【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XIX

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
咁又應該唔會...喺美國無論幾多度幾大雪我都唔戴手襪, 喺北歐嗰陣話就話有兩三度但我除咗佢十秒覆個whatsapp影張相都
講堅
我喺英國就算-5度戶外都唔會好似喺香港10度咁凍到癲

joe hisaishi - vermeer & escher (2010)
咁我覺得今日其實同我喺巴黎最凍嗰一兩日差唔多
屌啦星太耐無用電腦Login連登
連用邊個email都唔撚記得
要開電話睇返 戇鳩鳩
屌啦
香港冬天其實邊度濕
去過日本先知香港冬天真係叫濕
作為一個業餘攀山佬,我可以講下簡單講下溫度呢樣野,雖然只係個人經驗唔係咩精密科學,但呢個post黎講絕對夠權威性

溫度同所謂體感溫度既差異會有其他因素影響到,呢個係真。

比喻話一碟200g既Carbonara,如果d醬煮得濃,你會覺得 "漏" 而飽D。
有d人大胃口,有人細食,同一碟意粉有人話多有人嫌少。

但無論如何兜野係200g就係200g,10度就係10度,20度就係20度。

氣溫會唔會好似卡邦尼咁有外在因素影響感覺呢?

有。

好似我登山既時候,海拔4000m已經高過低層既雲層,冇污染既環境冇塵粒係空氣入面擋折射,加上純白雪面再反射紫外線.... 當攀登到左high noon既時間,我係熱多過凍,全身出汗多到可以將我三、四件layer全部濕到沖完涼咁。

呢d時候個太陽大概會令我體感溫升10~15度左右。

我玩到咁撚樣都係講緊十度。

首先我覺得濕氣冇影響,當我毫比你係有,都點都唔會去到差10度既scale。
連登多on9就冇謂同出面一般見識,簡單解釋比你聽就係人對外在環境有適應能力,香港氣候相對係宜人,大家嘆慣一時間變涼咪唔慣。

至於係歐洲冇咁凍一說,我話你知其實人去到邊就acclimatized到邊,不過你唔覺姐。
就算以我自己黎講,返黎已經幾個月已經冇係歐洲嗰時咁頂得寒,不過我自己keep住運動,而且唔亂加衫先仲有少少渣拿。

講白一句香港人根本就係虧,早排十七、八度出街d人要著羽裓,唔講仲以為香港行緊華氏。
總之講到香港十度等於歐洲零或零下就一定冇可能,即使今日我都未有過當時係歐洲山脈試過既凍感。

利伸 still t shirt weather
另外就係歐洲多數晴空萬里污染又唔似香港咁大,日頭有太陽就fat fat,十幾度短袖都係等閒。

不過你試下夜晚嗰陣?

上年年頭我係英國,冬天三個月特登少衫出去跑步練寒,每晚平均零至兩度,有五度係還神 但就算同嗰個五度比,今日香港個九度都係not even close
作為一個業餘攀山佬,我可以講下簡單講下溫度呢樣野,雖然只係個人經驗唔係咩精密科學,但呢個post黎講絕對夠權威性

溫度同所謂體感溫度既差異會有其他因素影響到,呢個係真。

比喻話一碟200g既Carbonara,如果d醬煮得濃,你會覺得 "漏" 而飽D。
有d人大胃口,有人細食,同一碟意粉有人話多有人嫌少。

但無論如何兜野係200g就係200g,10度就係10度,20度就係20度。

氣溫會唔會好似卡邦尼咁有外在因素影響感覺呢?

有。

好似我登山既時候,海拔4000m已經高過低層既雲層,冇污染既環境冇塵粒係空氣入面擋折射,加上純白雪面再反射紫外線.... 當攀登到左high noon既時間,我係熱多過凍,全身出汗多到可以將我三、四件layer全部濕到沖完涼咁。

呢d時候個太陽大概會令我體感溫升10~15度左右。

我玩到咁撚樣都係講緊十度。

首先我覺得濕氣冇影響,當我毫比你係有,都點都唔會去到差10度既scale。
連登多on9就冇謂同出面一般見識,簡單解釋比你聽就係人對外在環境有適應能力,香港氣候相對係宜人,大家嘆慣一時間變涼咪唔慣。

至於係歐洲冇咁凍一說,我話你知其實人去到邊就acclimatized到邊,不過你唔覺姐。
就算以我自己黎講,返黎已經幾個月已經冇係歐洲嗰時咁頂得寒,不過我自己keep住運動,而且唔亂加衫先仲有少少渣拿。

講白一句香港人根本就係虧,早排十七、八度出街d人要著羽裓,唔講仲以為香港行緊華氏。
總之講到香港十度等於歐洲零或零下就一定冇可能,即使今日我都未有過當時係歐洲山脈試過既凍感。

利伸 still t shirt weather

TL;DR
名氣好大一路都知,之前睇過season1第一集覺得好一般無再睇。
早幾日唔覺意睇左一集講兩塊pizza叫外賣,跟住兩隻電話坐係pizza上面用人叫外賣、再跟住兩張椅坐係人上面用pizza叫外賣。。。先知以前走左眼。

上年年頭我係英國,冬天三個月特登少衫出去跑步練寒,每晚平均零至兩度,有五度係還神 但就算同嗰個五度比,今日香港個九度都係not even close

咁講即係,你今晚九度落街 t-shirt 短褲跑,會賣埋燒猪還神?
如果早排係咪平均零至二度我咪還囉
仲要去英國嗰邊跑先算係呀嘛咁我明喇。
舊登acc已被bam 返唔到去
做乜被bam
唔係解封哂喇咩
同早洩講講就解bam啦
我都唔記得咗做咩比人bam咗
不過我都無諗住返去住 就算喇
但你哋都有返去??
我喺舊登開po講Lihkg就俾人bam咗
仲未解封
不過就算返去都去唔返以前咁
留返呢度算
我冇番去
可能因為我喺舊登年代嘅indie post唔多講嘢
所以冇咩特別想番去嘅感覺
仲以為你哋因爲我哩個連登indie po台柱無過去先留喺道
叻喇叻喇
我係唔會自滿架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞