first hon同second hon分別大唔大

134 回覆
878 Like 76 Dislike
識人好過識字
非三大second low
2份大公司intern點睇?
見到啲hall友玩足四年唔讀書
爛晒GPA喺度後悔
睇到好心涼
搏盡無悔喎

住hall就要爛gpa你都幾好笑
Second up 有住hall 上莊 出pool 番工 summer exchange

利申 17 fg poly civil 依加3A公司 其中一間公司番工

3A得Arup嘅grad e見得下人 其餘個2間公司名就夠大 但出嚟嘅Grad e出名廢

係醒既唔駛入3A啦

笑死 仲見佢好自信咁話比人知做3A 做咗傻仔都唔知 唔通啲人話自己做2M又係好威水咩 大把人reject全港最大consultant個間啦 因為出名train出嚟嘅grad e廢
Second up 有住hall 上莊 出pool 番工 summer exchange

利申 17 fg poly civil 依加3A公司 其中一間公司番工

3A得Arup嘅grad e見得下人 其餘個2間公司名就夠大 但出嚟嘅Grad e出名廢

係醒既唔駛入3A啦

笑死 仲見佢好自信咁話比人知做3A 做咗傻仔都唔知 唔通啲人話自己做2M又係好威水咩 大把人reject全港最大consultant個間啦 因為出名train出嚟嘅grad e廢

連3a2m都唔掂咁邊間出名train出黎勁?

係醒既唔駛入3A啦

連3a2m都唔掂咁邊間出名train出黎勁?

最大A同賣鞋就出名血汗工廠 做埋一式一樣同一part嘢咁 好似做零件咁 幾年淨係負責同一樣嘢 M記就無乜大job 尖沙咀個間都少咗好多job 反而training好嘅 可以比你咩都試下 又接到中大型嘅job就會係中型公司 名就唔開啦 但你可以留意下俊記會搵邊啲中型公司做design 又或者出面公司中標會搵邊啲公司做detail design
乜撚都假,intern最實際,你做過JPM intern, 話撚知你third hon

報jpm intern 起碼要有3.5先唔洗比人screen走
搵25k以上既工一定會用hon screen走人咖啦
25k以下second up都會in下既
second low真係等做狗工

同埋first hon既人多數都會玩下啲可以寫入cv既活動
所以好少出現first hon但cv空白既情況
乜撚都假,intern最實際,你做過JPM intern, 話撚知你third hon

Third Hon邊會做到JPM
就算靠關係都咁話
睇你邊間u啦
如果你能夠係ou拎到1st hon
基本上靠自身能力已經撈得唔錯
唔使靠學校或分數

1st hon 只係你能力既結果 唔係原因
你唔會因為1st hon 好做得野
但你能力好 所以你做得野 同拎到1st hon

讀書既野個個目的唔同
政府工就全基本上係大學都一視同仁
升學就睇hon 話知你hku 定樹仁開大

理論上 係Ou讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁
因為ou成績唔拉curve
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

普遍係勁
OU可能成個degree 得幾丁友拎first hon..

其實OU既課程比較全面, 基礎好
你問返其他u first hon 做左幾年野
個個都掂

咩係OU???大學黎?
外國無分hon又點
外國無分hon又點

咩國家?
外國無分hon又點

問你gpa
外國無分hon又點

咩國家?

荷蘭
睇你邊間u啦
如果你能夠係ou拎到1st hon
基本上靠自身能力已經撈得唔錯
唔使靠學校或分數

1st hon 只係你能力既結果 唔係原因
你唔會因為1st hon 好做得野
但你能力好 所以你做得野 同拎到1st hon

讀書既野個個目的唔同
政府工就全基本上係大學都一視同仁
升學就睇hon 話知你hku 定樹仁開大

理論上 係Ou讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁
因為ou成績唔拉curve
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

普遍係勁
OU可能成個degree 得幾丁友拎first hon..

其實OU既課程比較全面, 基礎好
你問返其他u first hon 做左幾年野
個個都掂

咩係OU???大學黎?

係band3拎第一
積極參與活動,上莊住hall都好意思拎黎講既

係醒既唔駛入3A啦

講真 工程呢行真係勁既入左政府/轉左行啦

得番啲最叻以外既人係呢行捱騾仔

係醒既唔駛入3A啦

講真 工程呢行真係勁既入左政府/轉左行啦

得番啲最叻以外既人係呢行捱騾仔

呢句真 入政府等考牌再入去做阿sir 呢個最舒服
之後個批或者勁又唔想入政府個批就入consultant
最廢讀唔成書個批咪入contractor囉
想問下其實老細會唔會理fg d hon?
兩個見工既

A : First Hon畢業: 雖然出面都有正常社會 但係大學唔係參與左好多活動 可能只係幾個programmes

B : Second Hon (low) 畢業 : 上莊住hall 積極參與大學活動

假設能力性格工作經驗不變,老細會揀邊個?
(其實如果B係second upper畢業,咁會唔會好過A)

成績重要d
活動經驗重要d

major >> interview performance >> hon / gpa >> university class (hku vs ouhk) > intern / work exp >> 莊 / extra curricular activities

醫科major, 話知你乜話動都冇,third hon,一入職都五皮
兩個見工既

A : First Hon畢業: 雖然出面都有正常社會 但係大學唔係參與左好多活動 可能只係幾個programmes

B : Second Hon (low) 畢業 : 上莊住hall 積極參與大學活動

(其實如果B係second upper畢業,咁會唔會好過A)

成績重要d
活動經驗重要d

major >> interview performance >> hon / gpa >> university class (hku vs ouhk) > intern / work exp >> 莊 / extra curricular activities

醫科major, 話知你乜話動都冇,third hon,一入職都五皮

當然 experienced worker 就永遠係work experience 最重要
兩個見工既

成績重要d
活動經驗重要d

其實最重要,唔係咩gpa重要d, hkdse重要d, 工作表現重要d, 定課外活動重要d

而係睇你具體的職場上的市場定位,同你課外活動入面的achievement

課外活動,唔係爆多或積極就是好。而係你在課外活動中拿到皊achievement先有用。

因為職場講law of specialization 同 人際合作。

如果,你上好多支莊,做普通committe member, 又玩好多運動,冇意思。

如果你讀政治,你third hon, 但如果你上左支莊,識到好多重要的政客、立法會議員,特別是大陸的政客,搞政治活動全港都出晒名,又唔會過激進。咁你前途肯定比你first hon 乜都冇好。

如果你讀電腦,你寫左個好出名的apps或網站,你就算係ouhk third hon都比人地 hku first hon好。

如果你讀金融,你在股票贏大錢,肯定比first hon有用。讀sales and marketing, 你sales口才了得,好過first hon

就一般然而,hon和gpa比課外活動好。
因為課外活動一般要好outstanding先有用。
樣>分>
樣>分>

睇你職業市場定位

冇話一定係
搭單一問
外國top 50 university exchange
bank placement 半年 (係自己想做嘅dept)
利申:假設2者都唔需要defer,冇得兼有
搭單一問
外國top 50 university exchange
bank placement 半年 (係自己想做嘅dept)
利申:假設2者都唔需要defer,冇得兼有

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞