Google AI編寫新AI 更勝人類製作的AI

155 回覆
133 Like 4 Dislike
Remember! GOOGLE is Skynet!
成班連machine learning係咩
平時拎10k人工既文員連登仔
一有咩A.I.新聞就講到好似世界毀滅咁
真係好無知

Sorry噤錯負評
JUDGEMENT DAY
Skynet

Red
Google這次測試,整體來說仍然是在人類的控制範圍內,製作孩子 AI 的目標,也是開發人員建立的。距離 AI 突發奇想,或者有主動思考,然後「AI生成AI毀滅人類」的聯想還差很遠。

啲語氣講到就嚟失控咁

唔好再講

邊撚個成日話AI毀滅人類
AI有咩動機要毀滅人類先?
陰謀論發作

Ai 做野係以益處與壞處去做
例如之前捉圍棋, 佢就係選D人類覺得唔應該但係利益來講係好既去行

而 Ai 當有一學知自己既生存環境係地球時
佢地最終只會得出一個結論, 就係消滅人類對地球生存先係最好益處

好撚醒喎
知唔知段code只要求其加幾行 限制佢個行動唔可以搞到人類
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up
連code都唔係有冇寫過係度講ai點運作

黎篇新聞就係主要講 AI 自己篇寫新 AI
咁你段 code 邊個加呀? ai 自己加自己限制呀?
唔知邊個先係度懶醒lu

佢個AI寫AI 係用佢既interface去develop姐
可以控制到佢override個個level去到邊
D API都係由人做比佢
AI只係運用番佢D api入邊D interface去 modify 成個algorithm到底點行會快D
如果去到ai失控既地步
首先ai要創造到一套人類理解唔到既programming language
Google這次測試,整體來說仍然是在人類的控制範圍內,製作孩子 AI 的目標,也是開發人員建立的。距離 AI 突發奇想,或者有主動思考,然後「AI生成AI毀滅人類」的聯想還差很遠。

啲語氣講到就嚟失控咁

唔好再講

陰謀論發作

例如之前捉圍棋, 佢就係選D人類覺得唔應該但係利益來講係好既去行

佢地最終只會得出一個結論, 就係消滅人類對地球生存先係最好益處

好撚醒喎
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up

唔知邊個先係度懶醒lu

佢個AI寫AI 係用佢既interface去develop姐
AI只係運用番佢D api入邊D interface去 modify 成個algorithm到底點行會快D
如果去到ai失控既地步
首先ai要創造到一套人類理解唔到既programming language

未打完 唔小心啪左enter
如果唔係以現時既oo concept 人類只要zip一句break
就可以終止成個程式
睇個標題就知係IQ測試題

如果去到ai失控既地步

有冇睇之前 facebook 果個 AI 新聞? 雖然未去到 programming 咁勁因佢目標唔係要自己寫個新 ai 出黎

唔好再講

陰謀論發作

好撚醒喎
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up

唔知邊個先係度懶醒lu

如果去到ai失控既地步

如果唔係以現時既oo concept 人類只要zip一句break
就可以終止成個程式

“唔小心啪左enter ”咪係個好例子

電腦係唔會做錯,但人會。有漏洞咪闔球産 ,仲有加唔加限制都係人定,有個傻佬唔加既話會點

啲語氣講到就嚟失控咁

唔好再講

陰謀論發作

唔好睇咁多電影
AI本身冇concept呢樣野 現時所有野都係algorithm黎而都係圍繞住rollouts呢個技術
以目前電腦既技術係唔足以跳出人類既控制範圍
如果大方向都係參考生物神經元去develop新一代既AI既話,除非電子技術跳出左1010呢個樽頸位如果唔係都係負荷唔到成個集成技術
目前既ai只係可以透過data processing去sim D algorithm
令佢點樣行得更快同埋準確做唔到真正既reasoning
就算你話去到AlphaGo呢個level既AI
係學術定義上都仲係屬於弱既人工智能
佢個技術係由以往既一個一個試
變到自動gen一個method出黎去模擬成個賽局
而呢個技術層面都係冇一個reasoning係到
只係透過大量既data processing去sim左本身有缺陷/可以改善既method 成個架構都仲係由人類assign比佢去到最後一個layer都係用緊MCTS
所以除非人類可以解決到依家成個以神經元做參考既model會受限制係1010呢個物理限制同埋解決到algorithm現時既樽頸位eg.點樣分辨理性與感性,可以係不同框架下唔會比exceptional case 打斷成個flow 如果唔係有排都唔會devleop到一個有reasoning AI出黎

利申:做過AI developer 純粹討論 有錯求屌

唔好再講

陰謀論發作

好撚醒喎
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up

唔知邊個先係度懶醒lu

如果去到ai失控既地步

就可以終止成個程式

電腦係唔會做錯,但人會。有漏洞咪闔球産 ,仲有加唔加限制都係人定,有個傻佬唔加既話會點

電腦依家成個algorithm係人design比佢
如果你有試過成個algorithm去SIM data既話
你有exceptional case一出現 電腦錯既機會係高過人好多
咁前題係個algorithm係本身有唔完善既地方

唔好再講

陰謀論發作

好撚醒喎
A.I就咩撚都做唔到
仲係度9up

唔知邊個先係度懶醒lu

如果去到ai失控既地步

就可以終止成個程式

題外話 有個傻佬唔加既話會點
傻既仲寫到AI咩
成堆phd一堆道德撚係到 呢D基本on off野係一定會有
係本身設計個過程如果冇set到一個break比佢
好多野都會loop死 成個AI係唔會出世

啲語氣講到就嚟失控咁

唔好再講

陰謀論發作

唔好睇咁多電影
AI本身冇concept呢樣野 現時所有野都係algorithm黎而都係圍繞住rollouts呢個技術
以目前電腦既技術係唔足以跳出人類既控制範圍
如果大方向都係參考生物神經元去develop新一代既AI既話,除非電子技術跳出左1010呢個樽頸位如果唔係都係負荷唔到成個集成技術
目前既ai只係可以透過data processing去sim D algorithm
令佢點樣行得更快同埋準確做唔到真正既reasoning
就算你話去到AlphaGo呢個level既AI
係學術定義上都仲係屬於弱既人工智能
佢個技術係由以往既一個一個試
變到自動gen一個method出黎去模擬成個賽局
而呢個技術層面都係冇一個reasoning係到
只係透過大量既data processing去sim左本身有缺陷/可以改善既method 成個架構都仲係由人類assign比佢去到最後一個layer都係用緊MCTS
所以除非人類可以解決到依家成個以神經元做參考既model會受限制係1010呢個物理限制同埋解決到algorithm現時既樽頸位eg.點樣分辨理性與感性,可以係不同框架下唔會比exceptional case 打斷成個flow 如果唔係有排都唔會devleop到一個有reasoning AI出黎

利申:做過AI developer 純粹討論 有錯求屌

無撚錯,可視到嘅將來都唔可能突破到有情感思考嘅ai,只會係框架內運作,最終極嘅都只係jarvis
5年 tensorflow高手
話ai背叛班傻系真係笑到抽筋

活係電影世界入面,唔會去了解下科技背景

如果去到ai失控既地步

有冇睇之前 facebook 果個 AI 新聞? 雖然未去到 programming 咁勁因佢目標唔係要自己寫個新 ai 出黎

冇睇,有冇link?
造到一套人類理解唔到既programming language
可能講得唔清楚
首先要癲覆左oo呢類 concept 先
因為成個生物神經元上黎講去到最後oo本身係一個錯誤既setting黎
好多現時用緊既language又係最後以oo做框架
所以如果想做到真正既AI出黎
一係就唔用生物神經元黎做model
一係就要打破oo同埋1010呢個物理限制
但係近10年AI出現左突破就係因為用生物神經元黎做參考
所以大方向都係參考神經成個運作去做
但係現時技術唔可以滿足到呢個條件
又或者由AI本身創做到成個新既週期系統出黎 但係去到呢個level我都相信應該打破左個樽頸位

其實好難同未寫過code既人解釋呢件事係好難發生

其實好難同未寫過code既人解釋呢件事係好難發生

最最最普通嘅excel 都玩過掛
整件事唔難去想像
唔識冇所謂 講埋俾佢聽佢啲諗法唔make sense
仲係用自己啲極有限(睇一兩篇新聞同科幻電影)程度既野 係度包拗頸

啲語氣講到就嚟失控咁

唔好再講

陰謀論發作

ultron
高維度既生物?!
就係ai
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞