【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XIX

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
聽日睇xx
可以現場j下Oliver男神
唔知佢哋頂唔頂得順香港咁凍
真係好撚凍 今日

me 朝朝6點前要起身落床,凍撚到... 又冇暖爐

朱古力

認真答,人身安全至緊要
我好過你 我06:30起

Sonic Youth - Washing Machine

I've never loved Sonic Youth, but this is memory
memory is a monster

諗起呢句對白

Sonic Youth - Washing Machine

I've never loved Sonic Youth, but this is memory
memory is a monster

諗起呢句對白

北野武

Morton Subotnick - Silver Apples of the Moon . The Wild Bull

Contemporary Classical, Avant-garde,

https://itunes.apple.com/hk/album/morton-subotnick-silver-apples-of-the-moon-the-wild-bull/472279905?l=en

當年二十出頭嘅時候都買過下啲Philip Glass, John Cage, Steve Reich, Stockhausen, Bela Bartok等等嘅碟聽 唔好話當年 就算宜家都係有聽沒有懂

當年買嘅其中一張就係宜家貼嘅哩張 由Wergo Records出的 佢哋出一啲當代嘅音樂比較多 有興趣就自己發掘下 哩種樂趣同追逐每樣文化藝術一樣 都係最撚開心嘅 時間過得耐可能連聽同睇嘅動力都無 都幾可悲so9sad 好彩我識嘢唔多 樣樣嘢都仲覺得好新奇

Wergo Records
https://en.schott-music.com/wergo/?noredirect=en_US

利申:俾Zita 巴打了起條根

好撚凍
呢張都晌我個list,而且好似係名氣最大嗰張,但聽完覺得同我之前po嗰幾張有重疊,所以skip左。

同樣覺得有重疊而skip既仲有呢位女將Else Marie Pade。
都係嗰d 聲,不過聽感就比較故事性。
https://open.spotify.com/album/2r0haaiihOEdGbsT4WK6Hj

女將仲有呢位未認真聽。(d 碟名真係好鬼直接)
Delia Derbyshire - Electrosonic
https://www.youtube.com/watch?v=XVsqxNy8kkg
講返,其實今次辣起條癮係源自黃巴定林巴po既Holly Herndon。Movement張碟好早就聽過但當時忙無追,但印象係極好。而家得閒就順藤摸瓜一野起底,都真係好enjoy同大開耳界。
所以真係唔好睇少po張碟出黎會對人地造成幾多啟發力量。
漏左,仲有虎巴po既 Suzanne Ciani - Help, Help, The Globolinks。越聽越多新發現真係一張奇碟黎!
係咪關呢套戲事?

我都有諗起
係架機到睇 我只可以講唔識欣賞
KING KRULE - THE OOZ

...........5.5/10

brings nothing new to the table.........and boooooorrrrrring......
一切安好嗎

幾好
但旅行剛完
去埋新加坡陪埋兩老過年就開工
預示到來年會好忙....
可能高連登都會少上
電腦版完來有回覆提示功能
又幾方便wo

Electro Industrial/ Post Industrial

https://blanckmass.bandcamp.com/album/world-eater

8/10

plops you right into the crazy off bit world
while .....its a bit overproduced in some areas

一播個intro就已經諗起嗰時會考
我都有幾首歌/碟諗起會考
唔慣慢板戲會真係幾難頂,但套戲本身立意好唔錯。
我會考嘅時候成日聽Sufjan Stevens同Green Day
高考就LCD Soundsystem同Rihanna

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞