李嘉誠六年賣了 2500 億資產,這些錢去了哪裡?

128 回覆
36 Like 12 Dislike
屌唔少女星
果然係+x哥
你睇下大陸想撤資班富豪 俾人拉9曬

班中國大陸號富豪,連境都出唔到!
誠哥今時今日似係包住香港皮既支那爛頭卒

有咩事支那自己做唔到,就過數比誠哥借佢個名做

誠哥包裝完d資金,支那味就冇咁濃 ,應該好易呃到歐洲班左膠

支那今時今日軍事工業咁大進步 總係覺得借誠哥牌頭暗地裏同以色列、歐州攞航天、軍艦科技

進步條毛 買係買但唔係買技術 係買個產品返嚟換個殼

部J10唔通靠支那自己設計咩 9成9買通左以色列,抄返黎,計返j10設計年份
正正係誠哥同以色列、江澤民行得最埋

今日誠哥借d意買英國佬咁多野,肯定想借d意拎颱風個引擎比支那

部支那J10,無記錯好似喺巴基斯坦有部F16維修期間失蹤了幾日,過咗一段時間後,J10就出世了!
無論標板設計,擺位都跟F16九成相似!
誠哥後繼人在在連登
誠哥都係支爆撚
起地下城堡
當然,李嘉誠是商人,但上述商業行為,與香港—而不是中國—的身份息息相關。即使西方媒體普遍認定他和北京關係密切,但對和黃與中國國有、甚至私人企業明顯分別看待,依然相信北京沒有干預其商業運作,認同李嘉誠的商業誠信。與李嘉誠的加拿大油田投資比較,中國石油公司如中國海洋石油就經常碰壁,例如美國國會於二零零五年通過一項無約束力的議案,反對中海油收購美國石油生產商優尼科(Unocal)。這優勢是香港商人獨有的,對此北京不會不明白,這也為香港富商為中國外交擔當「白手套」的角色奠定基礎,至於這角色是主動發揮、還是被動發揮,就是另一問題。在巴拿馬一類與北京沒有邦交的國家,李嘉誠一類富商的功能,就是真的純商業考慮,北京也懂得將之變成國家的外交資本。多年前有歐洲議會議員對李嘉誠批評,北京發言人公開站出來為李辯護,可見他的業務就是在國家層面,也遠非普通商人那麼簡單。

值得注意的是,為了維持在國際社會的公信力,與身處香港這個次主權地方與北京的差異,不少香港富商都有意無意間強調自己企業或家族的多樣性。以李嘉誠為例,他本人保持和北京的良好關係,但他的二子李澤楷多番表白自己是「西方自由主義者」,不是中式愛國商人﹔他曾以「真民主」為口號競逐選舉委員會席位,表面上,被視為香港部分泛民主派成員的支持者。無論是否存在家族內分工合作或分散投資的策略,李嘉誠起碼能輕易提出證據,說明自己並非唯北京命是從,也能向北京證明自己能做很多內地企業做不了的投資。結果,李嘉誠逐漸取信於美國,證明自己不是中國的代言人﹔也成功取信於中國,證明他的拉美投資將為中國進入拉美帶來幫助。於是,和黃港口版圖的擴張得以繼續,由於已達成本效益,幾至無可取代,中美也不得不繼續圍繞和黃的拉美港口角力

長和系做到咁大 無可能同政治切割到 誠哥周旋係中美博弈咁多年同玩火無分別 都仲可以全身而退 就知佢個人智慧幾高 對比下韓國做牆頭草做到而家兩面不是人幾咁㭍
誠哥今時今日似係包住香港皮既支那爛頭卒

有咩事支那自己做唔到,就過數比誠哥借佢個名做

誠哥包裝完d資金,支那味就冇咁濃 ,應該好易呃到歐洲班左膠

支那今時今日軍事工業咁大進步 總係覺得借誠哥牌頭暗地裏同以色列、歐州攞航天、軍艦科技

支那軍天科技極大部分係烏克蘭到攞返去,佢哋咩航天大學入面好多烏克蘭人係到
人棄我取 高賣低買 誠哥
就退休既時候開始退出香港
為未來李氏家族著想
就知李嘉誠內心幾唔信任中共

中央都唔會容許佢咁繼續操縱香港

走佬就走佬啦五毛狗
講到佢好想留抵咁
你地先啊想佢走
別讓李嘉誠跑了

留不到的+x是酸的
我諗10年後長和系應該踢出藍籌
好奇心日報

流得好緊要

不過佢賣好多資產就係真

你話佢賣黎做乜?佢都九十幾,莫講話真係食到死個日都食唔晒,就算話佢套現呢d錢,我估佢分分鐘未睇到個效果浮現就已經byebye,相信佢都深知呢一點

祇可以講係為佢家族後人鋪路,即係樓市好快會爆,玩地產唔擺得耐

第二佢套現d錢去左邊?我唔否認有好多去左英國入d公共事業,但佢個人好謹慎,從來唔會做單線發展,一定分多線投資尤其是佢已經咁大年紀,隨時收皮所以而家所造一定係好明智決定

我覺得會轉移部份去投資電商項目,由佢同馬雲搞支付寶已經睇出佢有興趣呢方面,而將地產分散投資並且部份轉營電商及網上業務幾合情合理

點流都流唔過你啦,人地有哂數據分析,你就係度鳩up我覺得點點點,未到90歲話人90幾
終於知道點解今年特別多颱風
李嘉誠其實真係好撚有遠見
唔似其他生意佬搞地產就淨係做地產
佢只要覺得有潛力就會投資
例如sportify skype呢啲
利申 9up

關咩事 專搞一樣都可以好勁 華為就專心搞通信 咪一樣神級 又對住誠哥打飛機

神級?
係支那政策幫佢先發大到
試下係外國同其他公司同時起步?
五毛狗即係五毛狗

韓國佬唔係政府幫佢搞三星?

係三星幫緊韓國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞