[英雄系列4]神盜俠侶

426 回覆
37 Like 1 Dislike
美雪笑得好甜:「阿德你地又係黎投比斯利的紅心架?」

我問:「乜今晚d人個個都係黎投佢既咩?」

「嗯!佢係西班牙富翁艾比度拿華斯既收藏黎」

忽然,美雪成個樣都變得認真

「聽聞...呢條頸鍊入面仲有,果筆聖人的遺產既下落」

一講呢句,我地三人都呆哂

「咁...我走先啦,一陣有機會再見啦,拜拜!」

「哼.原來條八婆都知呢d野..」misa板起嘴臉

「睇黎呢個消息已經傳左出去,亦即係話呢個拍賣會好有機會有其他人想落手...阿德,我地要快d去電掣房啦」

「阿德...」misa拉住我:「小心d呀..」

「嗯」
第10集完

實搞

btw,佢地會唔會合作先係爭議點

佢地唔係算敵對咩

Btw召喚七巴 幾時有?

照舊下晝五點

果然準時五點

實搞

btw,佢地會唔會合作先係爭議點

佢地唔係算敵對咩

Btw召喚七巴 幾時有?

照舊下晝五點

果然準時五點

me出名準時
Live
美雪又黎偷

照舊下晝五點

果然準時五點

me出名準時

今晚仲有無

照舊下晝五點

果然準時五點

me出名準時

今晚仲有無

睇下出唔出到

me出名準時

今晚仲有無

睇下出唔出到

出啦
11.

我同彪叔行近會場一角既出口附近

「根據酒店既平面圖,呢度應該就係通往電掣房既唯一通道...但係要密碼卡先入到去」彪叔分析住:「不過每個員工都有一張密碼卡..阿德...」

「知啦,我偷一張就得啦..」

我將目標放響右邊捧住酒杯既酒店員工上

經我觀察,佢既密碼卡係放響後袋,咁就易辦啦

我先以一記左肩側撞埋身,兼且引開佢既注意

再用右手迅速將密碼卡偷入西裝褸既內袋

「sor..sorry!」

「de nada..」員工十分有禮貌地回應我

「嗯..落手夠快,唔怪得發叔向我推薦你地啦」彪叔笑一笑

「過獎啦..」

我同彪叔襯住冇人見到之際,偷入到門後

而門後既通道殘舊非常,同外面豪華既裝修截然不同

「阿德,跟住我行啦..」彪叔細細聲講,我只好點頭回應

根據andphone中既地圖顯示,由門口入去,要經過4個轉角位先去到電掣房,途中仲要經過保安室
我同彪叔貼牆慢行,慢慢行到保安室外既通道

保安室外有一塊大玻璃,粗略估計保安室內有十幾人,佢地全部蛇緊王

「好彩..班食蕉全部都玩緊啤牌,我地趴落地下穿過佢啦」

彪叔先過,而我就跟住彪叔尾,用metal gear式既磨地方法橫過

「咔!」仆街,放響褸袋入面既andphone跌左出黎

裏面既保安聽到聲,都即刻停低唔玩啤牌,準備行出黎

「阿德,行快d啦」彪叔用口形提醒

我執起andphone,行快爬行

同時,保安室既腳步聲亦越黎越近

「咔!」

彪叔一手將我扯到轉角位,剛剛好冇比開門既保安睇到

個保安確定冇人之後,再次入返去

「好彩姐..阿德你下次小心d啦,我救唔到你好多次架,哈哈」

「唔該彪叔....彪叔你手力都好勁喎,一野就可以扯我埋黎..」

彪叔笑笑口:「咁都係我平時有做gym姐...你得閒都操fit d啦,咁樣misa實仲冧你啦!」
「你..你up乜呀?」

彪叔:「你睇唔出咩,misa佢...唉到電掣房啦,做左正經野先啦」

屌,都唔知彪叔想講乜

去到通道既盡頭,就係電掣房,又要鎖匙先開到

「放心,呢個交比我啦」彪叔拎出一個萬字夾

「咔..咔..咔..」

「彪叔,乜萬字夾開鎖真係work既咩?」我問

「緊係得啦,你只要慢慢屈到佢同個鎖一樣彎就得架啦」

「咔!」門鎖似乎已經打開

入到去,就只係一個普通既電掣房

「但係問題就黎啦...邊個先係大廳既電掣呀..」彪叔摸摸頭笑道

「咁好簡單姐..」我逐個配電箱睇:「宴會廳理應係一間酒店用得最多電既地方,只要我開著panel搵返邊個用最多電流,果個就係大廳」

彪叔:「咁勁既你?你做呢行架?」

「嗯,我以前係做工程師...」

如果我當年冇炒鳩老細,大概呢世人都冇機會黎西班牙..
「無錯啦,係呢個」我指住正中間既配電箱:「一陣你將個掣扭返正佢既話,成個大廳就會無哂電力供應」

「果然英雄出少年,冇左你我都唔知點算,哈哈!」彪叔拍拍我膊頭:「咁阿德你依家返去先,如果一陣輪到比斯利的紅心拍賣,你就用andphone聯絡我啦」

我跟返頭先既路線返到大廳,當然途中更加小心啦

「喂,misa」我行埋misa既身邊:「依家咩環境呀?」

misa撥弄自己既秀髮:「岩岩拍賣會開始左,但仲未見比斯利的紅心....頭先無危險丫嗎?」

「無..係差d比保安見到姐,嘩無啦啦咁關心我既,嚇死人咩!」

misa指吾以對:「我..我不嬲都關心你架啦!」

「哈...係咩..」

「依家就黎到今晚既壓軸環節,就係拍賣比斯利的紅心!呢條頸鍊前主人就係已故西班牙富翁艾比度拿華斯」主持人高聲大叫

其後,一個放住比斯利的紅心既枱就被推出黎,在場既人無一不為此歡呼

呢條比斯利的紅心晶瑩剔透,紅玉反映住燈光,非常閃亮

即使我唔識睇呢d收藏品,都已經知道佢係貴野黎
「彪叔,目標出現啦,好彩既係外面冇箱裝住,我同misa可以落手」我用andphone向彪叔匯報

「好,咁一陣由你地黎發號施令,到時我就即刻熄燈」

「600萬」

「650萬」

「700萬」

「1000萬!!!1000萬1次!1000萬2次!1000萬3次!恭喜費南迪斯先生,投得比斯利的紅心!」

響在場既掌聲下,呢位年紀老邁既費南迪斯先生向各人點頭

不過唔好意思啦,比斯利的紅心始終都係屬於我地

依家所有人既注意力都去哂費南迪斯先生度,正正就係落手既好機會

「彪叔,準備禁掣」

「好,三、二、一...」

「嘭!!!!!!!!」

響一瞬間,大廳既玻璃天幕被打碎

接住既,係一個身穿身穿黑色緊身衣、戴住lace mask既身影從天幕既破爛處游繩落黎,將比斯利的紅心搶走!

「Lo Siento!比斯利的紅心係屬於我架啦!」

「你..你係..?」受驚既費南迪斯先生用英文問

「My name is Black Kitty!」呢個Black Kitty對住我既方向飛吻:「Adios!」

我認得佢既笑容,係美雪!
11集完

快d出,咪快d完
留名

留名

歡迎

咪出左囉

咪出左囉

算你啦 每日兩篇咪幾好
每日兩篇,正啊
每日兩篇,正啊

咁既話好快就完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞