李嘉誠六年賣了 2500 億資產,這些錢去了哪裡?

128 回覆
36 Like 12 Dislike
移民都要幫佢打工
有時懷疑佢都係配合緊中共政策
大陸資產要留返俾支那人搞
香港資產要"回歸"俾大陸
你李嘉誠將筆錢投資去外國唔緊要,中共唔係叫人"走出去"咩?
但你出左去都要"飲水思源",國家需要你時你都要提供協助

你覺得出左去重會唔會show你地中國
係時候俾班白皮豬感受下誠哥的威力
修建英國版李氏力牆?
係歐洲唔可以好像香港咁玩

不過都好過係支那

看下王健林 許家印 呢d
你話今日被人捉 都唔係無可能
知唔知點解英國脫歐
就係有誠哥 分分鐘帶埋香港人過英國
好佩服誠哥果種生意理念,「貨如輪轉」呢樣野知易行難。
知唔知點解英國脫歐

買起英國,將英國變成香港嘅殖民地

誠哥都冇你咁醒

嘩 再世孔明呀

迫不及待好想玩玩了

睇到佢啲精辟見解,我都嚇一嚇
推到俾誠哥睇到

呢個巴打堅料 推比誠哥睇

李氏已經係勢力家族之一啦屌
大把歐美佬想同誠哥合作

其實英國皇室政黨元老同誠哥係fd底好多年
誠哥今時今日似係包住香港皮既支那爛頭卒

有咩事支那自己做唔到,就過數比誠哥借佢個名做

誠哥包裝完d資金,支那味就冇咁濃 ,應該好易呃到歐洲班左膠

支那今時今日軍事工業咁大進步 總係覺得借誠哥牌頭暗地裏同以色列、歐州攞航天、軍艦科技
誠哥今時今日似係包住香港皮既支那爛頭卒

有咩事支那自己做唔到,就過數比誠哥借佢個名做

誠哥包裝完d資金,支那味就冇咁濃 ,應該好易呃到歐洲班左膠

支那今時今日軍事工業咁大進步 總係覺得借誠哥牌頭暗地裏同以色列、歐州攞航天、軍艦科技

進步條毛 買係買但唔係買技術 係買個產品返嚟換個殼
學人搞環保 蝕撚死你呀
知唔知點解英國脫歐

誠哥采你都傻,咪再ff住係英國啦。
不過誠哥啲眼光係真勁既,每次都洞悉先機咁濟,扺佢賺咁多 ,王健林好撚慘,自從佢差不多收皮既時候,佢個仔串少左好多,以前成日串串貢
知唔知點解英國脫歐

誠哥采你都傻,咪再ff住係英國啦。
不過誠哥啲眼光係真勁既,每次都洞悉先機咁濟,扺佢賺咁多 ,王健林好撚慘,自從佢差不多收皮既時候,佢個仔串少左好多,以前成日串串貢

境都出唔到
其實點解淨係英國?
唔分散D響美國,加拿大澳洲法國徳國?
英國仆街咪陷家產?

西歐加拿大大把啦
係大陸做生意要睇政府面色點發到圍做世界頭十
都係自由市場好啲。不過誠哥都出走香港,好難唔令人想像香港之後十幾年會點, 我都好驚會變到更差
根本成件事最核心基礎係佢相信英國法系唔信大陸。

鬼唔知投資英國、意大利之類的地方,回報率一定低過大陸同香港咩。但係對佢呢D大富豪黎講,最重要係永續家族的本錢,而唔係計回報率。

李澤鉅成日都話要睇 yield rate,D 人話佢只係識做高息存款唔識做生意。但係如果你有1000 億,yield rate 多一厘已經贏哂大部份人啦....
其實誠哥只係做個超級聯繫人,買撚晒人地外國嘅公司,再賣番比國企或者中國商人,因為人地唔會直接賣啲民生野比中國人
9up
歐洲輸左好多
好撚多人誠哥誠哥咁叫 幫佢含撚
就退休既時候開始退出香港
為未來李氏家族著想
就知李嘉誠內心幾唔信任中共
14年有賣港燈咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞