究竟邊一個發明「著suit等於專業」?

89 回覆
233 Like 16 Dislike
全球十大首富有幾個著suit?佢地係咪好唔專業?
佢哋唔洗專業,專業人士係要嚟俾佢哋洗。

有錢同專業係兩回事
有錢人著西裝係上流社會既象徵
讀緊書都要著suit present嗰啲先造作

著 suit 係 formal 唔係專業

suit唔係專業
係一種禮儀
你可以唔跟,有本事的話

有錢同專業係兩回事

steve jobs同朱克伯格好唔上流

著 suit 係 formal 唔係專業

唔知你講咩場合啦,我就淨係想講返工
返工要著suit係話要show professional image俾人睇

suit唔係專業
係一種禮儀
你可以唔跟,有本事的話

ys 可以唔跟,但會俾人炒
咁你咪著底褲返工
都無人可以質疑你既專業

有錢同專業係兩回事

steve jobs同朱克伯格好唔上流

不嬲都覺得steve jobs同朱克伯格好唔專業又無禮貌,竟然唔著suit垃撚圾
老老實實除左banking finance同要見客嘅post / 行業,基本上得啲fresh grad會著老西返工
老老實實除左banking finance同要見客嘅post / 行業,基本上得啲fresh grad會著老西返工

岩呀 我間公司大部份都要著suit
雖然d老細起碼四五十歲,但佢地應該都係fresh grad
咁你咪著底褲返工
都無人可以質疑你既專業

巴打見解咁獨到
相信你一定係著底褲返工既專業人士

睇咩行業啦
好多大公司,大老細仲係日日著suit
呢類主題梗有人攞啲極端例子嚟講
喂大佬個啲人勁到億中無一
你叻到改變世界咪可以咁著囉

好似真心左

話說依家啲新興產業都興著返無咁formal
除非開好認真嘅會或者正式場合
情況同返學要著校服一樣
D商場保安都著西裝架 專業
D商場保安都著西裝架 專業

我同意

好似真心左

如果香港
講乜鬼新興產業
來來去去都係地產商,銀行
一係制服,一係suit

好似真心左

相信佢一定覺得自己著左套suit d professional sense就湧晒出嚟

好似真心左

如果香港
講乜鬼新興產業
來來去去都係地產商,銀行
一係制服,一係suit

訴諸多數就等於著suit好專業?
衣著係文化嚟,你可以唔跟,但預咗有人側目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞