first hon同second hon分別大唔大

134 回覆
878 Like 76 Dislike
Second up 有住hall 上莊 出pool 番工 summer exchange

利申 17 fg poly civil 依加3A公司 其中一間公司番工

3A得Arup嘅grad e見得下人 其餘個2間公司名就夠大 但出嚟嘅Grad e出名廢

係醒既唔駛入3A啦

civil fg 得返17咁陰功豬呀
我sec low又乜柒都無玩

我讀埋啲垃圾哂銀時,感覺上讀成點都唔會睇

1st hon都係乞食 態度正確

乞食科 此post已完
想問下其實老細會唔會理fg d hon?
兩個見工既

A : First Hon畢業: 雖然出面都有正常社會 但係大學唔係參與左好多活動 可能只係幾個programmes

B : Second Hon (low) 畢業 : 上莊住hall 積極參與大學活動

假設能力性格工作經驗不變,老細會揀邊個?
(其實如果B係second upper畢業,咁會唔會好過A)

成績重要d
活動經驗重要d

可能視乎工種, 我睇CV一定唔理佢join過咩活動
一定睇咩U, 咩grad係重要
CV唔寫咩GPA in個陣我都一定問
GPA高低某程度可反映個o靚仔既工作態度
我sec low又乜柒都無玩

我讀埋啲垃圾哂銀時,感覺上讀成點都唔會睇

1st hon都係乞食 態度正確

邊條撚柒負評我 哂銀時真係無分別喎 升學除外
好心d上莊咪撚放落cv 啦
撚有人睇咩
真係唔明到今時今日重會有人相信
話自己上過莊 老闆會覺得係一個優勢/優點
你話你上支莊係保護地球學會都叫有些少睇頭
乜撚野實企 Econ psychology Soc
上完之後聲稱自己培養到Leadership team sprit
有時真係好想問 你呢堆技能同你上支莊有無關係?
聽完真係嚇一跳 然後得啖笑
係hr / 老闆眼中 你只係個同班大學同學圍威喂咋
有料根本唔洗理咩hon 自己做老闆
Second up 有住hall 上莊 出pool 番工 summer exchange

利申 17 fg poly civil 依加3A公司 其中一間公司番工

3A得Arup嘅grad e見得下人 其餘個2間公司名就夠大 但出嚟嘅Grad e出名廢

係醒既唔駛入3A啦

civil fg 得返17咁陰功豬呀

人地意思應該係2017年grad而唔係17k人工
不過今年civil既consultant應該係咁上下
上完之後聲稱自己培養到Leadership team sprit

如果係讀專科然後透過上莊識到果d專業團體既大粒野你點睇?
出pool 上莊都拎出黎講
Second low點睇

算啦咁
收埋你張證書啦

如果係讀專科然後透過上莊識到果d專業團體既大粒野你點睇?

你可以咁假設, 真正名牌大學確係有班精英咁樣做
但個個都心知香港d19大學生個個都上莊黎係咩料啦
仲要識到大粒野有人關照就更加唔駛走去in份工
以為可以咁樣就見工加分既人, 都唔係你假設既個type人
poly垃圾科first hon
失業中

大公司/政府會睇hon重D
另外大公司會睇埋咩U咩科咩GPA
點都輪唔到問activity
activity主要係證明你既能力/passion
如果見工想講埋就in個陣show d activity cert copy比hr
Second low點睇

算啦咁
收埋你張證書啦

有得唔拎咩
屌,你都未撚計樣,有樣先加100分

所以明知自己拎second low就啦啦聲喺出hon之前搵工
雖然second low不過Cgpa過三所以無俾人一開始簺走好似係

CGPA過3都second low

讀文科3.5先2nd up la最少

數學系
見到啲hall友玩足四年唔讀書
爛晒GPA喺度後悔
睇到好心涼
搏盡無悔喎
負皮係畀樓主
積極參與大學活動唔等如識人情世故
以前個supervisors 好討厭將上莊講得天花亂墜的Fg
負皮係畀樓主
積極參與大學活動唔等如識人情世故

我冇積極參與大學活動冇上莊 唔好負皮我啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞