佛學 telegram group

129 回覆
13 Like 9 Dislike

我一直都覺得係 人同所有生物一樣毫冇特別 我都一直諗緊善與惡 善係人類所定 人類既善其實係咪真既善

不思善 不思惡 善惡係人介定,其次 一切眾生都要生老病惡等苦 無有差別,姐係李家誠咁有錢 佢都要死

所以其實我唔需要思善惡 定跟我自己既標準去看待 眾生平等 皆入輪迴

跟就跟佛陀講野無死 事實上我地一日未有初果/明心菩提 都未能了悟

無記錯不思善不思惡係六祖講,禪宗講法係一念無念
善惡係對立面,有善自然有惡,有生就有死,一念起分別就唔能夠明心見性,因為「才起分別,便成污染」
所以睇《維摩詰經》,文殊菩薩解答維摩詰居士何謂不二法門?
文殊師利答:如我意者,於一切法無言無說,無示無識,離諸問答。
而維摩詰以沉默作為不二法門嘅回答
最終文殊師利歎曰:善哉!善哉!乃至無有文字、語言,是真入不二法門。
言語來自概念,兩者都好易落入比較分別,因此止觀五上曰:「言語道斷,心行處滅,故名不可思議境。」

意思係我地唔需要去言語評論 用心去睇就可以?

我認為係,因為金剛經話一切名相都唔需要執著。換言之當你根器成熟時,自然就能夠契入佛經既道理,能夠有所意會。

一入究竟 絕之戲論
有無人試過內觀中心既十日內觀營?感覺如何?

咩東東?分享多啲黎聽下丫

http://www.mutta.dhamma.org/new/HKVMC_Chi/HKVMC_Home_Chi.html

Hi 羅漢果
了解佛教最重要係明白阿含經及大小乘論典
阿含、阿毘達磨、中觀、唯識是基本,十分重要
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例
弘法大師的十住心判教是以賢首宗為基礎
賢首宗以如來藏思想為基礎
了解唯識自然了解如來藏思想

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

巴打講咗一部份
唯識可以話係華嚴同如來藏嘅基本,對於次第修行係極有幫助
即兩部界中的金剛界,根據《金剛頂經》勾劃為九會金剛界曼荼羅,顯教從因地到果地,從降三世羯磨會到中央五相成身會;密教則從果地到因地,持身口意三密得五相成身

天台則啟自龍樹菩薩《中論》的「因緣所生法」偈,可算中觀一脈,後來智顗大師所倡佛性思想則近於唐密中的胎藏界,表眾生心中本自具足如來五智,因大日如來開出八葉蓮台十三大院
如對唐密有興趣,建議搵阿闍梨傳授,呢個係傳承問題,免犯越三昧耶罪
經典可以參看《大日經》、《金剛頂經》、《蘇悉地經》同《理趣經》等比較大路
論作當然係善無畏三藏《大日經疏》全本講大日經,後來日人亦有《大日經疏遍明除暗鈔》《指心鈔》等補註
《十住心論》為弘法大師判教,又以《大日經住心品》為基礎
另外睇《十卷章》,咁教理上都有相當認識,但當然修行上又係另一套

東密重金剛界
台密則重胎藏界
實際兩界都係如來藏思想
實質如來藏思想十分粗淺
中觀、唯識才是正宗

另外,不明白從高野山學法者何以排斥用東密這名字?
是政治原因?
其實東密是東寺之密宗之意(不是日本之密宗的意思)
與台密(天台宗之密宗)相對
既是弘法大師系統
理應表明係東密

其實東密學十卷章,大日經疏,理趣經都要傳承
http://www.shuchiin.ac.jp/about/persons.php#den
・三宝院憲深方一流伝授(平成11~13年度)
・秘蔵記講伝(平成14~15年度)
・秘鈔伝授(平成22~24年度)以上、上田霊城大阿
・理趣経講伝(平成16~17年度)
・大日経講伝(平成18~21年度)以上、松長有慶大阿
・南山進流声明一流伝授(平成26年度〜)潮弘憲大阿

唔係話灌個傳法灌頂就咩都得
傳法灌頂只係事相上初步灌頂
教相及事相仍未深入
要得到一流傳授,得傳燈阿闍梨位才可說深入事相
而且要兼學數流甚至台密

民國持松法師除學中院流
也學三寶院流、安祥寺流、傳法院流及台密

華人界應該只有持松、悟光有傳燈阿闍梨位
王弘願、程宅安、黎乙真應該也有
其他都冇咩人有

要深入東密
至少要識日文
基本上要去日本
日本仲有好多超勁嘅大阿

上田霊城
高野山現座主中西啟寶
都係事相大家

前座主松長有慶
除了傳統教相叻
仲係藏文專家
同達賴喇嘛好friend

所以唔識日文基本只學到皮相
因為密敎重師承
大師都係日本人

以上所講應該都得罪一啲人
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

巴打講咗一部份
即兩部界中的金剛界,根據《金剛頂經》勾劃為九會金剛界曼荼羅,顯教從因地到果地,從降三世羯磨會到中央五相成身會;密教則從果地到因地,持身口意三密得五相成身

天台則啟自龍樹菩薩《中論》的「因緣所生法」偈,可算中觀一脈,後來智顗大師所倡佛性思想則近於唐密中的胎藏界,表眾生心中本自具足如來五智,因大日如來開出八葉蓮台十三大院
如對唐密有興趣,建議搵阿闍梨傳授,呢個係傳承問題,免犯越三昧耶罪
經典可以參看《大日經》、《金剛頂經》、《蘇悉地經》同《理趣經》等比較大路
論作當然係善無畏三藏《大日經疏》全本講大日經,後來日人亦有《大日經疏遍明除暗鈔》《指心鈔》等補註
另外睇《十卷章》,咁教理上都有相當認識,但當然修行上又係另一套

東密重金剛界
台密則重胎藏界
實際兩界都係如來藏思想
實質如來藏思想十分粗淺
中觀、唯識才是正宗

是政治原因?
既是弘法大師系統
理應表明係東密

http://www.shuchiin.ac.jp/about/persons.php#den

教相及事相仍未深入
而且要兼學數流甚至台密

民國持松法師除學中院流

其他都冇咩人有

要深入東密
至少要識日文
基本上要去日本
日本仲有好多超勁嘅大阿

上田霊城
高野山現座主中西啟寶
都係事相大家

前座主松長有慶
除了傳統教相叻
仲係藏文專家

因為密敎重師承
大師都係日本人

即係巴打都有學日文去日本深造過?有咩體會
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

巴打講咗一部份

東密重金剛界
台密則重胎藏界
實際兩界都係如來藏思想
實質如來藏思想十分粗淺
中觀、唯識才是正宗

是政治原因?
既是弘法大師系統
理應表明係東密

教相及事相仍未深入
而且要兼學數流甚至台密

民國持松法師除學中院流

其他都冇咩人有

要深入東密
至少要識日文
基本上要去日本
日本仲有好多超勁嘅大阿

上田霊城
高野山現座主中西啟寶
都係事相大家

前座主松長有慶
除了傳統教相叻
仲係藏文專家

因為密敎重師承
大師都係日本人

無錯,所謂傳法灌頂都只是第一步,粗略叫做得到入場資格
既然師兄認為東密和唐密都是一樣出處,那就不用起分別心,如師兄用賢首宗,他人用華嚴宗一樣。如果深究下去,還要像日本分東寺真言宗、高野山真言宗等,高野山真言宗還有小野、廣澤、中院......
最終還是風動和幡動的問題
據我所知,青龍寺住持寬旭阿闍梨數月前到高野山是受一流傳授
在高野山升僧階不容易,還是要好好實修
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

巴打講咗一部份

東密重金剛界
台密則重胎藏界
實際兩界都係如來藏思想
實質如來藏思想十分粗淺
中觀、唯識才是正宗

是政治原因?
既是弘法大師系統
理應表明係東密

教相及事相仍未深入
而且要兼學數流甚至台密

民國持松法師除學中院流

其他都冇咩人有

要深入東密
至少要識日文
基本上要去日本
日本仲有好多超勁嘅大阿

上田霊城
高野山現座主中西啟寶
都係事相大家

前座主松長有慶
除了傳統教相叻
仲係藏文專家

因為密敎重師承
大師都係日本人

即係巴打都有學日文去日本深造過?有咩體會

冇去日本
只係對東密略知一二

巴打厲害,應該去學東密

切磋下
我一啲都唔厲害
我已歸心中觀、唯識
有時持下咒
對東密已興趣唔大
而且我眼界高
港,台嘅阿闍梨唔合我心水
要學就要跟大阿
有啲想跟上田靈城大阿
但手續十分麻煩,要學日文......

其實愚見以為東密框架在十八道
十八道精髓在字輪觀
字輪觀
觀字形及字義
即是修空觀
如觀阿字本不生
先觀阿字字形,即是修止(奢摩他)
後觀阿字字義:本不生,即是修觀(毗婆舍那)
觀本不生即觀空

觀空必要了解中觀、唯識
所以東密不及中觀、唯識重要

西藏學密,先要學中觀即在此義

人人學密,好多為現世利益,自以為高
咁只係人天乘
不及發菩提心,只為眾生,不顧自己,學中觀、唯識
咁就係大乘

發菩提心,念唔靈嘅咒也靈
《瑜伽師地論》:「若餘眾生,為欲息滅、疾疫、災橫,所用無驗呪句、明句,菩薩用之,尚令有驗,何況驗者?」
"佛教各密宗法門有一個基本特色,那就是在你把自己觀想成佛之前,不管你使用的法本是否包括唵(自性清淨)等梵文字,你都要觀空性。這是為了強調你必須把證空性的智慧化成佛的形相。雖然在開始的階段,這只是一種想像,但可以幫助行者在未來從空性智慧中生起佛相。因此,如果行者不瞭解唯識瑜伽宗或中觀宗所詮釋的空性。就很難修密宗瑜伽。 "
http://www.dalailamaworld.com/topic.php?t=146
咁多位巴打對佛教咁多知識,有無編輯維基,可以幫到好多人
以何因緣咁既post 都有七個負評?

咁有人鐘意 就有人唔鐘意

咁有人鐘意 就有人唔鐘意

九個了
各位小弟開左組喇
歡迎邀請任何對佛學佛教佛法佛理有興趣者入黎結緣
https://goo.gl/4g6kuu
心淨 則國土淨。悟即佛。 一切唯心。
如上為摘抄,略有心得。
未學 對佛學有興趣。希望指教。
個群組升級左做super group 可以容納更多人
https://t.me/hkbodhigarden
「應作如是觀」
鄙人紅白花黃都有學,但因為喜歡修蓮師的原因主要學寧瑪派同噶舉派
師兄去創古?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞