究竟邊一個發明「著suit等於專業」?

89 回覆
233 Like 16 Dislike
呢類主題梗有人攞啲極端例子嚟講
喂大佬個啲人勁到億中無一
你叻到改變世界咪可以咁著囉

好似真心左

話說依家啲新興產業都興著返無咁formal
除非開好認真嘅會或者正式場合

如果香港
講乜鬼新興產業
來來去去都係地產商,銀行
一係制服,一係suit

咁又係 香港站得住腳嘅行業種類真係好少
最近上過一個做digital business嘅公司
個氣氛都唔錯 啲人唔洗著suit
Office格局有啲Google feel 幾舒服
衣著係文化嚟,你可以唔跟,但預咗有人側目

公司policy
btw實有人話你可以唔撈
有唔合理既文化,淨係識叫人跟/quit
點解唔諗下呢種文化值唔值得保留呢
呢類主題梗有人攞啲極端例子嚟講
喂大佬個啲人勁到億中無一
你叻到改變世界咪可以咁著囉

好似真心左

話說依家啲新興產業都興著返無咁formal
除非開好認真嘅會或者正式場合

相信佢一定覺得自己著左套suit d professional sense就湧晒出嚟

唔係着住suit就會pro D,
人地行埋去聽你講幾句嘢就知你大約乜料啦

街邊D地產狗保險狗着住suit都係一班狗
著suit都要屌
毒撚自己唔夠膽著,就想搞到全世界人都唔好著
衣著係文化嚟,你可以唔跟,但預咗有人側目

公司policy
btw實有人話你可以唔撈
有唔合理既文化,淨係識叫人跟/quit
點解唔諗下呢種文化值唔值得保留呢

如果話同大老細開會或者見客 叫你著suit都合理嘅 始終商業世界嘅基本禮儀

但平時返工都要suit就真係幾煩
著suit都要屌

依巴打邏輯 反強姦等於唔夠膽強姦
反殺人等於唔夠膽殺人
[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖
https://lihkg.com/t/455297
入去問
事實上如果你係公司唯一一個charter
你真係可以做唯一一個頹tee人

利申: 堅係見過
我公司做it 全公司男同事都要著suit
著suit都要屌

依巴打邏輯 反強姦等於唔夠膽強姦
反殺人等於唔夠膽殺人

林鄭上高登?反一地兩檢等於無膽接受新事物

笑撚左
由細到大就教話咩著得好係尊重自己尊重人,一啲又話要show Professional,講黎講去都未必講得人入耳

你因應咩場合著咩衫係睇你想達到咩目的
你想顯得成熟穩重就著suit,著重好細節
你想顯得柒毒,咪涼鞋底衫爛牛
你想掩人面目,可以著大眾衫

著suit等於專業,係D老屎忽過份簡化穿搭嘅目的
要顯得專業,就係一身細節都要執正做好
打呔要束緊,西裝要啱身,長褲長度同對鞋尖頭圓頭要都要合乎場景中的身份地位,上下身每樣穿搭都要配合顏色
做得好畀人一絲不苟嘅印象就會有專業的錯覺
做唔好,好啲就MK仔,再差啲似古惑仔,陰公啲似低能仔

當然有特例,好似神父有袍,好似一下子乜都遮哂,但個份專業在於乾淨同莊嚴,一身打扮包含住嚴肅同歷史感
如果神父行出黎著到飛輪海咁,拗頸可以話都得,但確實又離開好多人嘅期望

講到底,除非你係個別範疇的專業可以成為該行指標,蓋過一切(例:Steve Jobs),否則唔想太特立獨行,都係跟番大隊穩陣
但路係人行出黎,柒同型個條界線,如果樓主自命永不過界,咪悉隨尊便

P.S. 首富們可以唔著suit唔代表佢著得cheap,李嘉誠可以戴USD 400嘅錶而唔cheap,係因為佢係李嘉誠唔係隻錶唔cheap
P.S.2. 早年文化評論人都係西裝多,之後梁文道開始上到一定高度。個別人士都會跟風學佢打扮,好似邵家臻咁。但係柒係型就各自判斷喇
P.S.3. 樓主可參考下佬訊,啲穿搭細節都幾有趣
酒樓部長
酒樓部長

專業人士
點解班愛国撚唔著唐裝?
樓主好快就會問題,
通常著suit返工嘅人, 都係食物鏈最低層
樓主好快就會發現,
樓主好快就會問題,

無覺得自己高級過
點解班愛国撚唔著唐裝?

仲洗問 因為佢地係專業愛國人士
由細到大就教話咩著得好係尊重自己尊重人,一啲又話要show Professional,講黎講去都未必講得人入耳

打呔要束緊,西裝要啱身,長褲長度同對鞋尖頭圓頭要都要合乎場景中的身份地位,上下身每樣穿搭都要配合顏色

當然有特例,好似神父有袍,好似一下子乜都遮哂,但個份專業在於乾淨同莊嚴,一身打扮包含住嚴肅同歷史感
如果神父行出黎著到飛輪海咁,拗頸可以話都得,但確實又離開好多人嘅期望

講到底,除非你係個別範疇的專業可以成為該行指標,蓋過一切(例:Steve Jobs),否則唔想太特立獨行,都係跟番大隊穩陣
但路係人行出黎,柒同型個條界線,如果樓主自命永不過界,咪悉隨尊便

P.S. 首富們可以唔著suit唔代表佢著得cheap,李嘉誠可以戴USD 400嘅錶而唔cheap,係因為佢係李嘉誠唔係隻錶唔cheap
P.S.2. 早年文化評論人都係西裝多,之後梁文道開始上到一定高度。個別人士都會跟風學佢打扮,好似邵家臻咁。但係柒係型就各自判斷喇

成篇野都講到得著suit先正面 夠晒客觀
人靠衣裝,有錢人或者叻既人好多人都知佢地咩料,唔需要著西裝已經得到對方尊重.例如誠哥踢拖背心叫你買隻股你就會即買,但同樣外形既維園阿伯叫你買你就一定睬佢都傻.

凡夫走卒無人識你,要判斷你既能力只可以由衣著睇起,所以衣裝要整潔正式,由於今日世界係西方主導,正裝當然跟返西方著老西.

重點唔係著suit,重點係suit提供左好多細節係大眾都識得欣賞
好似T-shirt咁,係講make a statement,如果懂得處理,個statement表達得容易入口又富於細味,一樣可以顯得專業。好似steve jobs咁,佢句statement就係高雅簡約品味,佢做到做得好好

樓主,你想行其他路線都可以加油
大熱天時仲著suit
搵得果兩萬幾又著suit 呀
著suit 唔係仲要迫地鐵喔

重點唔係著suit,重點係suit提供左好多細節係大眾都識得欣賞
好似T-shirt咁,係講make a statement,如果懂得處理,個statement表達得容易入口又富於細味,一樣可以顯得專業。好似steve jobs咁,佢句statement就係高雅簡約品味,佢做到做得好好

樓主,你想行其他路線都可以加油

著名男性時尚雜誌 GQ 選出 10 大矽谷最差衣著品味男士,排第 2 的就是 Apple 教主 Steve Jobs!相信大家一定不會反對吧?十年如一日的黑色衫加牛件褲及運動鞋。不過第 1 位你又能夠猜出來嗎?

第 1 位就是 Facebook 之父 - Mark Zuckerberg!其實他也不是第一次獲這類的獎了…招牌的圓領衫、牛仔褲及運動鞋…果然成功的人都有相同之處!

岩呀 Steve Jobs, Zuckerberg好有品味好著重細節呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞