賣緊水晶,你問我答

297 回覆
3 Like 10 Dislike
有啲水晶品種係呢幾年突然浮面,十年前無,係唔係假野?
有冇例子?
例如超7
超七只係近年成功炒起左,導致好熱門同多人識,其實佢只不過係白/茶/紫晶,再加啲唔同嘅內含礦物組成。
即係其實唔值2000up
咁又唔係咁講,有人賣又有人買,證明個價都叫有認受性
如果想買月亮石 可以喺度買係穩陣同靚㗎

樓主你舖頭喺邊呀 順路都想睇睇

樓主
我最近入坑
有事請教
如果想平平地玩
買白晶柱淨化、紫晶柱叉電得唔得?
我想玩一排先再買靚野
一般都係用白晶碎石/白晶簇、紫晶碎石/紫晶簇。
但見有人話晶柱都得
其實功效上又得唔得?
晶簇好大舊
碎石又麻煩、要成日換
我唔玩功效,應該都得,反正大家都係同一樣野~ 晶簇都有細舊
樓主,想問下水晶嘅戴法,我自己嘅慣用手係左手,我知道正常戴水晶係左入右出,我見有d ig shop話左撇子嘅戴法同正常相反,但有d又話同正常一樣,想請教下其實有冇分別,thanks~ @@
功效上我解答唔到,當係普通飾物你想點戴就點戴
想問下樓主,我朋友送咗粒49克嘅閃靈石俾我,通常可以點做成平日帶嘅首飾?
咁大粒,應該得繞線呢個方法整成吊墮/ 聽過有商人會放粒黃晶原石係收錢個腰包到,你都可以就咁放係袋
係某ig shop用388買咗1年既白光月亮石一直都覺得有啲假,絲打點睇?
白光/銀光,唔係藍光? 月亮石入門級既晶體就係咁樣。
高質葡萄石係可以高清無棉絮,可以參考寶石級。同一樣野,間間都可以賣唔同價,好難講市價幾多。未見過人賣膠珠當葡萄石

綠碧髮係白水晶+不明內含礦物,水晶係真,但入面係咩礦就難講,都好難去證實
碎石用一排要換??
聽過人講要換,都聽過清水洗下再曬太陽又用得返
想問吓入門級青金石 8mm應該咩價位
絕大部分水晶(最平的質素)8mm $100內已經買到
點解青金石好似唔係間間都有賣
查實係咪越多金越唔好
btw 樓主條腿又長咗
越少金會越貴,因為產量相對少。金可以理解做青金石嘅雜質,越多當然越唔好。但產量的多與少,同個人喜好冇得撈埋黎講,人人口味唔同,冇話最靚係邊種。
咁你都留意到我條腿長咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞