有無成人自學鋼琴係學到有啲成績

134 回覆
7 Like 1 Dislike
跟朋友學左差唔多5個月
左右手都仲係唔協調
學彈新歌成個傻仔咁
但彈熟左隻歌就彈得到
但係有時會有拍子唔準 (唔係太識數 數數下會快左or慢左)

情況同你一樣 彈得兩隻手,心裏根本無時間數拍子 好似都係靠個感覺去彈咁
跟朋友學左差唔多5個月
左右手都仲係唔協調
學彈新歌成個傻仔咁
但彈熟左隻歌就彈得到
但係有時會有拍子唔準 (唔係太識數 數數下會快左or慢左)

情況同你一樣 彈得兩隻手,心裏根本無時間數拍子 好似都係靠個感覺去彈咁

一樣啊巴打 有時心一數就手跟唔上

原來不止我一個 到底雙手協調無天份嘅話強行練習練唔練到返黎
自high冇咩野既
考試、搵食就唔好

怕錯指法、唔識控制力度、唔識進階編曲
你有冇音樂低先? 有就好簡單
自high冇咩野既
考試、搵食就唔好

怕錯指法、唔識控制力度、唔識進階編曲

一定唔會搵食 考試目標我諗5級樓下 想閒時自彈琴放鬆下 聚會彈下玩下咁
你有冇音樂低先? 有就好簡單

無 只識唱歌 樂器類完全唔識 已學識睇譜
土耳其進行曲印象中好似係8級考試歌黎

btw 一開始可以買本john thompson 紅色打直果本練下
同埋a dozen a day book one 可以練下啲技巧
一個月你想有幾叻呢
操基本一頁兩句兩句歌d兒歌先 數拍子
弱智問題,一部casio平電子琴可唔可以彈古典野
利申唔識
一個月你想有幾叻呢
操基本一頁兩句兩句歌d兒歌先 數拍子

唔係想有幾叻 只係進步極慢 卡到實卡到氣餒 好似日日都係咁上下咁
土耳其進行曲印象中好似係8級考試歌黎

btw 一開始可以買本john thompson 紅色打直果本練下
同埋a dozen a day book one 可以練下啲技巧

唔該巴打 夜啲收工我望望
利申唔識

以我所知應該得 61鍵應該夠彈大部分?
利申唔識

唔關鍵事,手感問題,嗰啲好薄一塊膠點彈,反彈上黎慢,手感又輕,平價電子琴係當midi controller用
自學
彈到夢中的婚禮

之後無彈
利申唔識

61鍵比人夾band玩弦樂用
88鍵啦
搞唔掂都堅持自學,型D GA?

你要驗IQ啦低B仔
樓主 唔係話潑你冷水,雖然都覺得你學唔到幾耐。
但自學鋼琴真係唔掂,考級更加唔洗諗,考試除咗彈歌 Scales 視奏外 仲有樂理 聽音 唱,點都要搵老師教。

睇完你嘅情況。如果堅持自學 ,我覺得最緊要搞掂自己心態,選擇返適合自己級數嘅譜。唔好越級。
左右手分開各自練50次(數拍子)
跟住開始左右手一齊練(開始時拍子慢返一半)
呢個方法 初級嘅譜 應該冇咩歌練唔到

呢個方法對5歲嘅小朋友都適用。

利申:垃圾ABRSM 8級,到宜家都未敢話自己識睇譜,宜家職業係用音樂呃飯食
有無老師教都係得一個方法,彈都灰晒都繼續練,一個一個小節咁練,練到覺得人生無晒意義先好收手,然後聽日繼續
其實都係講緊練得多唔多。 你每日練幾耐琴?

其實都多架自己覺得 一日都有2個鐘 最少 因為毒撚收工無嘢做 又唔想打機 唯有一路上網睇一路自己哩埋玩
樓主 唔係話潑你冷水,雖然都覺得你學唔到幾耐。
但自學鋼琴真係唔掂,考級更加唔洗諗,考試除咗彈歌 Scales 視奏外 仲有樂理 聽音 唱,點都要搵老師教。

睇完你嘅情況。如果堅持自學 ,我覺得最緊要搞掂自己心態,選擇返適合自己級數嘅譜。唔好越級。

堅持我相信自己得嘅 因為老土啲講句 真係好鐘意音樂 好鐘意鋼琴 可以話係有少少入左迷 我會揀返啲最基本嘅KEEP住練習先 唔該哂你巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞