八達通QR Code殺入擦鞋檔

122 回覆
10 Like 34 Dislike
商戶有冇收到錢都唔可以即時知道,QR用係交易度真係好撚on9

話時話點解商戶要用八達通提供,內置oepay商戶app嘅專用電話去check番?
係咪安全啲
大大巴車落連登仔度

其實8月已經知啦
之不過好多人睇唔見
https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20170821/20127824
做乜呢排啲傳媒係咁煲電子付款, 似係有hidden agenda

同感
一個星期講足7日都係講支那寶
然後狂踩八達通
記者打開八達通應用程式(App)內的好易畀(O!ePay),然後按「付款」功能,右上角有二維碼掃描器,掃描英姐獨有的二維碼後,即有填寫金額指示,輸入50元後,資金即過賬。

好撚戇鳩

支那寶都係一樣用法
所以跟本唔work

係整出來塞住政府d on9仔睇啫
話八達通無qr code 呀嘛
即整 順手派卡機比班商戶

結果係點大家睇到
做乜呢排啲傳媒係咁煲電子付款, 似係有hidden agenda

同感
一個星期講足7日都係講支那寶
然後狂踩八達通

連邱騰華都出嚟話香港落後呀
o!epay 有冇諗過讀既人
記者打開八達通應用程式(App)內的好易畀(O!ePay),然後按「付款」功能,右上角有二維碼掃描器,掃描英姐獨有的二維碼後,即有填寫金額指示,輸入50元後,資金即過賬。

好撚戇鳩

支那寶都係一樣用法
所以跟本唔work

結果係點大家睇到

將收銀做啲野俾個客做就叫先進

好撚戇鳩

支那寶都係一樣用法
所以跟本唔work

結果係點大家睇到

將收銀做啲野俾個客做就叫先進

似係幫支那寶做推廣qr多d囉
到時周圍都棟塊牌係度,用現金比又要比人話落後

擺明啦
on99
德國夠多人用現金啦
係咪又落後呀?
我就覺得某啲國家拎張現金都要俾人驗屍噉驗先係落後啦
連燈仔越反越有
...就咁一部入Sim卡內置電池嘅迷你pos機好難整咩,順便收埋信用咭都仲得呀an機同ios機大家都有嗰隻chips+NFC,就咁出個虛擬八達通咪得囉...手機當用Android pay/apple wallet入咗八達通,直接拍一拍兩部terminal又或者部pos機就過到啦
駛撚慢撚到西嘅QRcode 咩...
大大巴車落連登仔度

其實8月已經知啦
之不過好多人睇唔見
https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20170821/20127824

張耀堂指二維碼支付效益更高,商家毋須買入八達通讀卡機,只要貼出一塊二維碼,與店主電話收款系統相連。交易前,用家先在手機上按價錢,再掃瞄商家的二維碼,即完成付款,資金將會轉入店主手機,「不過商業條款要傾,例如結算及合理交易費用。」但未有詳述。與八達通卡不同,客人透過二維碼交易前,須設立交易指令,速度較慢,「唔係個個人咁合作,整好晒價錢,排隊一到就掃瞄,可能仲講緊電話、打緊機。」故講求速度及效率的公共交通工具難以應用二維碼。

個總裁講得好清楚到底qr code好處係邊,nfc係邊

講求速度及效率難以應用二維碼。
總裁深明香港成功之道
好清楚QR用係中國以外既地方必定失敗
大大巴車落連登仔度

其實8月已經知啦
之不過好多人睇唔見

張耀堂指二維碼支付效益更高,商家毋須買入八達通讀卡機,只要貼出一塊二維碼,與店主電話收款系統相連。交易前,用家先在手機上按價錢,再掃瞄商家的二維碼,即完成付款,資金將會轉入店主手機,「不過商業條款要傾,例如結算及合理交易費用。」但未有詳述。與八達通卡不同,客人透過二維碼交易前,須設立交易指令,速度較慢,「唔係個個人咁合作,整好晒價錢,排隊一到就掃瞄,可能仲講緊電話、打緊機。」故講求速度及效率的公共交通工具難以應用二維碼。

所謂效益高其實就係慳左部機同手續費
要懶係先進搞電子支付好心就咪咁度縮啦
開得電話掃完仲要自己禁銀碼,比現金都走撚埋,個商家都仲check緊過左數未

我覺得QR code都有其應用空間
擦鞋、補鞋、配匙呢類舖仔,交易次數唔係咁多,稍為慢少少其實唔係不能接受嘅
麵包舖、士多呢類顧客多而節奏快嘅商店,就唔適合
大大巴車落連登仔度

其實8月已經知啦
之不過好多人睇唔見

總裁深明香港成功之道

基本上所有nfc同qr code同時存在既地方
大家都會傾向拍卡
qr code既優勢係在於cover埋nfc用唔到既地方上面

實際係QR連現金都不如,現金一手交一手
QR仲要麻煩過佢
除非個地方連現金都有問題,咁啲人先會用QR code
大大巴車落連登仔度

其實8月已經知啦
之不過好多人睇唔見

總裁深明香港成功之道

大家都會傾向拍卡
qr code既優勢係在於cover埋nfc用唔到既地方上面

QR仲要麻煩過佢

你出下街睇下而家有幾多舖頭唔收一千蚊紙?
大大巴車落連登仔度

其實8月已經知啦
之不過好多人睇唔見

所謂效益高其實就係慳左部機同手續費
要懶係先進搞電子支付好心就咪咁度縮啦
開得電話掃完仲要自己禁銀碼,比現金都走撚埋,個商家都仲check緊過左數未

我覺得QR code都有其應用空間
擦鞋、補鞋、配匙呢類舖仔,交易次數唔係咁多,稍為慢少少其實唔係不能接受嘅
麵包舖、士多呢類顧客多而節奏快嘅商店,就唔適合

即使係呢類,如果學間報紙檔咁兩樣都有
人地一定傾向拍卡
但唔係間間肯個個月俾租機費
仲要再食1.5%
呢d時候qr code就派上用場

用先進嘅電子支付買被時代淘汰緊嘅印刷媒體
好似有啲搞笑
便利店都食咗好多呢啲生意
7-11報紙架隔離有部八達通機,返工時間會開嚟用......
掃qr仲煩撚過嘟一下
大大巴車落連登仔度

其實8月已經知啦
之不過好多人睇唔見

總裁深明香港成功之道

大家都會傾向拍卡

QR仲要麻煩過佢

你出下街睇下而家有幾多舖頭唔收一千蚊紙?

假鈔風險只係其中一個因素
亦都係驚收銀唔夠現金找畀下個客
香港尚且有500蚊紙
支那人民幣最大面值係100蚊,佢地都驚,唔想收
你諗下個麻煩大幾多
收好d 個qr code 呀呀婆
一陣好似支那小販咁比人換左都唔撚知
返到去埋數先知,成日就白做
咁撚先進 咁撚安全嘅qr code
收好d 個qr code 呀呀婆
一陣好似支那小販咁比人換左都唔撚知
返到去埋數先知,成日就白做
咁撚先進 咁撚安全嘅qr code

又係劣幣驅逐良幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞