李嘉誠六年賣了 2500 億資產,這些錢去了哪裡?

128 回覆
36 Like 12 Dislike
有時懷疑佢都係配合緊中共政策
大陸資產要留返俾支那人搞
香港資產要"回歸"俾大陸
你李嘉誠將筆錢投資去外國唔緊要,中共唔係叫人"走出去"咩?
但你出左去都要"飲水思源",國家需要你時你都要提供協助

你覺得出左去重會唔會show你地中國

有錢搵點解唔show

你覺得出左去重會唔會show你地中國

有錢搵點解唔show
香港皇帝撤資
大家知咩事啦
其實誠哥只係做個超級聯繫人,買撚晒人地外國嘅公司,再賣番比國企或者中國商人,因為人地唔會直接賣啲民生野比中國人
9up

咪傻啦
賣晒香港資產
仲洗聽支那支笛?

臥底呢家野
FF mode: 誠哥買地啲基建等香港玩完個陣接班港奴去英國 , 但前提係要港奴世世代代幫誠哥打工
其實誠哥只係做個超級聯繫人,買撚晒人地外國嘅公司,再賣番比國企或者中國商人,因為人地唔會直接賣啲民生野比中國人
9up

咪傻啦
賣晒香港資產
仲洗聽支那支笛?

臥底呢家野

李嘉誠其實係加籍華人 無中國國籍
香港無資產點解加拿大人要比面中國
而家連登最多就係讀個兩本書就當自己世界獨醒咁既細蚊仔
一係就玩埋D低能笑話 一係就9UP當秘笈
上面個隻就係最佳例子
高價賣出

過幾年低價回購

誠哥睇來知道大陸應該唔掂
正常有錢佬緊係走資啦. 仲同你奶共 ? 唔怕你垃圾共產黨偷呃拐騙搶哂副身家咩

真係要走果陣就批鬥你走資
我自己係幾有興趣
睇下佢或佢走咗之後,佢嘅王國會有咩下場

佢將佢香港嗰一套複製到英國
我感覺佢會中伏
佢背後嘅巨大勢力之前需要佢操控香港嘅經濟命脈
過往一路都會提供各樣重要消息供其擴張勢力同避開危機

但當佢完成其任務或再冇利用價值
你估其背後巨大勢力會點對呢啲黃種人?

英國裡面盤踞著不少擁百年歷史嘅龐大實力家族
而佢哋係極其擅長玩政治,財技
兼且同那些世界巨大勢力關係千絲萬縷
並唔係好似一啲只係純粹同政府勾結,玩壟斷
一面倒榨取無力反抗者嘅毋須高技術/智慧嘅財團可比

而呢啲英國或盤踞多年嘅家族同英國政府
你認為會可以容忍甚至容許一個黃種家族由外面進入其勢力範圍
簡單攫取其水,電,資源,電訊及各樣重要基建
從而控制其命脈?
究竟係如表面上咁順利簡單畀佢掌控英國
定係先引其深入,再行埋伏圍剿繼而殲之?
我會拭目以待,觀看其下場

誠哥都冇你咁醒

嘩 再世孔明呀

完美KO晒成個長和系嘅囊團
我自己係幾有興趣

我感覺佢會中伏

從而控制其命脈?

誠哥都冇你咁醒

On9仔以為自己係邊個
誠哥俾我跟你去英國打工啦
一定撤資走去投資外國啦
唔通留係香港比你共狗食撚埋佢D資產咩
誠哥:無論香港人移民去邊 都要幫我打工
9up

我覺得唔會囉,之前澳洲定新西蘭有單野比政府介入左,因為有人賣野比中資。佢地都唔想所有野比中資買起,所以依可能性唔岩
我自己係幾有興趣

我感覺佢會中伏

從而控制其命脈?

誠哥都冇你咁醒

On9仔以為自己係邊個

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞