佛學 telegram group

129 回覆
13 Like 9 Dislike
新手 可以點入門
新手 可以點入門

http://www.charity.idv.tw/
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?
波若波羅蜜多心經 其實主旨係咩?

google左一下,搵到呢個網站解心經,唔知有無參考價值?

如果有巴打有興趣用telegram討論既,留低id交流下啦

照見五陰皆空

心經係般若既簡潔板 自然就係教你咩叫般若
我已經係佛。我係涅盤度佛鴆你地班仆街仔。
天舞寶輪!

如來 正等覺 請問你係佛陀定辟支佛
要理解心經
先要對緣起同空性有初步了解
經文入面講冇眼耳口鼻
你冇基礎認知根本解唔到佢講乜

心經中有好多看似矛盾嘅位
例如 無苦則滅道 無智亦無得(苦則滅道係佛學根義)仲有好多。心經講嘅並唔係空性(虛無主義),佢都寫明色即是空 空即是色。要瞭解空性嘅下一個層次,就係心經講嘅嘢,有d似尼采嘅「超人」

青原惟信禪師曾經對徒弟講:「老僧三十年前未曾參禪時,見山是山,見水是水。後來參禪悟道,見山不是山,見水不是水。而今個休歇處,依然見山是山,見水是水。」

聖義諦黎講,未曾有一法 不從因緣生 是故一切法 無不是空者 無我法空
要理解心經
經文入面講冇眼耳口鼻

例如 無苦則滅道 無智亦無得(苦則滅道係佛學根義)仲有好多。心經講嘅並唔係空性(虛無主義),佢都寫明色即是空 空即是色。要瞭解空性嘅下一個層次,就係心經講嘅嘢,有d似尼采嘅「超人」

青原惟信禪師曾經對徒弟講:「老僧三十年前未曾參禪時,見山是山,見水是水。後來參禪悟道,見山不是山,見水不是水。而今個休歇處,依然見山是山,見水是水。」

我既理解
空性唔係虛無主義
以下比喻
我地隻手空
所以可以拎起支筆寫字
放低支筆隻手空左
就可以拎起手術刀救人
放低手術刀
拎起獲鏟炒菜
因為空所以可以做唔同事業
學大乘既人行菩薩事業

空係非有非無 亦有亦無 世間一切事物唔係唔存在 係存在等短暫亦無有自性,當明左空 就可以非空非有 亦空亦有,不太過執於一邊,最後就係空不竟空
要理解心經
經文入面講冇眼耳口鼻

聖義諦黎講,未曾有一法 不從因緣生 是故一切法 無不是空者 無我法空

先前無提及巴打大名,失覺失覺
要理解心經
經文入面講冇眼耳口鼻

先前無提及巴打大名,失覺失覺

小弟學左半年 唔好大名我
熟唐密多啲,大家交流下
熟唐密多啲,大家交流下

遲d我做完四加行 可以一起討論
熟唐密多啲,大家交流下

想問下唐密四加行係做幾多次?
熟唐密多啲,大家交流下

如果高野山規矩應該係約100日做完整一次
包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行
做完就考試,之後入灌頂住
但呢個只係淨做四加行,仲未包括得度、圓通寺受三壇大戒呢啲前行
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行
但呢個只係淨做四加行,仲未包括得度、圓通寺受三壇大戒呢啲前行

巴打們係何因緣接觸佛教?香港地言密宗是否佛教中既小眾?
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

即係每樣做一次?
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

即係每樣做一次?

係啊,加行無記錯係7日,正行係14日
希望無記錯
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

細個有聽開,屋企有人信所以接觸
都算少數,但密教中藏密比例又佔多啲
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

細個有聽開,屋企有人信所以接觸
都算少數,但密教中藏密比例又佔多啲

咁對自身有無任何得益?我覺得香港而言普遍都唔太認識密宗,值得令多啲人了解下佢
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

可以話因為越諗越感覺到自己渺小同有限 想認識佛學係點樣睇人類同世界
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

可以話因為越諗越感覺到自己渺小同有限 想認識佛學係點樣睇人類同世界

哦~換而之覺得渺小同有限為巴打帶來無力感之類既情緒?
點睇hku 佛學研究中心
佢個master programme ok?
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

哦~換而之覺得渺小同有限為巴打帶來無力感之類既情緒?

記得佛經確有文字記載話呢個世界人身確係好「細粒」,所以其他世界既菩薩來臨釋迦牟尼佛所主既世界聽法參與集會時都會用神通將身變小(出處唔記得,好似係虛空藏菩薩本願經還是甚麼甚麼經)

聽聞全英文,中大果個就普通話廣東話英文都會用,視乎學生主要用咩語言

聽聞全英文,中大果個就普通話廣東話英文都會用,視乎學生主要用咩語言

我對佛學幾有興趣, 基本concept都明白, 想再進修但唔知應該睇咩
但係有部分神化野我都係完全接受唔到 e.g. 咩神通變小, 喇嘛可以轉生, 輪迴下一世等等
仲有接受唔到小乘佛教

我對佛學幾有興趣, 基本concept都明白, 想再進修但唔知應該睇咩
但係有部分神化野我都係完全接受唔到 e.g. 咩神通變小, 喇嘛可以轉生, 輪迴下一世等等
仲有接受唔到小乘佛教

其他先唔講, 如果冇輪迴就唔需要有佛教了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞