[英雄系列4]神盜俠侶

426 回覆
37 Like 1 Dislike
西巴 今日小弟生日 會唔會有文做生日禮物

邵音音巴打生日快樂
下晝5點會出

邵音音巴打生日快樂
下晝5點會出

數已走

邵音音巴打生日快樂
下晝5點會出

文呢
6點都過埋
頭先做緊正經野,sorry
依家出
15.

子彈擊中車輪,同時打出裂縫

同時,強大既後座力差點令我甩開手槍

彪叔再對住裂縫開槍,裝甲車隨即失跌衝出公路,飛落斗羅河

「嘩!!犀利呀!!!」misa興奮大叫:「嚇死我呀頭先,幾驚會死呀!」

「嘿,多得阿德頭先果下近距離射擊先打得爆個車軚...阿德..阿德!!」

開完槍之後,我已經嚇到六神無主

「呃..係....我無事..」

我冇諗到原來開槍既壓力係咁大

我回頭望望,整個波圖市區都被我地搞到一片混亂

「彪叔..咁樣唔會有事掛..」

「放心..呢d響大街大巷發生既槍戰,響歐洲其實唔算少見既」彪叔抽一口煙:「咁我地..依家就照去Pedorido啦...」
由波圖市區去到Pedorido需時兩小時

「彪叔,你隻腳無事丫嘛?」misa問

「緊係無事啦!子彈唔算射得好深入,依家都止左血啦」彪叔拍拍自己既傷口

我地跟住GPS既位置去到Pedorido既一個山頭

「但係呢個山頭,似乎冇乜特別咋喎」

misa同我一齊撥開長草搜索:「係囉...又冇d秘道...會唔會又係要條頸鍊先啟動到d機關呀?」

我拎出頸鍊,四周查探,但依然搵唔出有咩線索

「唔似有料到喎..」

「嘭嘭嘭嘭嘭!」

我同misa踩住既泥土突然塌下

「呀!!!!!!」我地兩人應聲墮下

「阿德!!!misa!!!」彪叔拉都拉唔住

「砰!!!!」

好痛...

到底做乜鳩呀...

「丫...好痛丫..」響我身旁既misa痛叫:「做乜無啦啦會跌左落黎架...」
「我都唔知..唔會係陷阱掛...」我猜想

「阿德,misa,你地無野丫嘛!!」上面既彪叔大叫

「無事...好彩下面只係...咦?」

呢一刻先發現,我地正響一堆沙上

所以頭先果下跌落黎先冇受傷

「呢度係...」

我同misa此刻才注意到,呢度係一個極空曠既山洞

「彪叔...樓下係個好大既山洞黎架」

彪叔:「咁我試下搵下周圍有冇入口入到黎啦!!」

「嗯...」

我同misa慢慢起返身

「都唔知出唔出得返去tim架..」misa灰心道:「哎呀,我唔想成世都困響度呀..」

「我夠唔想啦屌,拿拿聲搵下有冇出口好過啦...」我用手機既電筒照住周圍:「咪住先..點解...」

「點解!呢個山洞咁新淨既?!」

佢既新淨程度簡直同tvb拍戲果d假山洞有得比

「咁即係..呢度唔似係一個密閉空間啦..應該真係有出口..」

misa問:「但係,一個山洞點會有人打掃架?唔通..呢度有d咩秘密?」
秘密?!

「呢度...就係..收埋遺產既地方?!」

我地的確係跟住GPS位置黎到Pedorido呢度,而頭先我地響山上面亦搵唔到有其他線索

即係話,呢度好大機會就係今次旅程既目的地

「隆隆!!」

身後傳出巨響,將我地兩人吸引過來

岩石上,竟出現一道通道

「嘩...拍奪寶奇兵咩..」我行去通道入口:「喂misa,入去啦」

「咪住先呀阿德...可能有陷阱架喎..」misa擔憂道

我提議:「咁...一係我入去,你響出面啦,萬一有咩事都有人響出面嘛」

「咁又唔好!我..我驚呀,都..都係一齊入去啦!」

都唔知misa做乜,神神化化咁

我地慢步行進通道,途中不忘照照通道周圍

而misa,就一路捉住我

「喂,你捉到我好痛呀!」

「對..對唔住囉!」misa先慢慢縮手

行到盡頭

響我地前面既,竟然係..

「電...電..電腦?!」
「噔」

電腦螢幕上畫面出現左一個外藉老人

佢頭髮蒼白,卻有一副仿如智者既容貌

佢先以英文講出第一句話

「你好,我係艾比度拿華斯」

佢..就係比斯利的紅心,以及『聖人遺產』既管理人

「你地黎得呢度,相信你地都知道比斯利的紅心同聖人遺產既秘密」

「響1989年,蘇聯解體,我開始了解到呢個世界並唔安全,隨時會爆發戰爭,所以我聯同另外九位世界級既富商,籌集一百億美金,就係聖人遺產」

「原來呢一筆錢只係用黎作戰爭救濟之用,但後來我地都產生一種想法:阻止戰爭發生先係上策」

「所以...我地將呢一百億美金,換成呢一樣野」

「咔!」

電腦下既櫃桶自動打開

裡面係一塊小型電腦底版

「呢一個,就係以一百億美金製成既超級電腦,Barbatos,佢可以計算出災難、恐怖襲擊既風險,隨而阻止」

「我之所以唔直接將佢交比政府或者IID之類既國際組織,係因為我知道佢地之中,早已經有不同既恐怖份子滲透」

「於是,我情願將聖人遺產交比解得開比斯利的紅心之內秘密既人,至少我唔駛親手將佢交比不法份子」

「雖然我阻止唔到螢幕前面既你地點用聖人遺產,但係我想你地知道,呢一個超級電腦Archangel,有能力響毀滅世界,希望你地考慮清楚」
今晚出多集
Barbatos
Barbatos

丫屌改漏一個

個超級電腦正名叫叫Archangel

Barbatos太中二病
Barbatos

丫屌改漏一個

BTW 呢幾集Misa變撚咗漏口妹
Barbatos

丫屌改漏一個

三日月右半身癱,慘

丫屌改漏一個

三日月右半身癱,慘

重有10幾集 點捱

BTW我覺得Barbatos好啲
Archangel令我諗起Seed隻不沉艦

重有10幾集 點捱

BTW我覺得Barbatos好啲
Archangel令我諗起Seed隻不沉艦

定左就算了
16.

艾比度拿華斯講完呢番話之後,螢幕又變回黑色

我同misa沉默良久

「呢個..就係聖人遺產...」我拎起塊底版

「佢真係值一百億美金咩..」misa懷疑道:「就咁睇,好似只係一塊細版既電腦motherboard咋喎..」

「我唔知....不過依家總算達成任務啦」我地行出通道:「不過,呢個拿華斯頭先話IID都有恐怖份子滲透,唔知咩意思呢」

「唔理lu,依家拿拿聲返去交差,收到錢就算啦!」misa得意洋洋道:「嘻嘻,到時有成億,做咩好呢~」

我無奈道:「不如我地諗下點樣出返去好...」

「嘭!」

「呼,終於搵到落黎啦!」彪叔從山洞壁既石林中出現:「我行到落山腳先搵到入口咋,你地點呀?」

「彪叔!!!」misa笑道:「好野!可以走啦!」

「我地搵到啦,原來聖..」

「砰!!!」

一顆子彈,瞬間擊中我既左胸,紅色液體馬上四濺

呢一槍,竟然就係彪叔開既
「阿德!!!!!」misa嚇到大叫

「嘿,真係多謝你地啦,幫我搵到聖人遺產喎」彪叔奸笑住,並搶去我手上既聖人遺產

「彪叔..原來你...」misa此刻才驚醒

「依家先諗到?misa你真係好蠢呀,要怪就怪你地冇求證,比張卡片你地就當我係真既IID成員」

「黎接應你地既IID特工,一早已經比我殺死啦」

「我埋你地身既目的,就係想借你地過橋,搵到聖人遺產」

「你..你究竟係邊個呀?!」

「我?」彪叔用槍指住misa:「我只不過一個知道聖人遺產值錢既老野姐,或者你可以叫我做3號」

misa口震震咁問:「你..你..你要殺我呀?」

「唔係,我唔會殺女人」彪叔用手銬鎖住misa:「不過,misa你呢一世都要響呢度過啦,哈哈」

「我..我做鬼都唔放過你呀!!」misa罕有地怒叫

「隨便你啦..」彪叔把玩住手上既聖人遺產:「呢一塊..就係價值100億美金既聖人遺產,嘿嘿」

「我依家就要去將佢賣比迪拉斯公司啦,你地慢慢響度等死啦嘿嘿!」

彪叔吹住口哨,行進石林既出入口
「阿德...阿德!!你醒下啦!你唔可以死架!」

misa不停掙紮,但始終無辦法拉開手銬

「嗯...」我慢慢張開眼起身:「好彩,呢個彪叔冇驗屍姐..」

「阿德...你...點解你冇事既?!」misa眼有淚水問

「頭先果一槍,的確係打中我心口」我拎出一部擋住子彈既andphone:「好彩,呢部野都幾硬下」

misa繼續追問:「咁..!d血呢?!」

「哦...係你頭先塞比我果包茄汁黎架..」我笑道:「唔係d茄汁,彪叔應該都唔信我真係中左槍..發夢都估唔到,misa你會救左我,哈哈」

misa已經泣不成聲:「你..你嚇死人咩!!頭先我真係..以為你死左呀..嗚嗚..」

「邊有咁易死丫..都唔知你喊乜!」我試圖替misa解開手銬:「嘩屌,冇鎖匙都應該開唔返喎」

「咁點算呀?我唔要成世都比手銬銬住呀!」misa大叫

「放心啦,我地仲生勾勾,實有辦法」我問:「misa你部andphone呢?」

「響條褲既尾袋囉,做咩呀?...喂,你做乜摸我patpat呀林保德!」

「你都冇手拎,咁咪我拎囉」我查看misa既andphone

「阿德,你要我部andphone做咩呀?」

「之前我為左想測試跟蹤器既功能,我響坐飛機黎波圖既時候偷偷地響彪叔既袋度放左跟蹤器...有啦,地圖上面果然顯示左佢既位置!」

咁既速度,佢應該係揸緊車

而根據佢頭先既話,佢,係去緊同迪拉斯公司交易!
我撥打andphone上既電話

「218...5個0」

misa問:「你打比邊個呀?」

「發叔...」

「喂發叔,我係阿德」

發叔似乎有點著急:「阿德!我都想搵你地呀,之前接應你地既特工...」

「我地知啦,佢係假冒架嘛..好彩我地兩個都冇事」

「呼!好彩姐...對唔住,係我太失策...」

「我響果個人既身上放左跟蹤器,依家佢似乎揸緊車去同迪拉斯既人交易」

「好,我依家即刻聯絡葡萄牙分部叫佢地準備,咁你地..」

「我地會照追上去,唔係既話就會比佢走甩架啦」

「嗯,萬事小心」

「阿德!咁危險你仲追!?」misa道

「放心啦,我只係跟蹤佢地姐..」我企起身:「岩岩先響死門關出返黎,我點會去送死呀...」

「阿德..你唔可以死架...」misa忽然含情默默咁望住我

「嗯?做乜無啦啦咁關心我呀?」

「無..無野呀...」
我同misa行出山洞

而彪叔既GPS亦去到波圖市中心

「咪住先,我地冇車喎...」misa鼓起嘴:「唔係要由呢度行返去下話」

的而且確,呢度同波圖相差幾十多公里,行路去既話根本趕唔切

「hi!!!係咪要順風車呀?」

一把既嬌嗲又熟悉既聲音響背後響起

係美雪,佢正駕駛住一架爬山車

「哼,又係呢個女人..」misa細聲道

「美雪!?」我又驚又喜:「點解你會響度既?」

「嘻嘻,我尋晚同你地打緊果陣,已經響呢個女人身上裝左偷聽器啦」美雪伸出舌頭:「我已經知道,果樣叫聖人遺產既野,原來係塊電腦底板啦」

「仲講,咁快d送我地去啦」我道

「酬金...我要分三份一」美雪微笑道

「三份一!?車我地出去市中心就收成六千萬!?你個八婆駛唔駛咁大貪呀!」misa怒道

「呵呵,咁你地咪行返出去囉」美雪得意洋洋道

「好啦,三份一就三份一」

比彪叔走甩既話,到時盞我地兩個都收唔到錢

與其係咁,倒不如比錢美雪送我地出去

「喂呀阿德,成六千萬喎...」misa非常肉緊

「得啦,我用我果份分比美雪咪得囉」

一講完呢句,misa既態度馬上轉變:「哼,算你啦」

「嘻,阿德你真係醒目啦,咁我地行啦」

仲有兩集,聽晚大結局

做左一個任務就大結局
唔係未解手銬咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞