八達通QR Code殺入擦鞋檔

122 回覆
10 Like 34 Dislike
八達通應該想3種方式都玩齊
支那付款
...就咁一部入Sim卡內置電池嘅迷你pos機好難整咩,順便收埋信用咭都仲得呀an機同ios機大家都有嗰隻chips+NFC,就咁出個虛擬八達通咪得囉...手機當用Android pay/apple wallet入咗八達通,直接拍一拍兩部terminal又或者部pos機就過到啦
駛撚慢撚到西嘅QRcode 咩...

其實呢個諗法係work
跟本技術上已經做到
例如佢自家O e pay 已經可以用android 機扣八達通數

只係八仔公司諗埋d 租機費呀果d 掠水野..
...就咁一部入Sim卡內置電池嘅迷你pos機好難整咩,順便收埋信用咭都仲得呀an機同ios機大家都有嗰隻chips+NFC,就咁出個虛擬八達通咪得囉...手機當用Android pay/apple wallet入咗八達通,直接拍一拍兩部terminal又或者部pos機就過到啦
駛撚慢撚到西嘅QRcode 咩...

其實呢個諗法係work
跟本技術上已經做到
例如佢自家O e pay 已經可以用android 機扣八達通數

只係八仔公司諗埋d 租機費呀果d 掠水野..

類似呢種機?
我想提提之前屌鳩QR CODE 唔安全果班人
係呀, 大陸支付寶WECHAT支付都係用QR CODE

你地咪搵point去反呢樣野囉, 因為佢係大陸用, 咪反囉, 而唔係件事既本質

好啦而家炒撚哂車啦, 八達通呀, 你地個教主出QR CODE, 開心啦?

再提多你一樣野, IOS 11 built in 相機可以SCAN QR CODE
你覺得想比你SCAN 野睇?
定係mix入去Apple Pay呀拿? 而家人地就打緊大陸市場, 想普及就唔可能下下逼商戶裝部機, 唯一方法又平就係比D 商戶gen到QR CODE 比人付款

慢慢屌啦, 我睇你班先知炒多幾多次車

你唔睇埋總裁話唔撚work
支付寶打手思維: 新出嘅嘢一定先進D, 所以八達通有QR Code俾錢 = QR Code先進D = 連登仔炒車

呢班傻仔人地出咩都照單全收,人地出QR Code係照顧埋班落後支那人炸
支付寶打手思維: 新出嘅嘢一定先進D, 所以八達通有QR Code俾錢 = QR Code先進D = 連登仔炒車

呢班傻仔人地出咩都照單全收,人地出QR Code係照顧埋班落後支那人炸

我想提提之前屌鳩QR CODE 唔安全果班人
係呀, 大陸支付寶WECHAT支付都係用QR CODE

你地咪搵point去反呢樣野囉, 因為佢係大陸用, 咪反囉, 而唔係件事既本質

好啦而家炒撚哂車啦, 八達通呀, 你地個教主出QR CODE, 開心啦?

再提多你一樣野, IOS 11 built in 相機可以SCAN QR CODE
你覺得想比你SCAN 野睇?
定係mix入去Apple Pay呀拿? 而家人地就打緊大陸市場, 想普及就唔可能下下逼商戶裝部機, 唯一方法又平就係比D 商戶gen到QR CODE 比人付款

慢慢屌啦, 我睇你班先知炒多幾多次車

我擔定凳仔慢慢睇佢地死雞撐飯蓋架

你諗撚掂點解譯用支那寶要將我D錢入落佢個戶口未?

好人好者我做乜要入錢落一間大陸公司? 你幾時做到paypal咁穩陣先啦

大陸人黎香港旅遊幾日
裝你個APP黎比錢
仲要係响擦鞋檔試行

大陸人黎香港旅遊幾日
裝你個APP黎比錢
仲要係响擦鞋檔試行

講緊係大陸落黎長住果班啊CHING

大陸人黎香港旅遊幾日
裝你個APP黎比錢
仲要係响擦鞋檔試行

講緊係大陸落黎長住果班啊CHING

咁你又岩
但人地都搞SAMSUNG PAY啦
乜嘟卡唔係好先進咩
其實QR Code最大方便就係唔使租機,
呢個亦都係大陸興起原因,商戶只需要整塊牌就可以收錢。
八達通 for 7仔 M記 地鐵 綠van 屌你廢撚事
大尻鑊 茶記 雞蛋仔 睇戲

visa paywave for 買衫褲鞋襪電器

兩張卡夠玩
最緊要係一個防讀銀包 防埋俾人讀hkid
(& 中國通行証)

強烈要求回鄉卡用QR code 唔好讀精片

兩張卡夠玩
(& 中國通行証)

回鄉證唔係讀OCR既咩

兩張卡夠玩
(& 中國通行証)

回鄉證唔係讀OCR既咩

新果張有nfc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞