都幾驚第二日會冷病,好在起身之後身體無恙。

今次嘅演唱會包膠就寫到呢度啦。

每次去睇演唱會,都有好多意想不到嘅野,有好多教訓。總結返成個過程,有幾樣野下次要學精d、要好好注意:

(1) 唔好低估預早排隊嘅時間。我就係預唔夠時間,搞到買唔齊d週邊。
(2) 食飽先去睇con。一去con,就預咗無時間做其他野,如果中途有break,都唔好行開搞到遲咗排隊 (即係第1點)
(3) 拍片要搵個好d嘅位,唔好俾d死肥仔擋住晒視綫 (錄音就相對簡單好多)
(4) 要搵好位睇con,入fanclub買先行發售嘅門票係必須嘅。坐得後,乜野簽名波都執唔到。 (即係第3點)
(5) 地皮辦事效率好低,如果要等佢寄飛,要考慮清楚 logistic 嘅時間。(去睇 showcase 差 d 就瀨野)
包膠好詳細

lm
車王被虐實錄

[知英台]

今晚節目擇要:

- 日劇《黑色孤兒〜七個基因〜》(知英)
- Nestle 微電影

今日 MBC 偶像運動會進行拍攝,其中韻律體操項目,Rachel 有份參與,最後仲攞埋冠軍添呀!!!

1. April Rachel (11.70)
2. CLC Seungyeon (11.50)
3. WJSN Chengxiao (10.85)
4. Laboum Haein (8.80)
5. Dreamcatcher JIU (8.50)
6. Gugudan Sally (8.10)
[知英台]

今晚節目擇要:

- APRIL 本週活動飯拍及 V Live 直播重溫
- 日劇《黑色孤兒〜七個基因〜》(知英)
- BB IG Live 重溫

娜恩子黎緊會加入 SBS《본격 연예 한밤》做報道員同藝人做訪問呀!

https://youtu.be/S6MxuNhx6HM

娜恩子尋日下晝開 VLive:
http://www.vlive.tv/video/56337

其中佢唱嘅一首歌
https://youtu.be/klv-WbkVniE

幾好聽
180123 SBS《본격연예 한밤》(深夜正式演藝)
https://youtu.be/hxQoDrYjWAg
[知英台]

今晚節目擇要:

- 娜恩子 V Live 重溫
- 日劇 《黑色孤兒〜七個基因〜》 (知英)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞