《鋼之鍊金術師》被封「史詩級災難」日本上映首周戲只有一個觀眾…

292 回覆
320 Like 4 Dislike
鋼鍊有冇巴打睇左?
同巨人比﹐邊套柒 D?

巨人睇完要自插雙目
鋼鍊睇完只需要洗眼

我自己睇巨人睇左陣想即刻熄
但我老婆話幾好睇﹐播埋先準熄
之後見到巨人2又叫我幫佢dl﹐仲要講俄文中文字幕都唔放過
但入戲院睇銀瑰佢話好悶........係咪有人天生鐘意睇爛片架
咁搞法 會唔會有喜羊羊真人化?

希望華納可以考慮下
鋼鍊有冇巴打睇左?
同巨人比﹐邊套柒 D?

巨人睇完要自插雙目
鋼鍊睇完只需要洗眼

但入戲院睇銀瑰佢話好悶........係咪有人天生鐘意睇爛片架

我女朋友到而家最中意既英雄片係ss,其他真係純陪我入場
香港套風雲一 都好佢十倍

日本有邊套係得
香港拍頭D同超級學校霸王都好過佢

日本垃圾多但好既都唔少
對唔對得住牛媽阿⋯⋯
日本呢啲真人化真係冇好帶協

得劍心對得住個原作

好彩個導演當港產的武打片拍
而唔係佢地日式個種
對唔對得住牛媽阿⋯⋯

得劍心對得住個原作

而唔係佢地日式個種

日式係咪up完一大堆廢話
之後一齊出拔刀術
跟住是但一件趴係地
比鬼佬拍好過啦
好似果套攻殼機動隊
如果比日本雋仔拍,不敢想像

攻殼咪又係變咗垃圾

有D漫畫根本就唔可以真人化

屌根本matrix已經係真人版gis,仲拍咩撚野
日本電影積弱, 老闆要穩陣, 只敢改編ACG作品,
自己又冇錢冇技術, 結果套套都爆死收場

近年連ACG都死死地, 新野冇幾可掂, 其實都幾大鑊

其實拍人中之龍可能幾有睇頭

北村一輝
對唔對得住牛媽阿⋯⋯

得劍心對得住個原作

係因為喱套野本身可以將真人化後唔掂嘅地方合理法啫
明明個主角係鬼仔又搵個日本人去玩cosplay,收得先奇
鬼佬拍動漫真人佬應該要改到edge of tomorrow果d 程度先有得搞
鬼佬拍動漫真人佬應該要改到edge of tomorrow果d 程度先有得搞

呢D近未來先易拍
好似鋼鍊咁一個歐式城市歐式人設
鬼佬拍就唔怪日本仔喇喎
除非你人設背景都大執囉
日本仔真人化最撚大獲係個做型
漫畫畫出黎為左有視覺效果同特點 D 人既髮型衣著一定特別唔同
但一直接真人化果d特點就會顯著過頭變得7
你做真人化一定要改呢點 偏偏日本仔就係唔撚識
你試下One piece真人化
搵條友背心+草帽/赤裸上身+牛仔帽
根本7到唔敢想像

參照陳冠希同阿叔調轉個頭果張相
鋼鍊有冇巴打睇左?
同巨人比﹐邊套柒 D?

巨人睇完要自插雙目
鋼鍊睇完只需要洗眼

銀魂擺明fans向
身為fans都覺得除咗搞笑橋段外
正經戲部分拍得都幾悶同難睇
鋼鍊有冇巴打睇左?
同巨人比﹐邊套柒 D?

巨人睇完要自插雙目
鋼鍊睇完只需要洗眼

銀魂擺明fans向
身為fans都覺得除咗搞笑橋段外
正經戲部分拍得都幾悶同難睇

銀魂明明係福田式搞笑
空知既影子冇哂
好睇你buy 唔buy福田
鋼之煉金術師係單卷260萬神級國民漫改原作
日本漫畫史上卷均銷量第10(死亡筆記單卷230萬,浪客劍心 單卷200萬),難得口碑销量都係神级水平
邦畫史上最大上映規模上映
買電影票送鋼煉第0卷 鋼煉完結後時隔7年第一次出既新作
直接史詩級核暴死!!!初動票房唔到暴死進擊的巨人初動一半
惡評如潮,有原作飯直接係電影院裡哭泣,票房口碑雙雙恥辱級暴死
鋼煉超越進擊的巨人,直接進入大熱漫改史上最砸TOP3

歴代人気漫画実写ワースト
1.ジョジョの奇妙な冒険 1亿部 单卷90万 9亿
2←←←←←←←←鋼の錬金術師(待機)7000万部 单卷260万
3.テラフォーマーズ 1500万单卷70万 5亿
4.東京喰種 1800万 单卷120万 11亿
4.進撃の巨人 6300万 单卷 300万 前33亿 后16亿
6.あしたのジョー 2000万 单卷100万 11亿
7.NANA2 4300万 单卷210万 14亿
8.銀の匙1000万 单卷100万 7亿

其實東京電影節時鋼鍊係歐美評價一早惡評如潮 ,主演山田涼介既fans上映前重搞出肝臟事燮,帶頭未上映就去刷yahoo好評搞到全日本都知,中式日語紅爆推特,消磨晒曬路人好感

山田涼介主演的真人漫改電影《鋼之鍊金術師》即將在12月1日正式上映。這部電影上映前也舉行了先行上映會,結果各大媒體均沒有給出太正面的評價,讓正在努力宣傳的本作還沒正式上映就壞了口碑,近日,日本電影評論網站上突然連續出現了給這部作品打5星好評的評論

這些5星好評只要仔細一看,就能發現其中的蹊蹺:用的都是中式日語……上圖中,每一句的語法都不對,「非常有看的價值」、「電影很擅長」、「山田君非常喜歡」等描述明顯就是根據中文用詞和語序機翻成日語的。

其中還有想證明自己會打日文,結果把電影主演山田涼介的「山」字打了出來,「田」字沒打出來,還把感動(KANDOU)拼成了肝臟(KANZOU)的窒息操作

實際上,片子還沒上映就被大量刷低分的情況在雅虎電影並不少見,甚至可以說是慣常現象,沒必要如此較真。退一萬步說,你們真要裝,也別找這麼容易識破的……

日本人並不眼瞎,國內會刷分,難道對面的黑子是吃齋的?故事發展到此,出現了更為令人窒息的一幕。11月19日晚上到11月20日凌晨,300多個1星差評一夜之間從天而降,硬生生地把評分從3分多又刷回了2分出頭。而且其中還不乏對國內水軍的嘲諷:他們把之前拼錯的「肝臟」當成了梗來玩,不停地在評論里刷肝臟,還有人用之前在推特上流行的「偽中國語」在評論里回應

早在東京電影節,《鋼之鍊金術師》真人版還作為開場作品展映,但是很多人看了之後,他們的評價都是「令人大哭的垃圾電影」,就在昨天《鋼之鍊金術師》真人版還被爆出刷人氣的事件,看來這一回《鋼之鍊金術師》是屋漏偏逢連夜雨。
現在,當初參加了東京電影節的歐美媒體終於說出了自己對《鋼之鍊金術師》真人版的看法,每看到一條《鋼之鍊金術師》真人版導演的心都會涼上一截

英國媒體《電訊報》影評:
為什麼要做真人版呢?根本的原因就是為了賺錢,鋼煉真人版就是一部讓原作漫畫粉絲掏錢買票用自己的雙眼確認真人版拍的如何的作品,沒有作為一部電影的價值。真人版的故事自始至終都是草率的,完全沒有考慮第一次看鋼煉的觀眾。

電影新聞網站 Film Doo 影評:
這部真人版最大的缺陷就是將原作的劇情塞進一部電影當中,為此角色的劇本沒有起伏,說話又快,而人氣角色總是漫無目的的登場。

電影新聞網站 Slashfilm 影評:
如果是喜歡 B 級電影的荒川弘的部分粉絲的話,或許會很喜歡這部 B 級真人版電影大作,鋼煉的真人版電影不是面向普通大眾的,這部電影似乎已經註定了要被放到清倉大甩賣角落的命運。

美國電影雜誌 Hollywood Reporter 影評:
滑稽的腔調,只有日本人居住的義大利城市帶來的文化性混亂,過於莽撞的故事展開,鋼煉作品的新觀眾會對這部真人版電影敬而遠之吧!

美國電影娛樂雜誌 Variety 影評:
真人版電影中配角登場退場頻繁,電影中幾乎沒有訴說感情的部分,演員似乎就像是為了消化那長長的演員名單而出場一樣,最大的問題在於山田涼介沒有說服力的演技,讓觀眾無法感受到愛德華做背負的罪惡感。

電影新聞網站 Borrowing Tape:
狂野的變化與豐富多彩的視覺效果,讓鋼煉真人版至少不能說是無聊,但這部電影真的好到能成為東京國際電影節開場作品嗎?或許不配,但我們欣賞這種大膽的選擇。

冇講錯,真係註定了要被放到清倉大甩賣角落的命運
原來我都睇過唔少真人化電影
好既:
喰種
死亡筆記
劍心
NANA

衰既:
爆漫
巨人

呢套鋼鍊真係唔敢試
想問下銀魂大家覺得點

爆漫唔錯喎
好既:
喰種
死亡筆記
劍心
NANA

衰既:
爆漫
巨人

呢套鋼鍊真係唔敢試
想問下銀魂大家覺得點

爆漫唔錯喎

佢改左D劇情,同原作個意思爭好遠,接受唔到
好既:
喰種
死亡筆記
劍心
NANA

衰既:
爆漫
巨人

呢套鋼鍊真係唔敢試
想問下銀魂大家覺得點

爆漫唔錯喎

對冇睇過原著或唔介意佢改左原著部份既人黎講,爆漫真人版其實唔差
好既:
喰種
死亡筆記
劍心
NANA

衰既:
爆漫
巨人

呢套鋼鍊真係唔敢試
想問下銀魂大家覺得點

爆漫唔錯喎

對冇睇過原著或唔介意佢改左原著部份既人黎講,爆漫真人版其實唔差

銀魂足夠屌打全部
最好你平時有睇開日本電視,會笑得更多
鋼之煉金術師係單卷260萬神級國民漫改原作
日本漫畫史上卷均銷量第10(死亡筆記單卷230萬,浪客劍心 單卷200萬),難得口碑销量都係神级水平
邦畫史上最大上映規模上映
買電影票送鋼煉第0卷 鋼煉完結後時隔7年第一次出既新作
直接史詩級核暴死!!!初動票房唔到暴死進擊的巨人初動一半
惡評如潮,有原作飯直接係電影院裡哭泣,票房口碑雙雙恥辱級暴死
鋼煉超越進擊的巨人,直接進入大熱漫改史上最砸TOP3

歴代人気漫画実写ワースト
1.ジョジョの奇妙な冒険 1亿部 单卷90万 9亿
2←←←←←←←←鋼の錬金術師(待機)7000万部 单卷260万
3.テラフォーマーズ 1500万单卷70万 5亿
4.東京喰種 1800万 单卷120万 11亿
4.進撃の巨人 6300万 单卷 300万 前33亿 后16亿
6.あしたのジョー 2000万 单卷100万 11亿
7.NANA2 4300万 单卷210万 14亿
8.銀の匙1000万 单卷100万 7亿

其實東京電影節時鋼鍊係歐美評價一早惡評如潮 ,主演山田涼介既fans上映前重搞出肝臟事燮,帶頭未上映就去刷yahoo好評搞到全日本都知,中式日語紅爆推特,消磨晒曬路人好感

山田涼介主演的真人漫改電影《鋼之鍊金術師》即將在12月1日正式上映。這部電影上映前也舉行了先行上映會,結果各大媒體均沒有給出太正面的評價,讓正在努力宣傳的本作還沒正式上映就壞了口碑,近日,日本電影評論網站上突然連續出現了給這部作品打5星好評的評論

這些5星好評只要仔細一看,就能發現其中的蹊蹺:用的都是中式日語……上圖中,每一句的語法都不對,「非常有看的價值」、「電影很擅長」、「山田君非常喜歡」等描述明顯就是根據中文用詞和語序機翻成日語的。

其中還有想證明自己會打日文,結果把電影主演山田涼介的「山」字打了出來,「田」字沒打出來,還把感動(KANDOU)拼成了肝臟(KANZOU)的窒息操作

實際上,片子還沒上映就被大量刷低分的情況在雅虎電影並不少見,甚至可以說是慣常現象,沒必要如此較真。退一萬步說,你們真要裝,也別找這麼容易識破的……

日本人並不眼瞎,國內會刷分,難道對面的黑子是吃齋的?故事發展到此,出現了更為令人窒息的一幕。11月19日晚上到11月20日凌晨,300多個1星差評一夜之間從天而降,硬生生地把評分從3分多又刷回了2分出頭。而且其中還不乏對國內水軍的嘲諷:他們把之前拼錯的「肝臟」當成了梗來玩,不停地在評論里刷肝臟,還有人用之前在推特上流行的「偽中國語」在評論里回應

早在東京電影節,《鋼之鍊金術師》真人版還作為開場作品展映,但是很多人看了之後,他們的評價都是「令人大哭的垃圾電影」,就在昨天《鋼之鍊金術師》真人版還被爆出刷人氣的事件,看來這一回《鋼之鍊金術師》是屋漏偏逢連夜雨。
現在,當初參加了東京電影節的歐美媒體終於說出了自己對《鋼之鍊金術師》真人版的看法,每看到一條《鋼之鍊金術師》真人版導演的心都會涼上一截

英國媒體《電訊報》影評:
為什麼要做真人版呢?根本的原因就是為了賺錢,鋼煉真人版就是一部讓原作漫畫粉絲掏錢買票用自己的雙眼確認真人版拍的如何的作品,沒有作為一部電影的價值。真人版的故事自始至終都是草率的,完全沒有考慮第一次看鋼煉的觀眾。

電影新聞網站 Film Doo 影評:
這部真人版最大的缺陷就是將原作的劇情塞進一部電影當中,為此角色的劇本沒有起伏,說話又快,而人氣角色總是漫無目的的登場。

電影新聞網站 Slashfilm 影評:
如果是喜歡 B 級電影的荒川弘的部分粉絲的話,或許會很喜歡這部 B 級真人版電影大作,鋼煉的真人版電影不是面向普通大眾的,這部電影似乎已經註定了要被放到清倉大甩賣角落的命運。

美國電影雜誌 Hollywood Reporter 影評:
滑稽的腔調,只有日本人居住的義大利城市帶來的文化性混亂,過於莽撞的故事展開,鋼煉作品的新觀眾會對這部真人版電影敬而遠之吧!

美國電影娛樂雜誌 Variety 影評:
真人版電影中配角登場退場頻繁,電影中幾乎沒有訴說感情的部分,演員似乎就像是為了消化那長長的演員名單而出場一樣,最大的問題在於山田涼介沒有說服力的演技,讓觀眾無法感受到愛德華做背負的罪惡感。

電影新聞網站 Borrowing Tape:
狂野的變化與豐富多彩的視覺效果,讓鋼煉真人版至少不能說是無聊,但這部電影真的好到能成為東京國際電影節開場作品嗎?或許不配,但我們欣賞這種大膽的選擇。

冇講錯,真係註定了要被放到清倉大甩賣角落的命運

係味睇唔到D圖?
對唔對得住牛媽阿⋯⋯

得劍心對得住個原作

而唔係佢地日式個種

日式係咪up完一大堆廢話
之後一齊出拔刀術
跟住是但一件趴係地

o個d叫殺陣
日本仔真人化最撚大獲係個做型
漫畫畫出黎為左有視覺效果同特點 D 人既髮型衣著一定特別唔同
但一直接真人化果d特點就會顯著過頭變得7
你做真人化一定要改呢點 偏偏日本仔就係唔撚識
你試下One piece真人化
搵條友背心+草帽/赤裸上身+牛仔帽
根本7到唔敢想像

其實劍心真人版已係一個好好示範,
你試下真人版個造型好似原作咁橙紅色丫,
一定變得好cosplay

外國對劍心電影既評價好似都唔差

劍心唔洗特技 同啲好浮誇既造型 而且個武指 真係做得出色 打鬥好正
加上故事背景係日本 黃種人做最自然
你搵個鬼佬扮劍心 真係唔敢想像
死亡筆記 寄生獸 都好睇

最緊要係打鬥真係當港產個種武打片拍法
唔係日式個種鳩叫招式,最多都係有一,二招出完先介紹返個名,唔係一路出一路叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞