貢茶算唔算珍奶界龍頭大佬

248 回覆
1896 Like 102 Dislike
元朗Yoho mall開左間新comebuytea
同平時既comebuy好唔同 都係即沖既
好撚好飲 好飲過天仁
間野開左無再飲過天仁

屯元天jj表示試下先
Btw 天水圍站就快開天仁

呢間正 睇住佢即沖
次次去到都無奶蓋
上次買天仁,個職員竟然將啲冰攪碎,冰碎左加落奶茶到,飲落咪好撚水囉,垃圾
上次買天仁,個職員竟然將啲冰攪碎,冰碎左加落奶茶到,飲落咪好撚水囉,垃圾

不嬲都係咁架喎
有次business trip 番大陸飲喜茶,跟本太撚屈機,不過大陸野除左狗肉同活貓刺身之外,係連登講應該屌到仆街

香港同台灣都飲過唔少,我跟mobile01飲過top10 list, 天仁同茶湯會算係比較好少少, 台灣就試左70%下面個表

之前有post話喜茶有啲成份係香港係禁左
揾唔翻 巴打自求多福

我有睇但無人搵到, 個個post 都話有禁左成份但完全無source, 我之前join開食安中心food trade forums 都唔見有人睇, 甜菊醇甙又唔係, 132u, 132bd 又唔中, 我同我腸 果班phd都唔知d料邊度黎

不嬲都係咁架喎

冰碎, SA大, used for rapid chilling, 大慨比3cmx3cm冰塊冷速快20%
平均一個台灣人飲完一唔駛17分鐘, 用碎冰有好處, 大冰係用黎保chill多
咪一樣
從來唔會係任何台式飲品店點奶茶
明明香港d奶茶好飲咁撚多
大陸最hit果2間一定好味
你睇下佢地用咩茶同咩設備就知, 茶用sri lanka, cheeze top 係tillamook/land o'lakes
設備用huber+thermal care
chiller係用thermoscience rapid chiller
香港真係無得鬥 , 原因:

喜茶-IDG資本-超一億元投資
奈雪の茶-天圖資本-過億元投資

而家跟本燒錢

香港有幾間最搞笑唔係用pp黎裝熱飲
拎d杯塑膠成份做migration tests 真係出撚哂事
今日行過德福試左賞茶
勁撚難飲
嗌少甜結果無味
茶同奶又好似溝唔埋咁
珍珠都ok嘅
我諗我唔會再試賞茶

利申: 以前飲開天仁913珍珠奶茶少糖 而家都難飲左好多
戒奶茶算
香港黎講

天仁, 清玉, 賞茶, 茶湯會, sharetea < 呢5間唔差

珍珠既話就好睇幾時煮好, 一早煮完仲差好多
所以多人買既店珍珠turnover rate 大d 係好事

香港茶記野飲有幾多間鋪真係專賣單杯外賣呀
大陸最hit果2間一定好味
你睇下佢地用咩茶同咩設備就知, 茶用sri lanka, cheeze top 係tillamook/land o'lakes
設備用huber+thermal care
chiller係用thermoscience rapid chiller
香港真係無得鬥 , 原因:

喜茶-IDG資本-超一億元投資
奈雪の茶-天圖資本-過億元投資

而家跟本燒錢

香港有幾間最搞笑唔係用pp黎裝熱飲
拎d杯塑膠成份做migration tests 真係出撚哂事

我成日都唔識點可以一次飲曬芝士同茶
好似好易倒瀉搞成身都係
天仁同sharetea 都好飲
sharetea叫珍珠奶茶走糖都仲係得個甜字冇茶味都話好飲

我都鐘意飲港式架 不過港式一定要熱飲 去茶記必叫
台式港式可以並存 夏天行街熱辣辣就一定係飲台啦

其實覺得茶湯會好過shareteax100000
不過開post果陣醒唔起
天仁都叫無茶味咁其他鋪全部都係水黎
貢茶只飲奶蓋烏龍,仲要微糖
香港黎講

天仁, 清玉, 賞茶, 茶湯會, sharetea < 呢5間唔差

珍珠既話就好睇幾時煮好, 一早煮完仲差好多
所以多人買既店珍珠turnover rate 大d 係好事

巴打盛行 咁有研究

其實覺得茶湯會好過shareteax100000
不過開post果陣醒唔起

我返灣仔嘅
嗰次就係見天仁太多人先過去sharetea買
一飲仆街中伏
今日行過德福試左賞茶
勁撚難飲
嗌少甜結果無味
茶同奶又好似溝唔埋咁
珍珠都ok嘅
我諗我唔會再試賞茶

利申: 以前飲開天仁913珍珠奶茶少糖 而家都難飲左好多
戒奶茶算

我都係比德福果間搞到無哂癮

我都唔知點解會有人讚歇腳亭
淨係敢就咁嗌佢啲茶走糖熱飲當飲茶包
貢茶係全線分店都好穩定咁難飲

認真 我試過哂全線嘅貢茶 得屋企附近嗰間係好飲

淘大個間好難飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞