有無成人自學鋼琴係學到有啲成績

134 回覆
7 Like 1 Dislike
細佬今年25歲 自學左1個月左右 但感覺進步得極慢 特別係雙手一齊彈果陣 直頭成個智障咁 有無巴打講下可以點克服 同有無巴打成功案例係0音樂底子自學到可以考級架
想問下其實隻左手要點彈?
想問下其實隻左手要點彈?

以我理解係左手彈低音伴奏 右手彈主旋律 2隻手同時彈真係好難克服 好氣餒
左右手分開各自練50次(數拍子)
跟住開始左右手一齊練(開始時拍子慢返一半)
呢個方法 初級嘅譜 應該冇咩歌練唔到
感覺點都要上堂跟老師學下d手勢 基本野
當然要選擇返合適嘅琴譜,唔好太難
前題仲要你確定自己係真識睇譜
當然要選擇返合適嘅琴譜,唔好太難
前題仲要你確定自己係真識睇譜

琴譜基本上睇得明 因為學睇譜其實唔算難 但要熟同快先難? 巴打有無可以練習雙手嘅譜介紹下
一開始要不停練爬梯, 要每個major minor都爬到好順, 除非你上一世學過, 否則幾乎都要有個老師執你手勢!
一開始要不停練爬梯, 要每個major minor都爬到好順, 除非你上一世學過, 否則幾乎都要有個老師執你手勢!

我目標只係彈到首順嘅古典曲 卡農 土耳其進行曲等等 KICK到灰到覺得無乜可能
買本Piano Pieces for Children自己練

我目標只係彈到首順嘅古典曲 卡農 土耳其進行曲等等 KICK到灰到覺得無乜可能

唔識鋼琴, 但以我所知呢首唔易ga wor
scale

土耳其

咁高難度 不如由彈順生日歌開始做目標
自學唔難就有鬼 我小提琴搵人教都覺得難到仆街
土耳其原譜起碼5級
流行曲 普通嘅都3級起

新手彈mary had a little lamb啦

唔識鋼琴, 但以我所知呢首唔易ga wor

SET個目標姐 咁緊係唔係一黎就學呢首啦
仲要一黎就咁高難度彈classical
彈返啲流行歌先啦

冷靜啲先巴打 果個係目標黎 唔係一黎就練果款 只係kick緊雙手一齊彈唔知點練法
巴打宜家彈緊咩?
巴打宜家彈緊咩?

聽上面個巴打話齋 練緊雙手彈生日歌 小小kick
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞