佛學 telegram group

129 回覆
13 Like 9 Dislike
點睇hku 佛學研究中心
佢個master programme ok?

聽聞全英文,中大果個就普通話廣東話英文都會用,視乎學生主要用咩語言

我對佛學幾有興趣, 基本concept都明白, 想再進修但唔知應該睇咩
但係有部分神化野我都係完全接受唔到 e.g. 咩神通變小, 喇嘛可以轉生, 輪迴下一世等等
仲有接受唔到小乘佛教

巴打又係咩因緣接觸到佛法?些牙下啦
小乘佛教有咩地方使巴打接受唔到佢?
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

可以話因為越諗越感覺到自己渺小同有限 想認識佛學係點樣睇人類同世界

哦~換而之覺得渺小同有限為巴打帶來無力感之類既情緒?

人類唔特別 同隻螞蟻都無分別
點睇hku 佛學研究中心
佢個master programme ok?

聽聞全英文,中大果個就普通話廣東話英文都會用,視乎學生主要用咩語言

我對佛學幾有興趣, 基本concept都明白, 想再進修但唔知應該睇咩
但係有部分神化野我都係完全接受唔到 e.g. 咩神通變小, 喇嘛可以轉生, 輪迴下一世等等
仲有接受唔到小乘佛教

其他先唔講, 如果冇輪迴就唔需要有佛教了

神化野唔好理 做好左經教先都可以 不過私底下都相信咁解
熟唐密多啲,大家交流下

遲d我做完四加行 可以一起討論

想問下唐密四加行係做幾多次?

如果高野山規矩應該係約100日做完整一次
包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行
做完就考試,之後入灌頂住
但呢個只係淨做四加行,仲未包括得度、圓通寺受三壇大戒呢啲前行

巴打們係何因緣接觸佛教?香港地言密宗是否佛教中既小眾?

細個有聽開,屋企有人信所以接觸
都算少數,但密教中藏密比例又佔多啲

咁對自身有無任何得益?我覺得香港而言普遍都唔太認識密宗,值得令多啲人了解下佢

都係眾生根器唔同 密乘都講明係祕密 又點會咁多人認識,不過呢個時期都盡量推d教法出黎咁解
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

可以話因為越諗越感覺到自己渺小同有限 想認識佛學係點樣睇人類同世界

記得佛經確有文字記載話呢個世界人身確係好「細粒」,所以其他世界既菩薩來臨釋迦牟尼佛所主既世界聽法參與集會時都會用神通將身變小(出處唔記得,好似係虛空藏菩薩本願經還是甚麼甚麼經)

係咪好似其中一句,一花一世界 一葉一菩提
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

我一直都覺得係 人同所有生物一樣毫冇特別 我都一直諗緊善與惡 善係人類所定 人類既善其實係咪真既善
希望幾位經常出現於佛學/佛理post既巴打同有心了解佛道既巴打會見到個post,大家一齊交流下

岩岩開始接觸

最好有d修左一段日子既居士帶住你

可以係邊搵到?
我上星期二去左一個禪修課(免費的),自己開始睇緊心經,六字大明咒
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

我一直都覺得係 人同所有生物一樣毫冇特別 我都一直諗緊善與惡 善係人類所定 人類既善其實係咪真既善

不思善 不思惡 善惡係人介定,其次 一切眾生都要生老病惡等苦 無有差別,姐係李家誠咁有錢 佢都要死
希望幾位經常出現於佛學/佛理post既巴打同有心了解佛道既巴打會見到個post,大家一齊交流下

岩岩開始接觸

最好有d修左一段日子既居士帶住你

可以係邊搵到?
我上星期二去左一個禪修課(免費的),自己開始睇緊心經,六字大明咒

睇清楚各宗派先 了解自己既根器 又要明白點解佛教會分裂,黎緊我去東密 有上師帶住修 有興趣可以tg我 無興趣都可以討論下 https://t.me/Jeffrey1
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行
但呢個只係淨做四加行,仲未包括得度、圓通寺受三壇大戒呢啲前行

咁對自身有無任何得益?我覺得香港而言普遍都唔太認識密宗,值得令多啲人了解下佢

都係眾生根器唔同 密乘都講明係祕密 又點會咁多人認識,不過呢個時期都盡量推d教法出黎咁解

咁密宗應該如何同提倡以性愛高潮快感達至至高修行境界果一套說法分開?小弟對呢方面認知真係好模糊,求巴打解說

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

咁密宗應該如何同提倡以性愛高潮快感達至至高修行境界果一套說法分開?小弟對呢方面認知真係好模糊,求巴打解說

我都問過牧師 無上瑜珈既雙運 係有四種 只有一種係用實體明妃 而且係講明只要有一絲淫念 直墜金剛地獄,密乘並唔提倡高潮達致(要理解呢點)
但就我個人而言,佛在世時開示過往後世間有人會用淫行去偽裝佛法,咁你信邊樣就好個人選擇,我個人而言就絕對抗拒
Ps 小弟知得好小 有錯請指正
去睇下維基搵下網上資料,何解密宗講到好似唔入呢個宗派都你都唔會知佢係咩,猶如有內(自己人)外(唔識既人)之分?

修緊密宗既巴打可否些牙多啲呢一乘係點既一回事?
去睇下維基搵下網上資料,何解密宗講到好似唔入呢個宗派都你都唔會知佢係咩,猶如有內(自己人)外(唔識既人)之分?

因為人地外內密 三密 係祕密 祕密既好處 保存得比較好 呢一乘主要以咒術同護法神 修持特定既護法去成就究竟,你鐘意邊個護法都得 眾生苦惱於情 或金錢都有相應既護法比你修

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

我都問過牧師 無上瑜珈既雙運 係有四種 只有一種係用實體明妃 而且係講明只要有一絲淫念 直墜金剛地獄,密乘並唔提倡高潮達致(要理解呢點)
但就我個人而言,佛在世時開示過往後世間有人會用淫行去偽裝佛法,咁你信邊樣就好個人選擇,我個人而言就絕對抗拒

咁用實體明妃呢種修行同巴打後面話「用淫行去偽裝佛法」一說有無抵觸?講講下諗起密乘真係秘密到會有信徒同上師有性愛醜聞傳出
簡單黎講 小乘針對生死呢埋根本煩惱 密乘同大乘反而入世 以解脫眾生苦惱為目標,小乘-斷輪替 了生死
大乘密乘-消業積福求解脫

因為人地外內密 三密 係祕密 祕密既好處 保存得比較好 呢一乘主要以咒術同護法神 修持特定既護法去成就究竟,你鐘意邊個護法都得 眾生苦惱於情 或金錢都有相應既護法比你修

相信能夠接觸到密乘既巴打都同呢一個修行方法相當有緣

咁用實體明妃呢種修行同巴打後面話「用淫行去偽裝佛法」一說有無抵觸?講講下諗起密乘真係秘密到會有信徒同上師有性愛醜聞傳出

個法可能無問題 但人有 即係你所講用高潮去證入 係佛法上黎講係邪道,密乘從來都無咁講(好似係) 至於實相明妃而家禁止左 其實主要都係觀想出黎既明妃,藏密既護法都男女一體 表示空、樂不二

相信能夠接觸到密乘既巴打都同呢一個修行方法相當有緣

密乘即金剛乘 金剛即堅利 最快達到究就,都無話有無緣,佛都係因緣法 要結緣,所以可以自己主動接觸,至於有d邪見認為金剛乘好快令人證入,但事實上係修行人都要有咁既因緣去接觸
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

即係每樣做一次?

隨便google下,搵到真言宗如何傳承出食飯(過堂用齋)都視為修行既一部份
http://blog.xuite.net/vyt69882/wretch/164564265-%E7%9C%9F%E8%A8%80%E5%AE%97%E5%90%83%E9%A3%AF%E7%9A%84%E8%A6%8F%E7%9F%A9%EF%BD%9E%EF%BD%9E%E9%A3%9F%E4%BA%8B%E4%BD%9C%E6%B3%95%E3%80%81%E9%A3%9F%E5%A0%82%E4%BD%9C%E6%B3%95
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

即係每樣做一次?

隨便google下,搵到真言宗如何傳承出食飯(過堂用齋)都視為修行既一部份
http://blog.xuite.net/vyt69882/wretch/164564265-%E7%9C%9F%E8%A8%80%E5%AE%97%E5%90%83%E9%A3%AF%E7%9A%84%E8%A6%8F%E7%9F%A9%EF%BD%9E%EF%BD%9E%E9%A3%9F%E4%BA%8B%E4%BD%9C%E6%B3%95%E3%80%81%E9%A3%9F%E5%A0%82%E4%BD%9C%E6%B3%95

佛法本身就行住坐卧都係修行 一呼一吸都能證悟
熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

即係每樣做一次?

佛法本身就行住坐卧都係修行 一呼一吸都能證悟

熟唐密多啲,大家交流下

包括護身加行、理趣加行
十八道加行、十八道正行
金剛界加行、金剛界正行
胎藏界加行、胎藏界正行
護摩加行、護摩正行

即係每樣做一次?

赤松院今年去過,同個住持幾熟
唐密有教法係身口意一切皆是曼荼羅,仲有好多作法例如朝暮例時作法、佛前勤行等等
事相(行為活動)同教相(佛法)係不可分離
新手 可以點入門

其實巴打為何要入門?

不思善 不思惡 善惡係人介定,其次 一切眾生都要生老病惡等苦 無有差別,姐係李家誠咁有錢 佢都要死

所以其實我唔需要思善惡 定跟我自己既標準去看待 眾生平等 皆入輪迴
了解佛教最重要係明白阿含經及大小乘論典
阿含、阿毘達磨、中觀、唯識是基本,十分重要
觸類旁通
明白根本
所有宗派無往不利

以東密為例
弘法大師的十住心判教是以賢首宗為基礎
賢首宗以如來藏思想為基礎
了解唯識自然了解如來藏思想

又以藏密格魯派為例
宗喀巴大師是應成派
應成派即中觀的一支

所以不要輕視論典
了解佛教不免要研究論典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞