Google AI編寫新AI 更勝人類製作的AI

155 回覆
133 Like 4 Dislike

求名

求名

Matrix 囉
遲下分制造出一個AI識寫App,賺錢,開公司,自己做老闆,手下就係自己制造既AI員工,再對下就係用錢請人類做最低下既工序
5年 tensorflow高手
話ai背叛班傻系真係笑到抽筋

其實好難同未寫過code既人解釋呢件事係好難發生

最最最普通嘅excel 都玩過掛
整件事唔難去想像

有用過excel都未必會識既 但係其實認真去睇下到底依家AI既發展係做緊咩
冇睇過但係係咁講智能叛變好似成堆C9講股票咁
就知道其實係好大限制 跟本同IT係兩樣野黎
IT只係做到AI既一個interface 當中仲有好多生物學 同理學係入邊
唔止目前軟件上既限制 係生物神經元上邊都仲有幾個樽頸位
電子工程上點樣打破1010去到更多位元既計算
心理學上定義理性同感性到底出唔出到一個algorithm出黎
數學上點可以設計到一個可以唔會比 exceptional case打亂既algorithm出黎
呢D都係開發AI要處理既野黎 IT只係其中一環
所以AI唔係寫出黎就有
講緊你解決左一個限制 仲要運用到成熟 到夾埋一齊去做開發
淨係講緊上一個樽頸位都用左接近20年先叫做到第一代既Alphago 而當中只係解決以往既演算方法 而呢個突破係由人類本身神經研究出黎 我相信其他領域上個D樽頸位會比呢樣困難好多而某部分更加需要新既器材發明由設計到投產再套用到AI上都唔知要幾耐
所以應該有生之年都唔會見到智能叛變/AI毀滅地球/殺晒人類
仆街 要人黎做咩
成班垃圾睇電影睇上腦

整件事唔難去想像

有用過excel都未必會識既 但係其實認真去睇下到底依家AI既發展係做緊咩
IT只係做到AI既一個interface 當中仲有好多生物學 同理學係入邊
心理學上定義理性同感性到底出唔出到一個algorithm出黎
數學上點可以設計到一個可以唔會比 exceptional case打亂既algorithm出黎
所以AI唔係寫出黎就有
淨係講緊上一個樽頸位都用左接近20年先叫做到第一代既Alphago 而當中只係解決以往既演算方法 而呢個突破係由人類本身神經研究出黎 我相信其他領域上個D樽頸位會比呢樣困難好多而某部分更加需要新既器材發明由設計到投產再套用到AI上都唔知要幾耐

但係電腦都係得幾十年歷史
Neural Network 1980年代產物
Quantum computer 係嚟緊10年實用化唔係冇可能
痴線咩AI同人類競爭
成日智能叛變又skynet又剩
到最後係有錢人用AI收窮人皮,AI後面都有人話事

整件事唔難去想像

所以AI唔係寫出黎就有

Quantum computer 係嚟緊10年實用化唔係冇可能

quantum computer 我覺得十年內面世唔係冇可能但係我個人黎講覺得難D
面世後都係都要develop到一套唔以2進制基礎既野去控制佢先 如果唔係架86都係發揮唔到出黎再加上os develop都要一段時間
睇番由charles babbage個concept發展到依家都過左差唔多200年
而quantum computer個concept都係岩岩先出現 我相信有電腦既幫助下應該快過由18XX件到197X年先做到由概論到生產到第一部電腦出黎 但係個人認為唔會係10年內發生 如果十年真係生產左第一部 到時再挖番個post出黎笑鳩我都我
但係qc如果成功面世一定會係AI既一個突破點 都會係人類好多科學既突破點

整件事唔難去想像

所以AI唔係寫出黎就有

quantum computer 我覺得十年內面世唔係冇可能但係我個人黎講覺得難D
面世後都係都要develop到一套唔以2進制基礎既野去控制佢先 如果唔係架86都係發揮唔到出黎再加上os develop都要一段時間
睇番由charles babbage個concept發展到依家都過左差唔多200年
而quantum computer個concept都係岩岩先出現 我相信有電腦既幫助下應該快過由18XX件到197X年先做到由概論到生產到第一部電腦出黎 但係個人認為唔會係10年內發生 如果十年真係生產左第一部 到時再挖番個post出黎笑鳩我都得
但係qc如果成功面世一定會係AI既一個突破點 都會係人類好多科學既突破點
ai 自我繁殖
遲早自我學習清算人類

導致AI要清算人類嘅點係邊?
保護自我種群的繁殖?

人類已經無利用價值
AI唔需要再服務人類

或者
AI得出結論人類係破壞地球嘅元兇所以決定要消滅人類

呢啲大把科幻小說提供哂理由啦
我覺得如果寫AI一開始就寫咗三大原則落去就應該可以避免暴走
但係AI寫AI你就控制唔到
ai 自我繁殖
遲早自我學習清算人類

保護自我種群的繁殖?

人類已經無利用價值
AI唔需要再服務人類

或者

整件事唔難去想像

所以AI唔係寫出黎就有

而quantum computer個concept都係岩岩先出現 我相信有電腦既幫助下應該快過由18XX件到197X年先做到由概論到生產到第一部電腦出黎 但係個人認為唔會係10年內發生 如果十年真係生產左第一部 到時再挖番個post出黎笑鳩我都得

再睇番 去到19世紀未先有物理技術既突破點令到電腦面世
前後加埋到初號機都成70年

唔好再講

邊撚個成日話AI毀滅人類
AI有咩動機要毀滅人類先?
陰謀論發作

Ai 做野係以益處與壞處去做
例如之前捉圍棋, 佢就係選D人類覺得唔應該但係利益來講係好既去行

而 Ai 當有一學知自己既生存環境係地球時
佢地最終只會得出一個結論, 就係消滅人類對地球生存先係最好益處

好撚醒喎
知唔知段code只要求其加幾行 限制佢個行動唔可以搞到人類
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up
連code都唔係有冇寫過係度講ai點運作

黎篇新聞就係主要講 AI 自己篇寫新 AI
咁你段 code 邊個加呀? ai 自己加自己限制呀?
唔知邊個先係度懶醒lu

on9仔真係on9 冇眼睇
冇得限制個ai寫啲咩
咁個ai係咪一遍空白由白開始自己決定要寫個ai??
點解個ai咩都唔寫係都剩係識寫同一種目的既ai出黎呀
點解既 可唔可以教我呀文科仔

嘩你真係智障中嘅極點

其實佢講得無錯,ml分supervise同unsupervise approach,而加所有ai都係目的性咁寫,今次個ai都一定係ride on developer set俾ai個場入面加code, 不斷透過training data set不停改decision rule既algorithm去optimise個decision engineer,最後完善objection recognition呢個目的

今次無可能係個ai start from scratch咁寫
ai 自我繁殖
遲早自我學習清算人類

保護自我種群的繁殖?

人類已經無利用價值
AI唔需要再服務人類

或者

AI寫AI係extend左super class去做
簡單啲黎講
動物點繁殖都係動物唔會變左植物

陰謀論發作

例如之前捉圍棋, 佢就係選D人類覺得唔應該但係利益來講係好既去行

佢地最終只會得出一個結論, 就係消滅人類對地球生存先係最好益處

好撚醒喎
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up

唔知邊個先係度懶醒lu

冇得限制個ai寫啲咩

嘩你真係智障中嘅極點

其實佢講得無錯,ml分supervise同unsupervise approach,而加所有ai都係目的性咁寫,今次個ai都一定係ride on developer set俾ai個場入面加code, 不斷透過training data set不停改decision rule既algorithm去optimise個decision engineer,最後完善objection recognition呢個目的

今次無可能係個ai start from scratch咁寫

+1如果係由冇目的咁寫我都好想睇下第一句會係咩

好撚醒喎
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up

唔知邊個先係度懶醒lu

冇得限制個ai寫啲咩

嘩你真係智障中嘅極點

+1如果係由冇目的咁寫我都好想睇下第一句會係咩

Agger 啲文科仔唔識就收收嗲唔該
樓上駁文科仔邊夠威
駁到霍金同Elon Musk都覺得自己多慮先最撚勁
其實有咩好驚 班it狗會冇對策咩?

熄電制

你估AI預計唔做你班人類會做D咩?
即刻disable曬所有電制
死未

啲語氣講到就嚟失控咁

唔好再講

陰謀論發作

好撚醒喎
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up

唔知邊個先係度懶醒lu

佢個AI寫AI 係用佢既interface去develop姐
可以控制到佢override個個level去到邊
D API都係由人做比佢
AI只係運用番佢D api入邊D interface去 modify 成個algorithm到底點行會快D
如果去到ai失控既地步
首先ai要創造到一套人類理解唔到既programming language

非常認同
如果創造到一套人類唔理解嘅programming language, 即係AI有自主意識而又不再受人類控制,的確唔知會發生咩事。
前題係個AI原本係放喺咩用途上,會導致佢首先從咩base去思考、發展、成長,最後喺果一方面有結論,而當AI聰明到突破左人類的嘅規限,出現逾權而去實踐自己嘅結論應該唔係冇可能
如果將AI放喺管理一個國家上面................
樓上駁文科仔邊夠威
駁到霍金同Elon Musk都覺得自己多慮先最撚勁

冇人話冇可能 只係現階段冇可能做到
上邊已經講左起碼仲要突破幾個科技樽頸位先再有大發展
elon musk係講緊你點運用個技術
如果係運用係軍事方面一個錯誤既人工智能判斷唔能夠跟據人類既思維而飛左支核彈去金仔到爆發左核戰 對人類黎講係毀滅性既打擊
霍金講緊有一部分係人類過份依賴AI而變到冇生產力同創做力
仲提出左600年內人類要離開地球 過程要靠AI但係同時都有提到AI自我學習既可能性
搬D人名出黎唔一定準既
bill gates , zuckerberg,steve jobs生前都 仲好樂觀覺得唔會失控 不如你有提出下D觀點一齊討論下
BTW elon自己都開發緊高階人工智能
ai 自我繁殖
遲早自我學習清算人類

保護自我種群的繁殖?

人類已經無利用價值
AI唔需要再服務人類

或者

科幻小說得罪你?
大把科幻小說啟發咗唔小科學發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞