first hon同second hon分別大唔大

134 回覆
878 Like 76 Dislike
搭單一問
外國top 50 university exchange
bank placement 半年 (係自己想做嘅dept)
利申:假設2者都唔需要defer,冇得兼有

對搵工黎講點都係placement重要啲 番左半年工interview多野講好多
但係去exchange真係好開心
咁如果GPA過3,但得second low呢
咁如果GPA過3,但得second low呢

有能力去外國讀好個msc再直上phd
想問下其實老細會唔會理fg d hon?
兩個見工既

A : First Hon畢業: 雖然出面都有正常社會 但係大學唔係參與左好多活動 可能只係幾個programmes

B : Second Hon (low) 畢業 : 上莊住hall 積極參與大學活動

假設能力性格工作經驗不變,老細會揀邊個?
(其實如果B係second upper畢業,咁會唔會好過A)

成績重要d
活動經驗重要d

其實最重要,唔係咩gpa重要d, hkdse重要d, 工作表現重要d, 定課外活動重要d

而係睇你具體的職場上的市場定位,同你課外活動入面的achievement

課外活動,唔係爆多或積極就是好。而係你在課外活動中拿到皊achievement先有用。

因為職場講law of specialization 同 人際合作。

如果,你上好多支莊,做普通committe member, 又玩好多運動,冇意思。

如果你讀政治,你third hon, 但如果你上左支莊,識到好多重要的政客、立法會議員,特別是大陸的政客,搞政治活動全港都出晒名,又唔會過激進。咁你前途肯定比你first hon 乜都冇好。

如果你讀電腦,你寫左個好出名的apps或網站,你就算係ouhk third hon都比人地 hku first hon好。

如果你讀金融,你在股票贏大錢,肯定比first hon有用。讀sales and marketing, 你sales口才了得,好過first hon

就一般然而,hon和gpa比課外活動好。
因為課外活動一般要好outstanding先有用。

Outlier
第一睇你咩U
HKU UST CUHK 除非third/無hon
否則永遠大過others
話知你Shitty First hon

利申:紅底上市公司HR

都要睇major既
三大乞食科third hon 同 city llb first hon
認真答
做野無人會睇gpa 除非你啱啱FG
第一份工就可能睇
非三大second low
2份大公司intern點睇?

咩叫大公司intern先 McDonald H&M夠大啦
想問下其實老細會唔會理fg d hon?
兩個見工既

A : First Hon畢業: 雖然出面都有正常社會 但係大學唔係參與左好多活動 可能只係幾個programmes

B : Second Hon (low) 畢業 : 上莊住hall 積極參與大學活動

假設能力性格工作經驗不變,老細會揀邊個?
(其實如果B係second upper畢業,咁會唔會好過A)

成績重要d
活動經驗重要d

major >> interview performance >> hon / gpa >> university class (hku vs ouhk) > intern / work exp >> 莊 / extra curricular activities

醫科major, 話知你乜話動都冇,third hon,一入職都五皮

唔好害人啦。
而家學校名除左某幾間MNC(deutsche bank etc.),都係著重你工作經驗,但講真,呢D MNC你有勁D既INTERN EXPERIENCE,非三大都有OFFER啦。
所以應該係:Interview performance > intern/work experience > hon/gpa > major > 名氣 > 莊

intern係緊要過所有野呀 問題係top teir既intern都要好學校+高gpa先搵到
每次d 人攞second 同first hon比
總係要話first hon 係只讀書,second 就乜柒都參加曬
根本就會樓主second hon想安慰自己好過first

咁撚多個variable都唔知點比
簡單d諗下,孖生兄弟全部課外活動經驗一模一樣,只係一個first hon 一個second hon,咁比你係老細你會請邊個
認真答
做野無人會睇gpa 除非你啱啱FG
第一份工就可能睇

無錯,第二份工開始已經係全部睇經驗
樓主應該都係中學生/year 1未返過intern
Intern>GPA>19ECA
Second up 有住hall 上莊 出pool 番工 summer exchange

利申 17 fg poly civil 依加3A公司 其中一間公司番工

你鳩up定爛市呀, civil hd都17啦
Second up 有住hall 上莊 出pool 番工 summer exchange

利申 17 fg poly civil 依加3A公司 其中一間公司番工

你鳩up定爛市呀, civil hd都17啦

2017 fg ar
每次d 人攞second 同first hon比
總係要話first hon 係只讀書,second 就乜柒都參加曬
根本就會樓主second hon想安慰自己好過first

咁撚多個variable都唔知點比
簡單d諗下,孖生兄弟全部課外活動經驗一模一樣,只係一個first hon 一個second hon,咁比你係老細你會請邊個

做咩咁主觀姐你 我冇上莊冇住hall
你個假設只有成績上比較 係人都揀成績好個個 有咩好問
我想知既野係活動參與有冇用
數學系second low 點睇
1st hon > 2nd low

報MT/GT一般都要求gpa有返咁上下,2nd low個gpa好多時候連門檻都唔過
喺度問真係晒鳩氣 前面幾頁分分鐘有一半人連dse都未考
所以明知自己拎second low就啦啦聲喺出hon之前搵工
雖然second low不過Cgpa過三所以無俾人一開始簺走好似係

CGPA過3都second low

好出奇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞