李嘉誠六年賣了 2500 億資產,這些錢去了哪裡?

128 回覆
36 Like 12 Dislike
李嘉誠其實真係好撚有遠見
唔似其他生意佬搞地產就淨係做地產
佢只要覺得有潛力就會投資
例如sportify skype呢啲
利申 9up
果然係+x哥
你睇下大陸想撤資班富豪 俾人拉9曬
根本成件事最核心基礎係佢相信英國法系唔信大陸。

鬼唔知投資英國、意大利之類的地方,回報率一定低過大陸同香港咩。但係對佢呢D大富豪黎講,最重要係永續家族的本錢,而唔係計回報率。

李澤鉅成日都話要睇 yield rate,D 人話佢只係識做高息存款唔識做生意。但係如果你有1000 億,yield rate 多一厘已經贏哂大部份人啦....

我都覺得係咁
大仔好睇yield rate
寧願穩陣都唔會搏
佢係要守業
就退休既時候開始退出香港
為未來李氏家族著想
就知李嘉誠內心幾唔信任中共

中央都唔會容許佢咁繼續操縱香港
成幾千億
究竟點搵返來
我自己係幾有興趣
睇下佢或佢走咗之後,佢嘅王國會有咩下場

佢將佢香港嗰一套複製到英國
我感覺佢會中伏
佢背後嘅巨大勢力之前需要佢操控香港嘅經濟命脈
過往一路都會提供各樣重要消息供其擴張勢力同避開危機

但當佢完成其任務或再冇利用價值
你估其背後巨大勢力會點對呢啲黃種人?

英國裡面盤踞著不少擁百年歷史嘅龐大實力家族
而佢哋係極其擅長玩政治,財技
兼且同那些世界巨大勢力關係千絲萬縷
並唔係好似一啲只係純粹同政府勾結,玩壟斷
一面倒榨取無力反抗者嘅毋須高技術/智慧嘅財團可比

而呢啲英國或盤踞多年嘅家族同英國政府
你認為會可以容忍甚至容許一個黃種家族由外面進入其勢力範圍
簡單攫取其水,電,資源,電訊及各樣重要基建
從而控制其命脈?
究竟係如表面上咁順利簡單畀佢掌控英國
定係先引其深入,再行埋伏圍剿繼而殲之?
我會拭目以待,觀看其下場

鬼佬再手段再仆街都唔夠中共一招唔比拎錢走仆街啦
「自己賺的錢,想怎麼花就怎麼花。」2015 年王健林在一個活動上說。

今年 10 月,萬達在倫敦的投資項目告吹,因為資金無法從中國匯出。

呢條keeper以為自己賺錢

抵啦
誠哥都撤資
我地想走都無得走啊
我自己係幾有興趣
睇下佢或佢走咗之後,佢嘅王國會有咩下場

佢將佢香港嗰一套複製到英國
我感覺佢會中伏
佢背後嘅巨大勢力之前需要佢操控香港嘅經濟命脈
過往一路都會提供各樣重要消息供其擴張勢力同避開危機

但當佢完成其任務或再冇利用價值
你估其背後巨大勢力會點對呢啲黃種人?

英國裡面盤踞著不少擁百年歷史嘅龐大實力家族
而佢哋係極其擅長玩政治,財技
兼且同那些世界巨大勢力關係千絲萬縷
並唔係好似一啲只係純粹同政府勾結,玩壟斷
一面倒榨取無力反抗者嘅毋須高技術/智慧嘅財團可比

而呢啲英國或盤踞多年嘅家族同英國政府
你認為會可以容忍甚至容許一個黃種家族由外面進入其勢力範圍
簡單攫取其水,電,資源,電訊及各樣重要基建
從而控制其命脈?
究竟係如表面上咁順利簡單畀佢掌控英國
定係先引其深入,再行埋伏圍剿繼而殲之?
我會拭目以待,觀看其下場

誠哥都冇你咁醒

嘩 再世孔明呀

中二病人
睇左呢個post發現真係好撚多痴線佬
lm
其實點解淨係英國?
唔分散D響美國,加拿大澳洲法國徳國?
英國仆街咪陷家產?

西歐加拿大大把啦

但落左好少係美國
可能遲d 美國有大動作
佢啲錢攞咗去研究長生不死
誠哥今時今日似係包住香港皮既支那爛頭卒

有咩事支那自己做唔到,就過數比誠哥借佢個名做

誠哥包裝完d資金,支那味就冇咁濃 ,應該好易呃到歐洲班左膠

支那今時今日軍事工業咁大進步 總係覺得借誠哥牌頭暗地裏同以色列、歐州攞航天、軍艦科技

進步條毛 買係買但唔係買技術 係買個產品返嚟換個殼

部J10唔通靠支那自己設計咩 9成9買通左以色列,抄返黎,計返j10設計年份
正正係誠哥同以色列、江澤民行得最埋

今日誠哥借d意買英國佬咁多野,肯定想借d意拎颱風個引擎比支那
其實點解淨係英國?
唔分散D響美國,加拿大澳洲法國徳國?
英國仆街咪陷家產?

西歐加拿大大把啦

但落左好少係美國
可能遲d 美國有大動作

美國重稅
同埋應該揀唔岩啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞