八達通QR Code殺入擦鞋檔

122 回覆
10 Like 34 Dislike
做乜呢排啲傳媒係咁煲電子付款, 似係有hidden agenda
8達通咁先進點解要行返用QR CODE ?

因為裝機貴,令小商戶卻步
但邊個技術優勝,事實擺在眼前,檔擦鞋有拍卡有QR code,絕大多數人都係拍卡

搵個流通左廿年既支付方式同一個都唔知出左一年未既鬥
你醜唔醜

以事論事 如果無政治陰謀既話 八達通今次真係好on9
免費幫支那寶教全港市民習慣QR支付
到成熟之後阿里巴巴騰訊燒錢搶Share八達通邊夠玩
有Apple Pay唔行玩QR真係除左度縮之外諗唔到原因

擦鞋檔收?的士佬收?

講流通唔係一個人行去個個攤檔計嫁天才
係成個城市同市民計
你班五毛話無QR落後
八達通咪即出囉
宜家支那寶做到既野 八達通全部做到
但支那寶做唔到八達通既功能
唔駛再宣傳支那寶啦

係架
但成班連登仔仲一路講緊qr code等於落後,危險
八達通contactless先係先進
而家咁樣俾8仔兜巴摑痛唔痛

咩理論
成班原始人話無得鑽木取火 落後
宜家個打火機專登裝多條柴比你鑽木
仍然無改變個打火機係先進過你鑽木

咁打火機做乜尻要專登裝條柴,你諗真d原因未?

向下兼容有咩問題?
8達通咁先進點解要行返用QR CODE ?

因為裝機貴,令小商戶卻步
但邊個技術優勝,事實擺在眼前,檔擦鞋有拍卡有QR code,絕大多數人都係拍卡

搵個流通左廿年既支付方式同一個都唔知出左一年未既鬥
你醜唔醜

以事論事 如果無政治陰謀既話 八達通今次真係好on9
免費幫支那寶教全港市民習慣QR支付
到成熟之後阿里巴巴騰訊燒錢搶Share八達通邊夠玩
有Apple Pay唔行玩QR真係除左度縮之外諗唔到原因

其實最好係可以用NFC行android beam/ airdrop咁樣過數,拍都唔使拍

好可惜八達通想跟大陸果套

係因為「需要」跟大陸個套就真
8達通好野,你話佢冇QR,佢就整畀你睇
點知原來有QR啲人都係選擇do卡
垃圾QR冇人用,試完冇成效唔洗再推
你班五毛話無QR落後
八達通咪即出囉
唔駛再宣傳支那寶啦

係架

咩理論

原因未就係倒退囉
睇下d發達國家日本美國會唔會同你掃Code?
香港同美國一樣信用卡流行 根本就唔應該行返轉頭玩QR 而係去玩Apple/An Pay

點解qr code就叫玩返轉頭?
我淨係問你,我想係ig shop買野
用apple pay點俾錢?

用payme咪得
oepay一樣得

一來做實驗畀市民睇
二來用支援QR code阻擋支那寶嘅攻勢
三來班小商戶眼見大多數人都係拍卡,會心動裝拍卡機
拍落去就得既野仲要搞依樣搞果樣
你班五毛話無QR落後
八達通咪即出囉
唔駛再宣傳支那寶啦

小童半價 廢老2蚊 8仔不敗之地

一來做實驗畀市民睇

五毛叻唔切
你班五毛話無QR落後
八達通咪即出囉
唔駛再宣傳支那寶啦

係架

咩理論

向下兼容有咩問題?

太多人個腦太簡單

一來做實驗畀市民睇

五毛叻唔切

而家仲大多數人用緊現金添
諗起八達通個oepay就火

link左自己銀行,想係銀行戶口轉錢落oepay
我屌佢每日上限就過1000蚊

仲要三日時間先過到條1000蚊既數
心諗真係未見過咁撚廢既公司
你班連登仔比人兜左巴都仲要幫人兜
港豬

貨比貨情況,當然啪卡啦

貨比貨情況,當然啪卡啦

啪卡方便喎,最緊要係張卡你一定跟身,啪卡快定掃QR ,邊個快自己諗
商戶有冇收到錢都唔可以即時知道,QR用係交易度真係好撚on9

貨比貨情況,當然啪卡啦

啪卡方便喎,最緊要係張卡你一定跟身,啪卡快定掃QR ,邊個快自己諗

其實QR掃完都未完架
仲要自己走去check下舊錢收到未
畀cash仲方便過佢

貨比貨情況,當然啪卡啦

QR 真係幾麻煩

利申:用過誠誠既 money back儲積分,掃過 QR code 麻撚煩
中國流行QR因為班友啲時間都唔值錢
餐廳埋張單搞半鐘都接受到
QR掃一輪check一輪咁撚麻煩佢地班中國人ok架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞