[考古圍爐] SonyEricsson 打J區

113 回覆
43 Like 1 Dislike
隔離post講起靚電話設計
見到好多SonyEricsson
啲回憶返返哂嚟
費事騎劫人地個智能電話post
開個新嘅集中討論

當年手提電話真係可以有好多款
最靚最有設計一定係SonyEricsson
每一款都好有特色 而家睇返都出哂水

我第一部SE 又最念念不忘嘅:K850i

當年一見到就愛上 配色到每一粒制同led都好完美
背面睇成部相機咁 影相嗰陣鏡頭會打開 好有質感

呢個patpat蓋又創新 換電換sim卡sd卡都好方便
美中不足係厚咗啲啲同埋中間個框幾易爛 但都無損我對佢嘅熱愛
因為嗰時都貴貴地(好似仲貴過我第一部智能電話)
所以傾盡咗積蓄買 但最後唔見咗 唔開心咗好耐

因為太鍾意 有諗過買返部同款
但又好似有啲on9 㨂咗好耐㨂咗呢部:W350i

一嚟因為佢條邊有少少似k850i
二嚟個係外型好特別 三嚟呢部野真係好平
同k850i唔同呢 部野好的骰 好方便
平時手痕就開合下個蓋 呢啲感覺真係摺機推機先有
雖然個蓋最後都俾我玩爛咗 但都堅持用到真係用唔到先換

用SE年資好淺 跟住就進入咗智能電話年代
都搵唔到邊間公司會好似SonyEricsson咁會咁用心喺外型設計上嚕

早個輪係FB見到仲有全新機賣

當年用過K508,後尾係旺角執到K750就換咗K750。當年條女親戚係大陸賣電話,會免費比機我地玩,玩過W880之類,但內心一直都想換下面呢部,但後尾同條女散咗唔捨得比錢換 。(天與地入面佘詩曼就係用呢部)

嗰陣嘅SonyEricsson真係冇得輸 中學啲回憶返哂嚟
W995
W595

呢部又係多色之選 屋企有部粉紅色
推開個機背唔同色唔同pattern 好有心機

雙喇叭始祖
聽歌超正
want you to know, you make me happy
what you to know, you make me sad
有冇聲?

btw Sony開左咁多好系列(主打) 例如Walkman cybershot 點解唔做落去

2005年出, 幾兄妹全買, 成$3800隻
而家退役, 但係手感仍然都好正.

笑咗 咁齊心
點解唔買下其他型號試下
當年w705壞咗之後買咗部同佢好似樣嘅hazel j20i 價錢仲平一截

紅色
W980 第一部電話

W995 一直覺得係se非smart phone最好戈部

2005年出, 幾兄妹全買, 成$3800隻
而家退役, 但係手感仍然都好正.

笑咗 咁齊心
點解唔買下其他型號試下

當部又係一個經典,當年成街人用
W910i 男嘅啡金 女嘅白金
靚到癲

幫你補圖 呢款好多色

王力宏
好似有首主題曲
唔記得叫咩名

刀片

打字極慢
靚到癲

幫你補圖 呢款好多色

王力宏
好似有首主題曲
唔記得叫咩名

不完整的旋律
w850i
真係好鍾意se嘅walkman line
以前中學上堂send sms一流
而家smartphone唔睇mon都打唔啱啲字
常年推機真係好型 w595i
T630i

果陣好鍾意但冇錢買,之後有錢就停產開始轉smartphone
T630i

果陣好鍾意但冇錢買,之後有錢就停產開始轉smartphone

我用咗兩個月比人偷咗

好痛
w800i 白橙好型仔
依家邊度仲有SE推機買

刀片

打字極慢

我最後一部非智能嘅電話,搭小巴漏低左比人執埋
手細打字冇難度,金屬機身型呀
Sony 當年最劃時代既鉅獻一定係T610 T630
靚到癲

個期既w k 系列外觀真係最靚,但os 真心廢,打個電話都會lag
W810I

黑色橙色真係SE signature

換個殼就變k750,不過我真心buy 呢種design
w900i
單手轉MON

made in japan

仲係細個時好恨想買呢部,到而家都覺得佢好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞