佛學 telegram group

129 回覆
13 Like 9 Dislike
了解佛教最重要係明白阿含經及大小乘論典
阿含、阿毘達磨、中觀、唯識是基本,十分重要
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例
弘法大師的十住心判教是以賢首宗為基礎
賢首宗以如來藏思想為基礎
了解唯識自然了解如來藏思想

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

幾多連登仔等好似你咁既巴打出黎指點入門迷津
我想入組
https://t.me/treasureu

齋係度傾到唔記得開
儲下人氣先,到時邀請巴打入
如果入gp做CD-ROM 得唔得
好多高手
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

其實我好廢

唔識"指點迷津"

另外,我份人對唔同意嘅見解

就會批評

唔介意可加我

https://t.me/tshung
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

其實我好廢

唔識"指點迷津"

就會批評

唔介意可加我

講佛學,可分為:
純學術立場嘅佛學同宗教立場嘅佛學
兩者往往差異好大

比如大乘佛經係咪佛說
純學術立場嘅佛學多認為唔係佛說
宗教(大乘佛教)立場嘅佛學認為係佛說

我自己有時見解同純學術嘅佛學一様
有時同宗教嘅佛學一様

我認為兩者可調和
我信奉大乘佛教
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

其實我好廢

唔識"指點迷津"

就會批評

唔介意可加我

講佛學,可分為:
兩者往往差異好大

比如大乘佛經係咪佛說

有時同宗教嘅佛學一様

我認為兩者可調和
我信奉大乘佛教

符合法印即佛說

其實巴打為何要入門?

可以話因為越諗越感覺到自己渺小同有限 想認識佛學係點樣睇人類同世界

哦~換而之覺得渺小同有限為巴打帶來無力感之類既情緒?

人類唔特別 同隻螞蟻都無分別

我一直都覺得係 人同所有生物一樣毫冇特別 我都一直諗緊善與惡 善係人類所定 人類既善其實係咪真既善

不思善 不思惡 善惡係人介定,其次 一切眾生都要生老病惡等苦 無有差別,姐係李家誠咁有錢 佢都要死

所以其實我唔需要思善惡 定跟我自己既標準去看待 眾生平等 皆入輪迴

跟就跟佛陀講野無死 事實上我地一日未有初果/明心菩提 都未能了悟
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

巴打講咗一部份
唯識可以話係華嚴同如來藏嘅基本,對於次第修行係極有幫助
即兩部界中的金剛界,根據《金剛頂經》勾劃為九會金剛界曼荼羅,顯教從因地到果地,從降三世羯磨會到中央五相成身會;密教則從果地到因地,持身口意三密得五相成身

天台則啟自龍樹菩薩《中論》的「因緣所生法」偈,可算中觀一脈,後來智顗大師所倡佛性思想則近於唐密中的胎藏界,表眾生心中本自具足如來五智,因大日如來開出八葉蓮台十三大院
如對唐密有興趣,建議搵阿闍梨傳授,呢個係傳承問題,免犯越三昧耶罪
經典可以參看《大日經》、《金剛頂經》、《蘇悉地經》同《理趣經》等比較大路
論作當然係善無畏三藏《大日經疏》全本講大日經,後來日人亦有《大日經疏遍明除暗鈔》《指心鈔》等補註
《十住心論》為弘法大師判教,又以《大日經住心品》為基礎
另外睇《十卷章》,咁教理上都有相當認識,但當然修行上又係另一套

可以話因為越諗越感覺到自己渺小同有限 想認識佛學係點樣睇人類同世界

我一直都覺得係 人同所有生物一樣毫冇特別 我都一直諗緊善與惡 善係人類所定 人類既善其實係咪真既善

不思善 不思惡 善惡係人介定,其次 一切眾生都要生老病惡等苦 無有差別,姐係李家誠咁有錢 佢都要死

所以其實我唔需要思善惡 定跟我自己既標準去看待 眾生平等 皆入輪迴

跟就跟佛陀講野無死 事實上我地一日未有初果/明心菩提 都未能了悟

師兄 求指點不求了悟 只想清自身

其實巴打為何要入門?

無記錯不思善不思惡係六祖講,禪宗講法係一念無念
善惡係對立面,有善自然有惡,有生就有死,一念起分別就唔能夠明心見性,因為「才起分別,便成污染」
所以睇《維摩詰經》,文殊菩薩解答維摩詰居士何謂不二法門?
文殊師利答:如我意者,於一切法無言無說,無示無識,離諸問答。
而維摩詰以沉默作為不二法門嘅回答
最終文殊師利歎曰:善哉!善哉!乃至無有文字、語言,是真入不二法門。
言語來自概念,兩者都好易落入比較分別,因此止觀五上曰:「言語道斷,心行處滅,故名不可思議境。」
如果入gp做CD-ROM 得唔得

觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

其實我好廢

唔識"指點迷津"

就會批評

唔介意可加我

講佛學,可分為:
兩者往往差異好大

比如大乘佛經係咪佛說

有時同宗教嘅佛學一様

我認為兩者可調和
我信奉大乘佛教

巴打講左個重點,兩者其實好大分別。
認識佛學唔代表學佛
學佛唔代表精佛學

不過都希望有個平台大家聚首交流結緣咁啦
有無巴打想學梵文?
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典

其實我好廢

唔識"指點迷津"

就會批評

唔介意可加我

講佛學,可分為:
兩者往往差異好大

比如大乘佛經係咪佛說

有時同宗教嘅佛學一様

我認為兩者可調和
我信奉大乘佛教

巴打講左個重點,兩者其實好大分別。
認識佛學唔代表學佛
學佛唔代表精佛學

不過都希望有個平台大家聚首交流結緣咁啦

佛學對於經教部分好有幫助
有無人試過內觀中心既十日內觀營?感覺如何?
有GP?

善惡係對立面,有善自然有惡,有生就有死,一念起分別就唔能夠明心見性,因為「才起分別,便成污染」
文殊師利答:如我意者,於一切法無言無說,無示無識,離諸問答。
最終文殊師利歎曰:善哉!善哉!乃至無有文字、語言,是真入不二法門。
言語來自概念,兩者都好易落入比較分別,因此止觀五上曰:「言語道斷,心行處滅,故名不可思議境。」

意思係我地唔需要去言語評論 用心去睇就可以?
巴打可唔可以加我入GP

https://t.me/Kit1123
有無巴打想學梵文?

有興趣想學
有無巴打想學梵文?

有啊頂

咩東東?分享多啲黎聽下丫

意思係我地唔需要去言語評論 用心去睇就可以?

我認為係,因為金剛經話一切名相都唔需要執著。換言之當你根器成熟時,自然就能夠契入佛經既道理,能夠有所意會。

咩東東?分享多啲黎聽下丫

http://www.mutta.dhamma.org/new/HKVMC_Chi/HKVMC_Home_Chi.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞