first hon同second hon分別大唔大

134 回覆
878 Like 76 Dislike
屌 有幾多僱主關心你有冇搞咩活動上莊咩
根本只係成班人圍圍威

你覺得僱主貪你叫莊叫得大聲?
成績代表一切,exchange 過都幾威,有做過相關intern 又有得加分
睇你邊間u啦
如果你能夠係ou拎到1st hon
基本上靠自身能力已經撈得唔錯
唔使靠學校或分數

1st hon 只係你能力既結果 唔係原因
你唔會因為1st hon 好做得野
但你能力好 所以你做得野 同拎到1st hon

讀書既野個個目的唔同
政府工就全基本上係大學都一視同仁
升學就睇hon 話知你hku 定樹仁開大

理論上 係Ou讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁
因為ou成績唔拉curve
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

普遍係勁
OU可能成個degree 得幾丁友拎first hon..

其實OU既課程比較全面, 基礎好
你問返其他u first hon 做左幾年野
個個都掂
睇你邊間u啦
唔使靠學校或分數

讀書既野個個目的唔同

理論上 係Ou讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

普遍係勁

個個都掂

OU打手
Second low
畢業搵緊2x k

不過都要睇咩科
最重要係presentation skill,交際技巧,problem solving skill
Second low
畢業搵緊2x k

不過都要睇咩科

對比起強大既連登仔
中學未畢業都搵緊100k 以上
所以拎咩hon 分別都唔大
睇你邊間u啦
唔使靠學校或分數

讀書既野個個目的唔同

而拎A係85分以上

普遍係勁

個個都掂

OU打手

呢篇係潮文
葉劉用ㄧ萬二千蚊ㄧ級榮譽學位畢業生
Second up 有住hall 上莊 出pool 番工 summer exchange

利申 17 fg poly civil 依加3A公司 其中一間公司番工

3A得Arup嘅grad e見得下人 其餘個2間公司名就夠大 但出嚟嘅Grad e出名廢
你見近半年hku hall d 新聞,dem cheer 比人post 上網恥笑,你自己都唔好意思話有住hall la, 樓豬你冇機會同條first hon 爭架la
poly speed出黎, 做緊2電一鐵, 30k up
poly speed出黎, 做緊2電一鐵, 30k up

關咩事
出面大把人又first hon CV又多野寫
first hon同second up分別不大,通常都會見一見,到時就睇面試表現.
睇你讀緊果科同做緊果樣野有幾關事
越關事越睇gpa
而intern都好重要
靚intern+second hon 基本上都有interview機會
之後就係睇interview表現
乜活動都假,談吐舉止最重要。
謝謝大家咁理性討論 今次有野落袋
所以明知自己拎second low就啦啦聲喺出hon之前搵工
雖然second low不過Cgpa過三所以無俾人一開始簺走好似係

CGPA過3都second low

讀文科3.5先2nd up la最少
我sec low又乜柒都無玩

我讀埋啲垃圾哂銀時,感覺上讀成點都唔會睇

1st hon都係乞食 態度正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞