有無成人自學鋼琴係學到有啲成績

134 回覆
7 Like 1 Dislike
想自學彈結他畀女友聽
冇音樂底,唔識睇音符,淨係上YouTube睇教學,識彈river flows in you 由0變識玩呢首歌兩個星期左右,然後一個月已經手腳並用

巴打幾多歲

21,日頭返工夜晚返學

利申:撈地盤有泥水牌

唔知關唔關事,母親成個家族,係真係成個家族,個個都識玩音樂,係即慶jazz個隻,好撚 母親點解可以咁撚型

我都係聽完river flows in you想學音樂
冇音樂底,唔識睇音符,淨係上YouTube睇教學,識彈river flows in you 由0變識玩呢首歌兩個星期左右,然後一個月已經手腳並用

巴打幾多歲

21,日頭返工夜晚返學

唔知關唔關事,母親成個家族,係真係成個家族,個個都識玩音樂,係即慶jazz個隻,好撚 母親點解可以咁撚型

上網聽左個教學 完全唔係我Level handle到 巴打點解可以咁撚勁 可唔可以拍段片睇睇彈成點

巴打幾多歲

21,日頭返工夜晚返學

上網聽左個教學 完全唔係我Level handle到 巴打點解可以咁撚勁 可唔可以拍段片睇睇彈成點

呢兩日拍比你

巴打幾多歲

21,日頭返工夜晚返學

巴打幾多歲

21,日頭返工夜晚返學

呢兩日拍比你

巴打留個tg,今晚將紅,與白,獻比你

巴打幾多歲

21,日頭返工夜晚返學

呢兩日拍比你

巴打留個tg,今晚將紅,與白,獻比你

無用開Tg mind唔mind up上網 加密link
自學冇用
浪費左我五個月
後尾正正經經跟個老師學先似番啲樣
特別係跟youtube啲教學
咩唔洗睇譜,較到首歌慢一慢咁
教你亂踩pedal
鋼琴彈一兩首流行曲可能會自學到
要真係識彈
點都要揾老師
巴打,我同你既境況差唔多
23 都係自學
一開始睇簡譜速成
識彈半首夢中的婚禮

雙手一齊彈都得 ?我卡呢樣卡到嘔

夢中的婚禮 我彈c key
所以會比原key易上手
而依首歌大部分都係
右手彈兩下
左手就彈一下
熟左個模式就會冇咁難

夢中的婚禮原本係G minor
請問點樣可以轉做major咁彈
請指教
其實你係咪想講A minor

巴打,原key好似係b minor
我一開始睇簡譜,用c key可以幾乎全白鍵
自學冇用
浪費左我五個月
後尾正正經經跟個老師學先似番啲樣
特別係跟youtube啲教學
咩唔洗睇譜,較到首歌慢一慢咁
教你亂踩pedal
鋼琴彈一兩首流行曲可能會自學到
要真係識彈
點都要揾老師

我諗遲d真係要搵老師教,
pedal真係唔多識踩
小弟由中三自學到依家大概彈咗四年
完全冇音樂底 而家識少少譯流行曲+編曲
有冇咩想問下?
唔知樓主點睇彈琴同埋鐘意咩歌啦
因為家姐有學過鋼琴學到八級
佢有好多琴書 我有攞過嚟彈
彈咗兩三個禮拜就棄咗
隔咗兩三年 我喺youtube 發現到marasy 同animenz 呢兩個channal
我就開始彈佢地嘅譜
一開始真係數五線譜數到傻
又成日彈錯識都唔知
呢個階段係最難挨
但嗰陣我好想彈到首歌
到最後我用咗兩個月先練到個雛形
樓主有冇渠道交流下?
彈咗兩三個禮拜就棄咗
隔咗兩三年 我喺youtube 發現到marasy 同animenz 呢兩個channal
我就開始彈佢地嘅譜
又成日彈錯識都唔知
呢個階段係最難挨
但嗰陣我好想彈到首歌

animenz嘅琴譜其實係極高難度

上次animenz係HK開concert都有提及過學鋼琴搵一個正式嘅鋼琴教師係非常重要

彈琴姿勢,手指指法等等都要有人guide住先唔會錯,習慣錯嘅手法對隻手其實有壞處

不過個人睇法係彈鋼琴需要更多係熱情,興趣,耐性

利申:垃圾ABRSM8級,合格線pass
彈咗兩三個禮拜就棄咗
我就開始彈佢地嘅譜
又成日彈錯識都唔知
呢個階段係最難挨
但嗰陣我好想彈到首歌

animenz嘅琴譜其實係極高難度

上次animenz係HK開concert都有提及過學鋼琴搵一個正式嘅鋼琴教師係非常重要

彈琴姿勢,手指指法等等都要有人guide住先唔會錯,習慣錯嘅手法對隻手其實有壞處

不過個人睇法係彈鋼琴需要更多係熱情,興趣,耐性

利申:垃圾ABRSM8級,合格線pass

我都有去睇啊
唔知好彩定係點 我第一次係彈佢首oath sign
應該係佢最易嘅一首 學到好多野
係搵音搵耐啲啫
始終都係熱情同堅持最重要
利申錯手型
樓主有冇渠道交流下?

我依家暫時只到

知琴譜上面啲野點解 同

右手彈到夢中的婚禮 雙手唔得

程度好低 應該膠流唔到喎
樓主有冇渠道交流下?

我依家暫時只到

知琴譜上面啲野點解 同

我一開始都唔得 但係分開就彈得好順
夢中的婚禮左右手一齊彈真係唔易 對新手嚟講
有冇其他歌鐘意架?
天空之城都算係容易練同上手嘅歌
集思廣益尼種聲岩唱邊type歌?
https://lihkg.com/thread/488539/page/1?ref=ios
樓主有冇渠道交流下?

我依家暫時只到

知琴譜上面啲野點解 同

有冇其他歌鐘意架?

巴打仲有無啲易上手又好聽嘅歌推介下
樓主有冇渠道交流下?

我依家暫時只到

知琴譜上面啲野點解 同

有冇其他歌鐘意架?

river flows in you
spring time
讀譜,雙手彈奏,踩延音板
加埋一齊做真係好難
btw 彈左幾個月,昨天第一日踩板,
發覺彈開既歌好似進化左一樣
樓主有冇渠道交流下?

我依家暫時只到

知琴譜上面啲野點解 同

有冇其他歌鐘意架?

spring time

River flows in you易過夢中的婚禮咩
點解我覺得調轉
樓主有冇渠道交流下?

我依家暫時只到

知琴譜上面啲野點解 同

有冇其他歌鐘意架?

spring time

River flows in you易過夢中的婚禮咩
點解我覺得調轉

夢中好似grade3
讀譜,雙手彈奏,踩延音板
加埋一齊做真係好難
btw 彈左幾個月,昨天第一日踩板,
發覺彈開既歌好似進化左一樣

巴打有跟老師?
今年18自學左3年幾彈到卡農,一般流行曲都冇問題

近排開始學想考下級
但好多自學留意唔到嘅壞習慣,真係改吾到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞