究竟邊一個發明「著suit等於專業」?

89 回覆
233 Like 16 Dislike
事實上如果你係公司唯一一個charter
你真係可以做唯一一個頹tee人

利申: 堅係見過

d豆泥公司 著咩有咩人理
衣著係文化嚟,你可以唔跟,但預咗有人側目

公司policy
btw實有人話你可以唔撈
有唔合理既文化,淨係識叫人跟/quit
點解唔諗下呢種文化值唔值得保留呢

你出街見到個毒撚打扮嘅人都會覺得佢係毒撚性格,著得陽光嘅男仔會覺得佢個人有活力

呢啲就係所謂衣著文化,衣著的確係會畀人一個印象,而唔係話你著咗果套衫你會即刻有改變
全球十大首富有幾個著suit?佢地係咪好唔專業?

有錢同專業係兩回事
有錢人著西裝係上流社會既象徵

steve jobs同朱克伯格好唔上流

佢地去president ball咪一L樣著suit
又唔見佢地T-shirt牛仔褲去參加晚宴
全球十大首富有幾個著suit?佢地係咪好唔專業?

有錢同專業係兩回事
有錢人著西裝係上流社會既象徵

steve jobs同朱克伯格好唔上流

佢地去president ball咪一L樣著suit
又唔見佢地T-shirt牛仔褲去參加晚宴

諗起grad din著tee裇短褲果條友

我同意著suit係一種禮儀, 也是一種時裝(可以了解一下西裝文化)
好反對丶反感「著suit俾人professional既感覺;唔著就影響個人丶公司image」呢個觀念

樓上幅圖係一個好例子

紅字cannot agree more

笑撚左

睇相都感受到佢地個種對工作嘅熱誠
人地中意打扮唔得嘅,咩都要反,係咪要全世界都要uniqlo毒撚look先得

連登仔真係恐怖過納粹
聽日著底褲返工
btw 原來有人會唔著底褲返工

笑撚左

睇相都感受到佢地個種對工作嘅熱誠

左上角個幾條友好唔敬業
D商場保安都著西裝架 專業

我諗佢地嗰啲叫uniform 未算suit阿
Dreescode
好似你見到紅黃綠燈咁 就會諗到紅綠燈
都係code嚟
社會上仲有好多code 多到數唔哂
老老實實除左banking finance同要見客嘅post / 行業,基本上得啲fresh grad會著老西返工

睇咩行業啦
好多大公司,大老細仲係日日著suit

大老細要見客
如果第一次見面,你Tee加條爛既501上黎我公司,
我驚出面個小姐唔俾你入黎
保險佬on99
咁大劉算咩
連登就係咁低質
有巴打指出樓主最重要一個謬誤
就係著suit係formal,唔係專業
但啲小朋友淨係走去泥漿摔角講邊個世界首富唔著suit
連登得啖笑

我同意著suit係一種禮儀, 也是一種時裝(可以了解一下西裝文化)
好反對丶反感「著suit俾人professional既感覺;唔著就影響個人丶公司image」呢個觀念

樓上幅圖係一個好例子

紅字cannot agree more

你話見客丶出席公司發佈會等
我視為社交場合, 著suit可以接受

但番d明知做back office不會見人既位
都要員工著suit, 或者規定一定恤衫西褲皮鞋
真係on9

以前番過份intern, 唔係見客, 只是在office埋頭做
個HR已經話一定要恤衫西褲 熱撚到
之後番政府牛記笠記

廢中文法
做緊鬼佬公司個個casual wear
social norm都要反
諗起HKICPA條rap片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞